REORDENACIÓ SANITÀRIA
Societat 10/04/2014

Marea Blanca a Lleida contra el nou consorci que unifica els serveis sanitaris

Els dos hospitals lleidatans i els CAP s’integraran en un sol ens que serà gestionat des del territori

Lara Bonilla
3 min

Barcelona“¿Té sentit que dos hospitals que són a 250 metres l’un de l’altre, que comparteixen gerència, molts professionals i el sistema informàtic, i que donen servei a uns mateixos pacients, treballin de manera independent l’un de l’altre, o que fins i tot competeixin?” La pregunta la llança Josep Pifarré, director dels serveis territorials de Salut a Lleida. Aquesta és la filosofia que hi ha darrere del nou ens de gestió que ha d’unificar els serveis sanitaris de titularitat pública de la regió sanitària de Lleida: l’Hospital Arnau de Vilanova, el de Santa Maria i els centres d’atenció primària, que ara gestionen l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris. Però el que ha provocat una onada de protestes a Lleida és la figura jurídica sota la qual s’unificaran. Treballadors i usuaris de la sanitat s’han organitzat sota la plataforma Marea Blanca Lleida -han pres el nom del moviment sorgit a Madrid- per oposar-se al nou ens, ja que consideren que amaga un intent d e “privatització” i l’inici de la “mercantilització de la sanitat pública”.

De totes maneres, la figura jurídica sota la qual es crearà aquest nou ens hospitalari encara no està definida. Una possibilitat és que sigui un consorci. “Però també pot ser una empresa pública de la Generalitat o una mena d’ICS a escala local”, explica Pifarré. Hi ha un termini de sis mesos per constituir el projecte. “En tot cas, el que diu l’acord de govern és que ha de ser 100% de naturalesa pública”, afegeix Pifarré.

Gerard Sala, portaveu de Marea Blanca Lleida, reclama que aquest nou ens es faci en el marc de l’ICS, “i ara per ara no hi ha cap declaració expressa que ho garanteixi”. Alerta que una empresa que no sigui totalment pública i que estigui subjecta al dret privat “no garanteix que la sanitat sigui un dret universal i gratuït”. Desconfien de la figura del consorci després dels últims escàndols de corrupció -cas Crespo, cas Innova- lligats a consorcis sanitaris. La plataforma tem que Lleida pugui ser un “laboratori” del que pot passar a la sanitat catalana. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ja ha sortit al pas d’aquests recels: “Desmenteixo rotundament que es vulgui privatitzar la sanitat pública”, va dir fa uns dies, i va atribuir les protestes a una “discussió artificial”.

Fusionar serveis i equips

Durant més de vint anys els dos hospitals de Lleida han treballat conjuntament. Per exemple, hi ha un únic servei d’urgències i també s’han unificat els serveis de maternoinfantil i de salut mental, entre d’altres. Fa dos anys es van fusionar les gerències i ara es fa un pas més amb el nou ens, que també servirà per donar més autonomia al territori en la presa de decisions, ja que el finançament es gestionarà des de Lleida. L’objectiu de fusionar l’activitat dels dos hospitals és també augmentar la massa crítica de pacients als quals es dóna servei i millorar, per tant, l’expertesa dels professionals i la capacitat de la prestació. “Ens permetrà que patologies que ara es deriven a Barcelona es puguin fer a Lleida. Els serveis podran ser més potents i també fitxar professionals millors”, sosté Pifarré, que cita la cirurgia oncològica o la cirurgia infantil com a exemples de serveis que es podrien optimitzar.

També hi ha una voluntat d’estalvi econòmic, ja que el canvi permetrà fer economies d’escala. “No és el mateix comprar per separat que conjuntament. I el mateix amb les estructures directives, que passaran de tres a una. S’evitaran duplicitats i aquest estalvi pot revertir en l’atenció clínica”, per exemple, reduint les llistes d’espera o fent cirurgies que ara no es fan, argumenta Pifarré. El nou ens gestionarà un pressupost de 280 milions d’euros i prop de 4.000 professionals.

Des de Marea Blanca Lleida no s’oposen a la reordenació sanitària però lamenten que es faci “sense transparència” -tot i que s’han fet reunions al territori per presentar el projecte- i demanen que se’ls doni veu. Mentrestant, continuen amb les mobilitzacions setmanals i han convocat una manifestació per al pròxim dia 26 en contra del nou ens.

stats