EDUCACIÓ
Societat 21/10/2013

Recórrer als donatius per poder salvar l'escola

Dues escoles rurals han iniciat campanyes de micromecenatge per recaptar fons

Elisabet Escriche
3 min

BarcelonaGarantir la continuïtat de l'escola. Aquest és l'objectiu de les dues campanyes de micromecenatge que han iniciat les Associacions de Mares i Pares (AMPA) de les escoles rurals El Puig de Prullans (Cerdanya) i Alins de la Vall Ferrera (Pallars Sobirà). El centre ceretà, que té dotze alumnes, va ser el pioner. Els pares van decidir recórrer a la petició de donatius per poder salvar el servei de menjador, que el consideren clau perquè l'escola continuï oberta. Fins al curs passat, l'empresa de càtering que els subministrava els àpats els podia ajustar el preu del menú perquè també cobria aquest servei a l'Institut de Puigcerdà. El problema és que l'IES ha tancat aquest curs el menjador perquè ha passat a fer jornada intensiva, i això ha provocat que el preu dels àpats de l'escola rural passi de 6,20 euros per nen i dia a quasi 20 euros. "Estem esperant que el Consell Comarcal ens faci arribar la factura per saber el preu concret, però rondarà aquesta xifra", explica el president de l'AMPA, David Isern. Els fons recaptats en la campanya es destinaran precisament a pagar aquesta diferència de preu.

La iniciativa, que té com a lema "Ajuda'ns, apadrina l'escola de Prullans", s'ha iniciat en diverses xarxes socials, com Facebook i Twitter, i per WhatsApp. Les persones que facin una aportació superior als deu euros obtindran uns vals de descompte en diferents negocis del municipi. Durant les dues primeres setmanes de la campanya, el centre ja ha recaptat 1.200 euros. "Amb aquesta quantitat només cobrim 1,30 euros per nen i no els 7,5 d'increment", explica Isern. Davant d'aquesta situació, els pares no descarten que els menors portin carmanyola o vagin a dinar en un hotel pròxim al centre que els garanteix el menú per 7,5 euros.

Fer millores per atreure alumnes

Per la seva banea, l'escola Alins va decidir l'última setmana de setembre començar la seva campanya de micromecenatge. El seu objectiu és posar al dia un centre amb nombrosos problemes: falta d'aïllament tèrmic, parets mal pintades, pati sense sorra, problemes d'estructura del terra de la planta superior o una instal·lació elèctrica obsoleta. L'AMPA està convençuda que millorar el centre els ajudarà a captar nous alumnes i evitar que hagi de tancar. En aquest curs han marxat 8 estudiants i l'escola s'ha quedat només amb 16, 9 de la zona d'Araós, 3 de la d'Alins i 4 de la d'Àreu. "La majoria de nens han marxat perquè les seves famílies no trobaven feina -explica la presidenta de l'AMPA, Alba Redondo-. Ens temem que, si continuem perdent alumnes, Ensenyament ens acabi tancant l'escola", afegeix.

La fórmula utilitzada per la seva campanya és calcada a la de l'escola de Prullans. Compta amb la col·laboració d'una setzena d'empresaris de la comarca, que ofereixen vals de descompte dels seus negocis si la donació supera els deu euros. Entre els vals hi ha un 5% de descompte per dormir en un hotel o un 15% en la compra d'un formatge. Per fer el donatiu, l'escola ha creat una pàgina de Facebook, AMPA de l'Escola d'Alins , en què hi ha el número de compte. "Els vals de descompte els farem arribar a la persona quan visiti la comarca", detalla la presidenta de l'AMPA.

De moment la seva crida no ha tingut tanta acollida com la de Prullans. L'AMPA ha rebut més de 4.000 visites al seu perfil però només ha recaptat poc més de 100 euros, que destinarà a pintar el centre. "Comprarem pots de pintura i els mateixos pares pintarem", especifica la presidenta de l'AMPA. El centre no s'ha fixat una data concreta de finalització de la campanya ni tampoc una xifra a aconseguir. "Totes les aportacions, per petites que siguin, seran benvingudes. Es faran reunions periòdiques per determinar a què es destinen els fons recaptats", assegura la presidenta de l'AMPA.

Evitar la fugida d'estudiants

Redondo explica que la idea d'iniciar la campanya va sorgir de "la ira" de la pèrdua de les ajudes del menjador. Fins ara els nens dels diversos nuclis de la Vall Ferrera rebien aquests ajuts perquè en alguns casos vivien a quatre o cinc quilòmetres de l'escola. Ara, però, se'ls ha retirat aquestes subvencions perquè, tot i la distància, els diversos nuclis estan dins del mateix municipi. "L'actual situació econòmica de les famílies no pot suportar el nou cost i això fa que algunes optin per canviar de domicili i anar a una població més gran on no tinguin aquests entrebancs", adverteix. L'escola compta amb el vistiplau de l'Ajuntament.

stats