EDUCACIÓ
Societat 13/09/2013

Un curs per lluitar contra la llosa del fracàs escolar

Classes de reforç a 1r d'ESO i auditories als centres, apostes per combatre l'abandonament

Elisabet Escriche
3 min

Barcelona.El curs que va arrencar ahir per als alumnes d'infantil i primària i avui per als de secundària té un clar objectiu: reduir l'abandonament prematur en l'escolarització obligatòria. Segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), la taxa de fracàs escolar a Catalunya és del 24%, una dada corresponent al 2012. És el doble que la mitjana europea (13,5%), però inferior que l'estatal. Per reduir aquestes xifres, el departament d'Ensenyament impulsa durant aquest curs una doble mesura: classes de reforç per als alumnes de primer d'ESO amb dificultats d'aprenentatge i l'elaboració d'auditories pedagògiques per millorar la taxa d'èxit escolar d'alguns centres de primària.

En el primer pla, els alumnes amb més dificultats faran un reforç de quatre hores setmanals en català, castellà i matemàtiques durant l'horari lectiu. A canvi, hauran de deixar de fer matèries optatives. Pel que fa a les auditories, es faran als 96 centres que tenen més d'un 30% d'alumnes amb un baix resultat de les proves de competència fetes a sisè de primària en català, castellà i matemàtiques. S'analitzaran els resultats, els recursos i les metodologies d'aquestes escoles i, posteriorment, s'elaborarà una diagnosi i un pla d'actuacions per aconseguir reduir la taxa d'abandonament prematur.

Entre aquest dijous i avui han començat les classes prop d'1,3 milions d'alumnes, amb els mateixos professors que l'any passat. En les escoles públiques han augmentat en 275 el nombre de grups i en les concertades 12. L'inici de les classes a infantil i a primària va ser, segons la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, d'una "normalitat altíssima". Rigau, que va visitar l'escola Les Corts de Barcelona, va deixar clar que la llei Wert no afectarà les aules catalanes perquè el Govern s'encarregarà d'aplicar la llei d'educació de Catalunya (LEC) i va reiterar que, de moment, no es modificaran les condicions dels professors substituts.

Un miler de barracons

Durant aquest curs s'impartiran classes en 1.008 barracons -11 més que el curs passat-, entre els quals hi ha els de l'escola El Bosc de la Pabordia de Girona. El centre va rebre els mòduls prefabricats, heretats d'una altra escola, fa pocs dies i els mateixos pares van haver d'ajudar els operaris a instal·lar-los perquè es pogués començar el curs. Tot i això, ahir encara quedaven per muntar els lavabos i l'aula d'informàtica, entre altres serveis, un fet que va provocar les queixes dels pares.

A Lleida, una vuitantena de famílies de la Vall de Boí i el Pont de Suert (Alta Ribagorça) van tallar durant una hora la carretera N-230 com a protesta per l'eliminació de les ajudes per pagar el transport i el menjador escolar als alumnes dels nuclis agregats. Les famílies allargaran la queixa fins avui no portant els seus fills a escola. A Mollerussa (Pla d'Urgell), els pares de l'escola de Sidamon també van protestar, vestits amb armilles reflectants i cascs d'obres, però per reivindicar una escola nova, que fa 13 anys que esperen. L'actual té problemes d'humitats. Tot i aquestes protestes, la crida que va fer el sindicat USTEC-STEs a les escoles perquè es mobilitzessin durant el primer dia de classe contra les retallades i la llei Wert va tenir poc seguiment. Una de les poques incidències d'ahir es va produir al Vallès Oriental, on una quarantena d'alumnes d'educació especial no van poder anar a classe per la vaga de transport sanitari.

10.000 alumnes sense beques

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, va assegurar ahir que el nou decret de beques deixarà sense l'ajuda de matrícula gratuïta un total de 10.000 universitaris de l'Estat pel fet de no arribar al 5,5 de nota mitjana que requereix la normativa. I va minimitzar les protestes per la reforma educativa. "Comparat amb altres països del nostre entorn cultural que estan embarcats en reformes educatives, com Mèxic i Xile, el nivell de discrepància a Espanya es pot considerar una festa d'aniversari", va declarar Wert a TVE. La plataforma estatal per l'escola pública ha convocat per al 24 d'octubre una vaga general per protestar contra aquest decret, la pujada de taxes en les matrícules i la Lomce. Els sindicats catalans decidiran la setmana que ve si s'hi adhereixen o convoquen altres mobilitzacions.

stats