Efímers Tema del dia 27/12/2012

Així funcionarà aquest Govern

CiU i ERC es reuniran els dilluns per pactar les principals mesures

Roger Tugas
3 min

BarcelonaUna de les qüestions que van tenir interès a lligar curt CiU i ERC en l'acord de governabilitat va ser com garantir l'estabilitat de l'executiu un cop els republicans van descartar entrar-hi. La federació volia evitar el sainet d'haver de negociar cada iniciativa al Parlament amb esmenes creuades i Esquerra es negava al seu torn a donar carta blanca al Govern per fer i desfer votant-l'hi tot només a canvi del caramel de la consulta. A més, com recorda un negociador republicà, "hi ha decrets i iniciatives que no passen pel Parlament". La cambra, de fet, no tramita la majoria de mesures del Govern i ni Oriol Junqueras -ni ningú de l'oposició- hi podria dir ni ase ni bèstia. Al final, la solució trobada és un complex sistema de comissions i reunions que permetrà a ERC opinar sobre el dia a dia de l'executiu des de fora i pactar les línies generals de les polítiques sectorials, i fins i tot preveu un sistema per solucionar tensions.

Reunions el dilluns a la tarda

Fins ara, el consell executiu de cada dimarts era l'espai en què els consellers posaven en comú la feina de cada departament i on es marcava el rumb del Govern. Un àmbit que, puntualment i en casos especials, es complementava amb les reunions de Mas amb el líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida. Va ser el cas, per exemple, de l'aposta per l'estat propi i la consulta. A partir d'ara, però, cada dilluns a la tarda hi haurà també una reunió de la comissió de coordinació parlamentària, que reunirà de manera paritària, com a mínim, els portaveus i portaveus adjunts parlamentaris de CiU i ERC i "un representant del Govern amb visió i incidència transversal de la seva actuació" (la figura d'un eventual conseller de Presidència sembla la més adequada). Hi assistiran també diputats o tècnics de cada partit, segons la temàtica.

Un succedani del tripartit

Així, per part dels nacionalistes hi assistirà segur Jordi Turull, portaveu de CiU a la cambra, i per part d'ERC, la seva homòloga, Marta Rovira. La delegació nacionalista la completarà el portaveu adjunt, d'Unió, i ERC encara té vacant aquest càrrec. L'executiu ha de designar també el seu representant de visió "transversal". Si Homs es confirma a Presidència el seu perfil és idoni per les parts, atès que ha participat en les negociacions de l'acord.

Així, CDC, UDC i ERC tindran veu a la comissió, que es trobarà entre les reunions de les cúpules dels partits del dilluns al matí i el consell executiu del dimarts. No es poden obviar les similituds amb els dinars dels líders del segon tripartit -José Montilla, Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Saura- també els dilluns per preparar les sessions de govern.

Aquesta comissió "no serà un consell executiu dos" i no s'hi farà un debat exhaustiu de tota la tasca del Govern, segons un dels negociadors, sinó que s'hi "intentarà trobar el consens i pactar les discrepàncies", si n'hi hagués. Serà una fórmula perquè es visualitzi que aquest "no és un Govern amb majoria absoluta", assenyalen des d'ERC. La comissió no analitzarà només l'activitat de l'executiu. També serà una via perquè els republicans facin propostes i s'estudiïn conjuntament les dels grups de l'oposició.

L'objectiu és actuar amb la màxima unitat possible per garantir la fortalesa de l'executiu. L'acord de governabilitat preveu el vot diferenciat si no s'assoleix l'entesa, però CiU i ERC volen evitar arribar a aquest punt. De fet, a més de la comissió parlamentària, un grup de treball específic sobre els pressupostos i un sobre el full de ruta cap a la consulta es reuniran com a mínim mensualment amb representants especialitzats dels tres partits i el Govern per tractar específicament les qüestions més detalladament.

Igualment, es constituiran com a mínim cinc grups de treball sectorials més amb la mateixa composició per acostar posicions en els aspectes en què s'han constatat models més dispars entre CiU i ERC. És el cas d'educació, universitats, salut, funció pública i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Aquest últim té cert morbo, perquè CiU va pactar amb el PP l'última reforma de l'audiovisual i governa l'ens amb els populars, que hi tenen el vicepresident. ERC s'oposa a aplicar-hi retallades fortes i a l'ERO que fa temps que hi plana i admet que aquest "pot ser un element crític" amb CiU que hauran de tractar bé.

Cimera Mas-Junqueras, si cal

Si tot això fallés i calgués reconduir discrepàncies, s'activaria un recurs d'urgència, el comitè permanent d'estabilitat, que reuniria Junqueras amb el president del grup de CiU, Oriol Pujol, o fins i tot amb Mas. És, però, una via extrema. "Si no es reuneix mai, millor", afirmen des dels partits.

stats