Efímers Tema del dia 07/09/2013

ERC confia que la Via Catalana blindi el procés

Els republicans desconfien dels moviments de Mas però descarten trencar ara amb CiU

Roger Tugas
2 min
Artur Mas va visitar ahir Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), d'on Oriol Junqueras n'és alcalde.

Barcelona.El president d'ERC, Oriol Junqueras, va rebre ahir Artur Mas al municipi que governa, Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), però es va llevar amb una nova i desagradable sorpresa. L'endemà que el president català fixés unes eleccions plebiscitàries el 2016 com a pla B a la consulta pactada, va saber per l'ARA que el 29 d'agost s'havia reunit amb Mariano Rajoy sense comunicar-l'hi. En la trobada d'ahir no hi va haver cap xoc i l'única data que va sortir de la boca de Mas va ser el 2014 de la consulta, però el mal ja estava fet i la desconfiança regna.

"Tots sabrem escoltar el clamor de la societat en l'àmbit de la reivindicació nacional", va limitar-se a dir Junqueras, sense entrar a valorar els últims moviments de Mas. "L'última cosa que farem és protagonitzar una picabaralla a una setmana de la Via Catalana", expliquen des de l'entorn del líder d'ERC. La referència a la mobilització de la Diada, però, no era gratuïta, ja que els republicans dipositen la seva confiança en el fet que el seu èxit impedeixi mantenir unes temptatives de frenar el procés que donen per segures. "Fa un any va convocar pel pacte fiscal i la gent li va passar per sobre", recorden fonts de la cúpula.

Tanmateix, el neguit i la incomoditat en la direcció republicana són evidents. "Els últims moviments de Mas fan reviure els fantasmes del pacte amb Zapatero", asseguren, recordant quan l'aleshores líder de l'oposició va pactar una rebaixa de l'Estatut amb el president espanyol. "Ara et preguntes per què cal garantir tanta estabilitat", reconeixen des d'ERC, que reivindica la lleialtat mostrada fins ara amb l'executiu, però tot seguit apunten: "Si trenquem amb Mas, a Madrid brindaran amb cava". Temen que les ofertes que pugui fer Rajoy siguin també un intent de trencar el pacte per fer la consulta el 2014 i, per tant, els republicans aguantaran encara com a mínim fins l'any que ve a l'espera que se celebri. La primera prova de foc, però, serà buscar l'entesa respecte a la data i la pregunta, que s'han de dir al desembre.

Reunió extraordinària el 12-S

La lectura positiva que fa la direcció d'ERC és que la mà estesa de Rajoy denota incomoditat davant la possibilitat de prohibir un referèndum. Per això, els republicans veuen més motius per fer la consulta "com sigui", amb acord o sense. Amb aquest horitzó, ERC celebrarà el 12 de setembre una reunió extraordinària de la seva direcció ampliada per decidir com gestionar la mobilització del dia anterior i seguir pressionant Mas perquè compleixi el 2014.

Ben diferent ho veu el primer secretari del PSC, Pere Navarro, que ahir va lamentar que el president català no insistís en la possibilitat d'allargar el procés fins al 2016. "Ens agrada el president que rectifica i defensa posicions més sensates", va dir el líder socialista. "No sabem a quin president hem de fer cas", va afegir. Tot i això, Navarro va aplaudir que Mas estigui negociant la convocatòria de la consulta amb Rajoy per poder-la fer pactada amb l'Estat, com la vol el PSC.

stats