CRISI DEL DEUTE, REUNIÓ DEL BANC CENTRAL EUROPEU
Efímers Tema del dia 04/05/2012

Espanya col·loca 2.516 milions de deute a un interès més alt

La nova emissió de deute espanyol passa l'examen dels mercats, tot i que a un preu més alt. El Tresor va col·locar ahir 2.516 milions d'euros en bons a tres i cinc anys a l'interès més alt des que va començar l'any.

Ara
3 min

BARCELONA.El Tresor espanyol va aconseguir ahir una forta demanda en la subhasta de fons que es va realitzar al matí. Espanya va sumar al mercat de deute 2.516 milions d'euros, 16 més dels que preveia abans de començar el procés. Una dada positiva per a la situació espanyola als mercats, i més tenint en compte que el Banc Central Europeu (BCE) fa gairebé dos mesos que no compra deute sobirà i que l'agència de qualificació Standard & Poor's va rebaixar la qualificació del deute espanyol.

Malgrat tot, el preu de col·locació va ser el més elevat des de principi d'any. Els bons a tres anys es van adjudicar amb una rendibilitat del 4,069%, per primera vegada per sobre del 4% aquest 2012, mentre que les dues emissions a cinc anys es van col·locar entre el 4,7% i el 4,9%, en tots dos casos el tipus d'interès més alts de tot l'any.

Amb la subhasta d'ahir, Espanya ja ha col·locat més de 62.500 milions d'euros durant el 2012, dues terceres parts dels 86.000 milions que espera col·locar a mitjà i llarg termini en tot l'any.

Fonts del ministeri d'Economia van valorar la bona acollida com una "mostra de confiança" en l'economia espanyola. Al mateix temps, l'executiu va posar l'èmfasi en el fet que la col·locació va estar molt repartida entre els tres bons subhastats. Un fet que, a parer seu, indica que els inversors segueixen tenint interès en els bons espanyols, especialment en els que tenen un tram més llarg.

L'emissió espanyola va competir ahir amb la que va fer França, que va col·locar 7.431 milions d'euros amb tipus d'interès a la baixa i una demanda que va més que duplicar l'emissió.

L'atenció dels mercats

Cal tenir en compte, però, que l'atenció dels mercats no està exclusivament centrada en Espanya, sinó que s'ha dirigit cap a altres països de la zona euro. És el cas de França -que diumenge celebra unes eleccions presidencials en què els socialistes poden aconseguir el poder- i d'Holanda, que no tindrà un govern estable fins al setembre. També Portugal planava ahir sobre els parquets -a causa d'informacions relacionades amb un nou rescat-, mentre que Grècia celebra eleccions aquest diumenge.

Potser per tot plegat ahir va ser un dia en què la prima de risc espanyola va patir una petita davallada. El diferencial amb el bo alemany va caure dels 425 punts bàsics amb què es va iniciar la sessió fins als 415 amb què es va cloure la jornada.

Els analistes destacaven ahir que el mèrit de la col·locació de deute era encara més gran a causa que el BCE fa prop de dos mesos que no compra deute sobirà. Les compres de l'organisme monetari europeu van aconseguir relaxar el mercat de deute i van reduir el sobrecost que els inversos imposen per la compra de bons que no són d'Alemanya -que és qui marca el diferencial amb la resta de països-. Un cop va acabar la compra de deute per part del BCE, però, la prima de risc es va tornar a enfilar.

L'Íbex va reflectir la falta de concreció del Banc Central Europeu (BCE) en la política monetària que pensa dur a terme els mesos vinents i va tancar amb un lleu repunt del 0,29%. El parquet espanyol va acabar la sessió amb una recuperació de 20 punts, fins a situar-se als 6.851,9, i acumula una pèrdua del 20% des que va començar aquest any.

La reacció va ser igualment discreta a les borses europees. A Londres la pujada va ser del 0,15%, mentre que a Milà la sessió va acabar amb números vermells, amb una pèrdua del 0,67%. A Frankfurt, la davallada va ser del 0,24%, mentre que a París la sessió va acabar amb una pèrdua del 0,09%.

stats