Efímers Tema del dia 29/11/2014

Mas fixa la condició clau: un únic punt al programa

“Anem-hi junts, seria absurd no fer pinya”, adverteix

i
Roger Mateos
3 min

BarcelonaDesprés que Artur Mas formulés dimarts el seu pla per fer camí cap a la independència, ahir en continuava desenvolupant els detalls, especialment pel que fa a les condicions que s’haurien de complir perquè es decidís a avançar les eleccions. El president de la Generalitat proposa una candidatura unitària, sense sigles de partits, amb protagonisme de figures de la societat civil i amb un punt únic al programa que desplegui el full de ruta cap a l’estat independent. La idea, però, grinyola amb el plantejament que té al cap Oriol Junqueras: llistes separades segons la seva adscripció ideològica, sota un paraigua formal comú que convalidi la seva suma d’escons.

Ahir Mas no va tancar la porta a acordar un format d’eleccions plebiscitàries amb diferents candidatures independentistes, però va afanyar-se a assenyalar quina és la condició indispensable que caldria complir: el seu programa hauria de ser compartit i s’hauria de cenyir a un únic punt, que fes referència al full de ruta independentista. La raó, segons va apuntar a Catalunya Ràdio, és que la comunitat internacional difícilment reconeixerà que els comicis han de ser llegits com un plebiscit sobre la independència si les candidatures s’hi presenten amb programes convencionals, plens de propostes de tot tipus. “Des de fora diran que no saben què s’ha votat”, va alertar Mas.

Sense “barreges” al programa

Més tard, en un acte a Sitges davant 2.000 professionals del món de la sanitat, va voler reblar el seu raonament: “Si tots els programes han de dir el mateix, doncs anem-hi junts, perquè seria absurd que no féssim pinya”. L’estratègia argumental passa per no tancar la porta a unes plebiscitàries amb llistes separades -com pretén ERC-, però sempre amb la condició que el seu programa sigui idèntic i sintetitzat en un sol punt, referit a la constitució d’un nou estat. “Si ho volem barrejar tot, ens estavellarem”, va insistir per justificar el seu plantejament.

Les converses per acordar el format d’unes plebiscitàries no arrencaran fins que Junqueras hagi detallat el seu full de ruta en la conferència que pronunciarà dimarts que ve. Mas espera reunir-se amb ell “l’endemà mateix” per començar a analitzar els escenaris. La intenció del president de la Generalitat és enllestir les negociacions amb les forces sobiranistes -bàsicament ERC, i també Unió, després que ICV-EUiA i la CUP ja hagin descartat l’acord- abans de Cap d’Any. Si hi ha entesa, les eleccions se celebrarien en el primer trimestre del 2015 o bé en algun altre moment de l’any.

No deixaran “caure” Catalunya

Mas és conscient de les dificultats que caldrà superar per culminar el procés, però posa l’èmfasi a aprofitar l’oportunitat: “Ho tenim més a punt del que ho ha tingut mai ningú”. Ja compta que l’Estat s’hi oposarà fins al final, però no creu que, durant els 18 mesos que preveu que duri la legislatura de la desconnexió amb Espanya, el govern central vulgui ofegar Catalunya fins al punt d’abocar-la a la fallida. “No poden deixar caure Catalunya, perquè se’ls emportaria a ells”, va plantejar.

Un dels escenaris previsibles és que l’Estat es negui a negociar la secessió. En aquest cas, però, tampoc hi hauria acord en el repartiment d’actius i passius i, per tant, Catalunya no assumiria cap porció del deute d’Espanya, va avisar. Mas preferiria una separació amistosa, perquè aplanaria la continuïtat de Catalunya a la UE i l’eurozona. Però ara per ara parlar de negociació i pacte no sembla realista.

stats