MARCA ESPANYA VISITA OFICIAL
Política 14/01/2014

Rajoy a Obama: "Catalunya no serà independent"

El líder nord-americà lloa els esforços d'Espanya amb la crisi

Núria Ferragutcasas
3 min

WashingtonEl procés sobiranista català es va colar, finalment, fins al Despatx Oval de la Casa Blanca en la primera visita oficial del president espanyol, Mariano Rajoy, als Estats Units. Els líders dels dos països no tenien previst discutir sobre aquesta qüestió en la seva reunió d'una hora, però no van poder evitar les preguntes dels periodistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mentre que el president dels Estats Units, Barack Obama, va fugir per la tangent i es va congratular de les millores de la situació econòmica d'Espanya, Rajoy va ser contundent en la seva resposta i va assegurar que la independència de Catalunya "no es produirà". Igualment, va lamentar que "la inestabilitat política, la divisió i la incertesa" posin entrebancs a la recuperació econòmica d'Espanya. "[La independència] és dolenta sobretot per al petit", va advertir, i tot seguit va reclamar "actuar amb sentit comú".

Mariano Rajoy, doncs, no tan sols no va poder evitar pronunciar-se sobre el procés sobiranista català, sinó que el va internacionalitzar, ja que hi va dedicar gran part de les seves declaracions al costat d'Obama.

Tot i així, Rajoy també va aconseguir el que volia: una fotografia amb el líder de la primera potència mundial per escenificar davant del món que Espanya torna a anar bé. A més, va rebre uns copets a l'esquena del seu amfitrió. Obama va avalar les seves reformes i va lloar el seu "gran lideratge". A més, el va felicitar pels "grans avenços" en l'economia i per la reducció del dèficit, tot i que també li va recordar que cal fer més per crear ocupació i augmentar el creixement econòmic espanyol.

El president Rajoy intenta amb la seva curta visita, que s'acaba avui, recuperar la confiança dels mercats financers i dels inversors nord-americans. Malgrat tot, el cap de l'executiu espanyol també va reconèixer que el país encara té un alt índex de desocupació. "L'atur és encara el problema més gran que tenim -va dir-, però l'esforç que s'ha fet serà positiu per a tots els espanyols".

Rajoy va arribar molt puntual a l'ala oest de la Casa Blanca. La guàrdia d'honor amb banderes nord-americanes i espanyoles li va fer el passadís. El cap del govern d'Espanya, que no es va separar de la seva traductora en cap moment, va parlar amb Obama sobre temes econòmics, com la conjuntura de l'economia espanyola i les relacions entre els EUA i la UE, que actualment negocien un tractat comercial.

La política exterior i les relacions bilaterals van ocupar una altra gran part de la trobada. Els dos presidents van tractar sobre la situació del Magrib i el Mediterrani, sobre la retirada de tropes de l'Afganistan a finals d'any i sobre el conflicte de Síria.

Espionatge i futbol

Els dos mandataris van tenir una conversa distesa. Rajoy, per exemple, va defugir l'espinós escàndol d'espionatge de l'Agència de Seguretat dels EUA, que, segons diverses filtracions, hauria recollit dades telefòniques i de correus electrònics de milions d'espanyols. Rajoy va assegurar que les explicacions que ha rebut Espanya dels EUA són "satisfactòries" i que no tenia res més per afegir.

El cap del govern espanyol va poder bromejar sobre el futbol, un tema recurrent en trobades internacionals des de la victòria d'Espanya al Mundial de Sud-àfrica del 2010. Quan Obama li va demanar un consell per a l'equip del seu país sobre com poden guanyar el campionat, Rajoy li va dir que per descomptat, però només perquè quedi "segon".

Abans de la roda de premsa a la Casa Blanca, els responsables de la Moncloa van provocar la indignació de bona part dels periodistes de l'estat espanyol desplaçats a Washington, en deixar-ne fora la majoria. La tria, poc transparent segons els afectats, va donar dret a ser-hi present a La Vanguardia, l'únic mitjà català que va tenir-hi accés. En canvi, van quedar-ne fora mitjans espanyols com El Mundo, Expansión, La Razón, la SER o Telecinco, entre d'altres. La Moncloa va al·legar que la tria responia a la freqüència amb què els mitjans cobrien els viatges de Rajoy.

stats