DEBAT TURÍSTIC LA RESPOSTA MUNICIPAL
Efímers Tema del dia 28/08/2014

Trias promet “mà dura” a la Barceloneta

Els veïns troben insuficients les mesures de l’alcalde i criden a omplir la manifestació de dissabte

4 min

El conflicte del turisme a la Barceloneta continua obert malgrat la intervenció directa de l’alcalde, Xavier Trias, dimarts a la nit en una reunió amb els representants veïnals. Trias els va prometre “mà dura” contra l’incivisme i els pisos il·legals amb una sèrie de mesures, tal com va explicar ahir al matí a RAC1, però els veïns no se l’acaben de creure. Ahir a la nit es van reunir en una multitudinària assemblea a la plaça Poeta Boscà en què van decidir que aquella reunió no canviava el seu calendari de mobilitzacions, que passa per una gran manifestació dissabte a la tarda (18 h) que comptarà amb el suport de tots els barris de la ciutat. “Ens han sentit però no ens han escoltat”, explica el portaveu dels veïns, Sergio Arnas, que assegura que a l’Ajuntament “no han entès el problema real del barri”.

És “enganyar” dir que no hi ha problemes a la Barceloneta, va afirmar ahir Trias. Mostra d’això, l’alcalde va anunciar el dictamen de 24 ordres de cessament d’activitat a pisos turístics de la Barceloneta que podrien afectar un total de 35 apartaments -alguns estan situats al mateix bloc-. Setze d’aquestes ordres serien fruit de les inspeccions aleatòries d’apartaments que es van començar a fer dilluns al barri, i que en tres dies ja ascendeixen fins a les 154. “Hi ha gent que ha especulat i gent que en pateix l’èxit”, va dir Trias. I va assegurar: “On hi hagi incivisme actuarem amb contundència”. Tot i aquesta promesa, el president de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, Oriol Casabella, va explicar que les mesures plantejades per Trias no són “ni noves ni contundents” i que tan sols responen al que diu la normativa vigent.

L’Ajuntament vol comprar pisos?

Els propietaris dels pisos afectats tenen, des d’ahir, deu dies per acatar l’ordre de cessament. En cas contrari, es procedirà al precintament de l’habitatge i, en última instància, es posarà la situació en coneixement de la justícia. Trias va traslladar el seu suport als veïns en una trobada que “va anar bé”. “Els veïns van tenir una actitud positiva que he d’agrair”, va fer notar l’alcalde, tot i que ja els va avançar que no tancarà tots els pisos turístics, tal com demanen, amb l’argument que “n’hi ha que fan la feina ben feta”. En el manifest fet públic poca estona abans de la reunió, els veïns també plantejaven que els habitatges per a turistes es destinessin al lloguer social. Una proposta que no desagrada al consistori. Trias va obrir la porta a “comprar pisos a Barcelona, fer-los de propietat municipal i posar-los a lloguer a un terç del que guanyen les persones”. I va especificar: “Volem que d’aquí 15 o 20 anys hi hagi 20.000 pisos municipals així a la ciutat”.

De moment, l’objectiu són les inspeccions que, en el conjunt de Ciutat Vella i des de principis d’any, han fet tancar 33 pisos il·legals. I no només això. Si la llei no ajuda a acabar amb les pràctiques il·legals dels apartaments turístics, “s’haurà de demanar que es canviï”, va afirmar.

No va voler aclarir, però, si feia referència la modificació del pla d’usos de Ciutat Vella que el seu govern va aprovar de la mà del PP i que tant veïns com oposició -sense els populars- demanen retirar. Es va limitar a recordar que l’Ajuntament té previst enllestir a l’octubre un pla d’ordenació de pisos turístics per a tota la ciutat. Fonts municipals apunten que les inspeccions d’ofici de la Barceloneta es podrien acabar estenent a altres barris de Barcelona amb una densitat turística elevada. Si no se’n fan més ara mateix, va justificar l’alcalde, és per “un problema de personal”.

Efectivitat contra l’incivisme

Sigui com sigui, Trias es va comprometre a perseguir tant els apartaments il·legals com els legals que donin lloc a actituds incíviques. “Sóc defensor del turisme, però no pot destruir la convivència d’un barri”, va sentenciar. Els comportaments incívics dels turistes són, precisament, la principal queixa dels veïns de la Barceloneta, de manera que exigeixen respostes contundents. “No n’hi ha prou amenaçant que multarem, sinó que hem de ser efectius”, va dir l’alcalde, tot i que va reconèixer que “hi ha cops que és difícil cobrar les multes”. En tot cas, confia “no haver fet tard a l’hora de buscar una solució al problema”, tant de la Barceloneta com de la resta de la ciutat. L’alcalde creu que el model “no ha de ser que la gent vingui a fer bogeries” i reivindica un turisme cultural, familiar i de congressos. Amb tot, va comprometre’s a reunir-se amb els veïns de la Barceloneta un cop al mes i a fer que la regidora del districte de Ciutat Vella, Mercè Homs, segueixi setmanalment el cas per analitzar com avança la situació al barri. La pròxima reunió amb Homs serà dimarts de la setmana vinent.

Catalunya lidera la despesa dels turistes

Catalunya ha ingressat 8.151 milions d’euros provinents del sector turístic fins al 31 de juliol. Aquesta xifra suposa un augment del 5,3% respecte a l’any passat i pràcticament la quarta part de la despesa dels turistes a l’Estat. De mitjana, cada turista es gasta a Catalunya 878 euros per estada i 123 al dia -un 0,4% i un 0,7% menys, respectivament-. Els visitants dels Països Baixos i Alemanya són els que més han augmentat les seves visites respecte a l’any passat, i han compensat així la caiguda dels russos. A l’Estat la despesa total ha arribat als 34.497 milions, un 7% més.

stats