INUNDACIONS A TAILÀNDIA
Societat 30/10/2011

Bangkok creua els dits

Els habitants de Bangkok esperen resignats que aquest cap de setmana bona part de la ciutat quedi inundada per la pujada del riu i la marea alta. L'aigua es podria anar retirant la setmana vinent.

Jordi Calvet
2 min
Bangkok creua els dits

Bangkok.Amb resignació i presses per salvar els seus béns, els habitants de Bangkok donen per fet que bona part de la ciutat no es podrà escapar de l'enorme massa d'aigua que des de fa tres mesos inunda el centre del país.

Un darrere l'altre els dics que protegeixen la ciutat, situada a un metre del nivell del mar, han anat cedint, començant pels del nord. Allà l'aigua cobreix més d'un metre barris com el de Don Muang, on hi ha el segon aeroport de Bangkok, ara tancat, i d'on ahir es va haver d'evacuar el centre del govern que coordina l'acció contra les inundacions.

Amb la xarxa de canals incapaç de drenar tota l'aigua que baixa, les autoritats fa dies que han avisat que el moment més delicat arribarà durant el cap de setmana, coincidint amb la fase més alta de la marea.

L'empenta del mar pot fer pujar més de 2,5 metres el nivell del riu Chao Phraya, cosa que "posarà una pressió extrema" sobre els dics de la riba fluvial, segons advertia ahir la Creu Roja. De fet, durant la setmana, el riu ja ha superat diverses vegades les defenses i ha negat els barris de la ribera, inclòs l'entorn del Gran Palau, l'antiga seu de la monarquia tailandesa, al nucli històric.

Davant d'aquestes previsions, el govern de la primera ministra, Yingluck Shinawatra, va decretar cinc dies de vacances a partir de dijous, que milers d'habitants de Bangkok han aprofitat per marxar en massa cap a zones que no estan afectades.

"Afrontem una crisi per un dels pitjors desastres naturals de la història de Tailàndia", deia la primera ministra que l'últim mes ha anat adoptant un to cada cop més pessimista a mesura que l'aigua inundava barris i polígons industrials, i li queien les crítiques per la seva gestió de la crisi. Yingluck demanava ahir paciència a la població i assegurava: "De moment els nostres plans funcionen. Si tot va bé la setmana que ve l'aigua començarà a retirar-se de Bangkok".

Tant els habitants que han marxat de la capital com els que s'hi han hagut de quedar, ja fa setmanes que es preparen per a la pitjor de les hipòtesis. Fileres de sacs de sorra, plàstics i murs d'obra construïts a corre-cuita a la vorera protegeixen les entrades d'edificis públics, centres comercials, negocis i cases particulars de tota la ciutat.

Gairebé tots els supermercats s'han quedat sense aigua potable i amb la majoria de prestatges buits per l'allau de clients que ha començat a comprar frenèticament aliments per omplir el rebost i la interrupció de les xarxes de distribució, moltes de les quals tenen els centres logístics en polígons submergits des de fa dies.

Als ponts, viaductes i altres punts elevats de les autopistes, centenars de cotxes s'arrengleren al voral, on els han deixat els propietaris que no han pogut trobar plaça a altres llocs lluny de l'abast de l'aigua, com els aparcaments d'hospitals, centres comercials i el de l'aeroport.

Mentrestant, a les zones inundades el govern alertava dels riscos d'infeccions als veïns que circulen amb aigua fins la cintura i enviava patrulles a capturar serps i cocodrils que s'han escapat de diverses granges.

Es calcula que els danys pugen fins als 6.000 milions de dòlars i el Banc de Tailàndia ha hagut de reduir dos punts la previsió de creixement per al 2011 fins al 2,6 per cent.

stats