Societat 12/11/2012

Els bancs paralitzaran els propers dos anys els desnonaments més greus

Aquest és el "compromís" de l''Associació Espanyola de la Banca en "aquells casos en què concorrin circumstàncies d'extrema necessitat". Les antigues caixes d'estalvi també aturen els desnonaments però només fins a l'entrada en vigor de la reforma que prepara el govern espanyol

Ara
2 min
PERDRE L'HABITATGE   Un desnonament al barri  del Clot de Barcelona. Les execucions hipotecàries s'han multiplicat en els últims mesos.

MadridEls bancs espanyols han anunciat aquest dilluns la seva disposició a "paralitzar" els desnonaments d'habitatges durant els dos pròxims anys en "aquells casos en què concorrin circumstàncies d'extrema necessitat" mentre que les antigues caixes -com per exemple Bankia, La Caixa o CatalunyaCaixa- només suspendran els desnonaments "d'habitatge habitual de col·lectius especialment vulnerables" fins a l'entrada en vigor de la reforma que prepara el govern espanyol. És a dir, que no fixen un període de dos anys com sí han fet els bancs. El matís és significatiu perquè bona part dels desnonaments són d'impagament d'hipoteques de les antigues caixes ara nacionalitzades: Bankia, CatalunyaCaixa i NovaGalicia Banco.

En un comunicat, l'Associació Espanyola de la Banca (AEB) explica que ho fa "per raons humanitàries i en el marc de la seva política de responsabilitat social" i que el president de la patronal bancària, Miguel Martín, li va traslladar dijous passat aquest "compromís" al secretari d'estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre.

La posició de les caixes l'ha expressat unes hores més tard la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA), també en una nota de premsa: "Aquesta iniciativa se suma als esforços que, de manera independent i des del començament de la crisi, han desplegat les entitats per evitar els desnonaments. Les entitats han estudiat cas per cas per oferir als clients hipotecaris la mesura més oportuna, com refinançaments, períodes de carència, dacions en pagament amb caràcter voluntari o l'adquisició d'habitatge per al posterior lloguer al deutor".

L'anunci de l'AEB va en línia amb el que ja va avançar divendres el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i es produeix el mateix dia en què l'executiu i el PSOE es reuneixen d'urgència per concretar mesures contra els desnonaments d'habitatges per impagament de la hipoteca. Dimecres passat ja va haver-hi una primera trobada però el suïcidi divendres, a Barakaldo, d'una dona que havia de ser desnonada, ha accelerat els contactes, que s'han mantingut durant el cap de setmana.

L'associació -que en un inici es va mostrar reticent amb el codi de bones pràctiques aprovat al març que buscava frenar aquest drama social- admet en la nota difosa aquest dilluns que la paralització dels desnonaments ha estat objecte d'un "debat intens i profund" dels bancs "per tal de contribuir a pal·liar la situació de desemparament de moltes persones a causa de la crisi econòmica".

stats