SOLIDARITAT
Societat 20/04/2015

Descobrint els superpoders de les entitats socials

Centenars de nens participen en una gimcana per sensibilitzar la ciutadania i recaptar fons

Auri Garcia Morera
2 min
Una de les proves era pujar a un inflable amb enormes sacs d’aliments com els que han de  carregar molts camperols de països pobres.

BarcelonaLes persones que s’esforcen per superar dificultats, i les que les ajuden des de les entitats socials, són autèntics superherois i superheroïnes que tenen autèntics superpoders. Centenars de persones, majoritàriament nens, ho van poder descobrir ahir al matí mentre participaven en una gimcana per sensibilitzar la ciutadania i recaptar fons, organitzada conjuntament per cinc entitats d’acció social.

Petits i grans es van oblidar de la vergonya, es van posar una capa i van començar a resoldre enigmes i a superar proves d’habilitat. Per fer-ho van haver de treballar en equip i van haver de lluitar contra obstacles com els que afronten les persones amb desavantatges socials. Per exemple, pujar a un inflable amb enormes sacs d’aliments, com els que han de carregar molts camperols de països pobres.

“Ens va semblar que la figura dels superherois era la idea clau per a la gent a la qual atenem”, explica Carme Laorden, directora de l’Associació In Via, que atén dones en situació de vulnerabilitat o víctimes de violència de gènere. “Volem visualitzar que hi ha superherois que cada dia intenten superar la discriminació”, afegeix Eduard Ballester, gerent d’Acidh, que atén joves i adults amb intel·ligència límit.

Implicació de tota la societat

“Tots podem ser superherois”, diu Ismael Camacho, de la Fundació Iniciatives Solidàries, dedicada a joves en risc d’exclusió i a reclusos. “Volem potenciar que tota la societat s’impliqui, transmetre que entre tots podem ajudar-nos”, afegeix Camacho, que detalla que les proves d’habilitat de la gimcana estaven dissenyades per ressaltar la importància de la col·laboració entre els participants.

Dels dos objectius de l’activitat d’ahir, els organitzadors tenien molt clar quin era el prioritari. “El més important és visibilitzar la feina de les entitats que som aquí, que som petites però fem molta feina, i recaptar fons és un objectiu secundari”, assegura Laura Cardús, coordinadora de l’associació Afev, que organitza mentoratge d’infants en risc per part d’universitaris voluntaris.

“Les entitats petites costa molt que es vegin”, afegeix Mercè Meroño, presidenta de la Fundació Àmbit Prevenció, del sector de les drogodependències. “Si ens ajuntem, podem fer coses més grosses”, detalla Meroño. Aquestes cinc entitats van començar a treballar juntes dins del programa de suport Reiventa’t, de la federació d’entitats ECAS, i han volgut donar continuïtat a aquella experiència.

Hi haurà segona edició

Després d’hores de feina intensa, ahir a la tarda els organitzadors feien un balanç molt positiu de la iniciativa. Per la resposta de la ciutadania, amb la participació d’unes 800 persones en uns 150 equips diferents, i també per la capacitat de treballar conjuntament, que reconeixen que és poc habitual en entitats d’àmbits absolutament diferents. Ja han decidit que, l’any que ve, hi haurà una segona edició.

stats