NOUS MACROPROJECTES D'OCI
Societat 09/09/2012

Eurovegas confirma que se'n va a Madrid

La decisió final ha estat la que tothom s'esperava: Las Vegas Sands construirà Eurovegas a Madrid. L'anunci ha causat "satisfacció continguda" al govern d'Esperanza Aguirre.

Thaïs Gutiérrez
3 min
TERRENYS  Al maig, Sheldon Adelson va visitar els terrenys d'Alcorcón, un dels tres espais de Madrid que podria acollir Eurovegas.

BARCELONA.Poques hores després que el Govern anunciés el macroprojecte Barcelona World, es tancava l'últim episodi del culebró d'Eurovegas. Las Vegas Sands, el grup del magnat nord-americà Sheldon Adelson, anunciava el que tothom ja donava per fet: que Eurovegas s'instal·larà a Madrid. En un comunicat la companyia explicava que "l'elecció no ha estat fàcil" i agraïa "el temps i els esforços" dedicats a aquest procés, del qual el govern català ja s'havia despenjat el dia anterior en presentar el projecte del macrocomplex Barcelona World, que s'instal·larà al costat de Port Aventura.

Ara que s'ha escollit Madrid, Las Vegas Sands comença una nova fase per trobar "la ubicació específica" on s'aixecarà el projecte, així com "la definició de la seva extensió final", tal com s'explicava en el comunicat. Les localitzacions candidates a acollir aquest macrocomplex d'oci i hotels són Alcorcón, Paracuellos de Jarama i Valdecarros. Tot i això, la companyia reconeixia ahir que el projecte "està en fases molt primerenques i pendent de la resolució dels reptes econòmics d'Europa".

Ara per ara, se sap que Las Vegas Sands aportarà entre el 25% i el 35% del capital necessari per construir aquest complex, que requereix una inversió total de 18.000 milions d'euros i que, segons asseguren els promotors, generarà 15.000 llocs de treball directes.

Madrid, defensor del projecte

La companyia d'Adelson destacava en el seu comunicat que el govern de Madrid ha estat "un gran defensor" del projecte i valoren positivament "l'energia que ha aportat al procés". La presidenta de la Comunitat, Esperanza Aguirre, no es va pronunciar ahir, tot i que en les seves últimes aparicions ja havia donat a entendre, sense gaires dissimulacions, que Madrid era la ciutat escollida. En nom de la Comunitat va parlar la consellera de Territori i Medi Ambient, Ana Isabel Mariño, que va reconèixer una "satisfacció continguda" i va explicar que ara estan a l'espera que el magnat dels casinos decideixi la localització "que més li convé". "Ara cal seguir treballant, l'inversor i nosaltres, perquè aquest projecte es consolidi", va dir.

La reacció del secretari general dels socialistes a Madrid, Tomás Gómez, que fa uns dies ja va avançar que Eurovegas anava a Madrid, va ser força diferent. "Qui finança l'extrema dreta als Estats Units ha triat el govern de la Comunitat de Madrid", va dir, avisant que el seu partit seguirà de prop les "condicions secretes" que hagin pactat el govern del PP d'Esperanza Aguirre i el magnat nord-americà Sheldon Adelson per aixecar Eurovegas a la Comunitat, perquè, va dir, "la llei ha de ser igual per a tothom".

Tot i no ser una sorpresa, a Catalunya les reaccions no es van fer esperar. El conseller d'Interior, Felip Puig, va dir que no se sent afligit per la decisió de Las Vegas Sands, tot i que va apuntar que la tria definitiva no ha respost "només a criteris objectius". En declaracions a RAC1, va explicar que el macrocomplex d'oci Barcelona World "encaixa molt millor" a Catalunya que Eurovegas, i atorgarà a la Costa Daurada "una posició estratègica molt important en el mapa turístic del món". D'altra banda, el conseller va reconèixer que Eurovegas era un projecte que "presentava alguns elements que molt probablement haurien estat complexos de desplegar". El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va dir que Catalunya "ha sortit guanyant en molts aspectes" amb la futura instal·lació del complex Barcelona World i no d'Eurovegas, i va recordar a la Comunitat de Madrid que ha fet "moltes promeses que veurem si després es poden complir".

Per la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va dir que era "positiu" que Eurovegas no s'instal·li finalment a Catalunya, perquè així queden "protegits el delta del Llobregat i el Parc Agrari".

stats