Societat 12/02/2014

Francesc Torralba presidirà el Comitè d'Ètica dels Mossos

L'organisme estarà integrat per cinc policies i cinc acadèmics i experts, entre els quals l'exfiscal superior Martín Rodríguez Sol

Efe
3 min

BarcelonaEl conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha nomenat el director de la càtedra Ethos de la URL, Francesc Torralba, president del nou Comitè d'Ètica de la Policia, que estarà integrat per cinc policies i cinc acadèmics i experts, entre ells l'exfiscal superior Martín Rodríguez Sol.

El nou comitè, que substituirà el que Felip Puig va mantenir hibernant en el seu mandat –després de la derogació del que va impulsar Joan Saura el 2007–, tindrà com a primer encàrrec la redacció d'un nou Codi Ètic per a la policia, segons ha informat Interior en un comunicat.

Aquest organisme, que es renovarà cada quatre anys, estarà integrat, a més de per Francesc Torralba i Rodríguez Sol, per la catedràtica emèrita de filosofia moral Victòria Camps, la catedràtica de dret penal i criminologia Esther Giménez-Salinas i el professor d'Esade Àngel Castiñeria.

Com a representants de l'àmbit de la seguretat i de la policia, formaran part del comitè la comissària dels Mossos d'Esquadra Cristina Manresa –que ja va estar en el creat per Saura–, l'intendent Josep Lluis Rossell, l'inspector Jordi Dalmau, el cap de la policia local d'Igualada, Jordi Dalmases, i el cap de la policia local de Vilassar de Mar, Lluís López.

En declaracions als periodistes als passadissos del Parlament, el conseller Espadaler ha assegurat que el nou comitè és "plural i paritari" i ha destacat que als deu membres que ha nomenat els acredita "la seva trajectòria i la seva solvència".

Espadaler ha assenyalat que el comitè –que durant l'època de Saura va ser vist amb recel per part de comandaments i sindicats de la policia catalana– no pretén ser una instància per "jutjar actuacions policials", sinó que té una funció "consultiva" per acompanyar els cossos policials de Catalunya en una "reflexió ètica".

El conseller ha activat així la refundació del Comitè d'Ètica, que feia temps que estava en estat d'hibernació després que la majoria dels seus antics membres dimitissin a principis del 2011 perquè el llavors conseller, Felip Puig, va derogar així que va arribar al càrrec el Codi Ètic que el seu antecessor, Joan Saura, havia aprovat el novembre del 2010, dies abans que el tripartit perdés les eleccions.

El precedent de Saura

Durant l'etapa de govern tripartit, Saura va crear el 2007 el Comitè d'Ètica, com un òrgan independent, consultiu i amb majoria d'experts, per elaborar el Codi Ètic i prevenir actituds i activitats contràries a l'ètica i garantir un tracte correcte a les persones en l'àmbit policial.

Ja des del seu naixement, el Comitè d'Ètica, llavors presidit per l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, va ser mal vist pels sindicats i per alguns comandaments policials, que van considerar que es tractava d'un element d'intrusisme en la seva labor.

Malgrat els recels, Saura va portar la proposta de Codi Ètic al Consell de la Policia l'abril del 2010, on el conseller va patir un dels cops interns més durs de la seva etapa a Interior, ja que el text va ser rebutjat per una aclaparadora majoria.

El llavors conseller va desatendre, això no obstant, la votació del Consell de la Policia, que era preceptiva però no vinculant, i va acabar imposant 'in extremis' el Codi Ètic, a través d'una ordre que va signar quan faltaven menys de vint dies per a les eleccions del novembre del 2010, en les quals CiU va recuperar el govern català després de set anys de tripartit.

El Codi Ètic que havia impulsat Saura va tenir un curt recorregut, ja que una de les primeres mesures que va adoptar el seu successor, Felip Puig, va ser derogar-lo, cosa que va precipitar la dimissió de Villarejo i de la majoria de membres del comitè, per la qual cosa totes les funcions d'aquest òrgan van quedar suspeses, fins que Espadaler l'ha reactivat.

Els objectius del nou comitè, segons Interior, són contribuir de "manera eficaç" a dur a terme una reflexió ètica sobre els problemes que afecten la pràctica policial, així com col·laborar amb organismes competents en matèria de formació i d'investigació policials relacionats amb la seguretat.

stats