Societat 05/12/2011

"Hi té vins catalans, a la carta?"

2 min

TRINITAT GILBERTEntres en un restaurant, demanes la carta de vins, la llegeixes i et trobes vins de les 12 denominacions d'origen (D0) del país. Ets a Catalunya? No, ets a l'estranger. Segurament ets en alguns dels restaurants dels EUA -com ara el Mercat de Nova York (www.mercatnyc.com)- o del nord d'Europa -com ara el Fat Duck (www.thefatduck.co.uk), que té fins a 8 referències de vins negres.

Per què els restaurants de casa nostra no tenen vins catalans a les cartes? "Té una raó històrica que ve de la dictadura franquista, quan es va realçar els vins d'algunes denominacions d'origen espanyoles i no les catalanes", explica Miguel A. Torres, president del Grup Torres i també de l'Associació Vinícola Catalana. Ell mateix afegeix que aquesta mentalitat ha començat a canviar, perquè els vins catalans "han començat a guanyar prestigi arreu del món i a poc a poc entraran en els nostres restaurants".

El sommelier Cèsar Canoves, del restaurant Monvínic de Barcelona (www.monvinic.com), treballa amb una carta que té moltes referències de vins catalans. "I la meva feina és oferir-ne als clients, perquè em trobo que tenen el costum de demanar-ne de les DO forasteres". Per què? "Perquè els vins forasters són vins fàcils (gust de fruita madura i fusta) i perquè tenen prestigi". Segons opina el sommelier, a Catalunya, "els cellers no han sabut promocionar-se internament però sí que han aconseguit el prestigi internacional".

L'enòleg consultor Oriol Guevara assegura que la situació ha millorat respecte a fa 5 anys: llavors era molt difícil trobar un restaurant amb referències de vins catalans a la carta. "Però encara tenim feina per fer, perquè tenim els mateixos vicis, com ara la distribució, que ho controla tot, i també els cellers, que cuiden molt bé la qualitat de la producció, però que descuiden la comercialització, la promoció i el màrqueting". Una altra història, segons l'enòleg, és si els restaurants venen vins actualment, perquè "el vi consumit als restaurants ha disminuït". Explica que els restaurants apliquen un marge de benefici a cada ampolla i que no està escrit enlloc quin ha de ser. Normalment, a un vi de 5 € li tripliquen el preu. A un de 10 € el doblen. I així anar fent. Quin és el resultat? "Doncs que els cellers estan venent més vins a fora que aquí".

Salvador Oliveras, de la distribuïdora Vila Vinateca, discrepa que els restaurants del país no tinguin vins catalans. "En tenen perquè nosaltres en distribuïm sobretot del Priorat, del Penedès, de Costers del Segre i de Cava, però el que passa és que Barcelona té una dimensió tan internacional que es dóna preferència també als vins estrangers, perquè la clientela en demana".

El sommelier del restaurant MOO (www.hotelomm.es), Xavier Ayala, explica que ell recomana vins catalans als clients internacionals. En canvi, "als catalans els recomano que tastin coses noves, vins estrangers". De totes maneres, Ayala, que ha dissenyat una carta de vins amb un 50% de referències catalanes, diu que "cada vegada hi ha més clients que només volen beure vins catalans, i si estan etiquetats en català, encara millor".

stats