SOCIETAT
Societat 07/05/2012

Justícia rebaixa fins un 10% algunes retribucions als advocats d'ofici per estalviar 2,5 MEUR

La majoria de mòduls es mantindran però la Generalitat vol reduir un 5%, fins a 51,7 milions, el cost de la justícia gratuïta

Acn
2 min

BarcelonaLa Conselleria de Justícia ha rebaixat fins un 10% algunes retribucions als advocats del torn d'ofici per tal d'estalviar 2,5 milions d'euros per aquest any 2012, cosa que suposaria una reducció del 5% de mitjana, fins a 51,7 milions d'euros, el pressupost dedicat a la justícia gratuïta.

El departament no ha arribat a cap acord amb els col·legis d'advocats, que l'any passat ja van recórrer contra una reducció similar, recurs que està pendent de decisió judicial. Els pagaments als procuradors també es reduiran un 4% de mitjana, però sis dels procediments penals es pagaran un 6,5% menys.

En una resolució del passat 30 d'abril, la consellera, Pilar Fernández Bozal, estableix que la majoria de mòduls es pagaran igual que l'any passat, però n'hi haurà quatre que es reduiran fins un 10%. Els procediments laborals passaran de pagar-se a 245 a 221 euros, tot i que Catalunya, segons Justícia, seguirà sent una de les comunitats on es paguen millor aquests procediments. En les separacions de mutu acord es pagaran 372 euros. Fins ara aquest mòdul no existia a Catalunya, però sí a altres comunitats autònomes. En canvi, els procediments contenciosos, molt més complexos, es pagaran un 10% per sobre, 413 euros, l'import més alt de tot l'estat.

Les guàrdies de 24 hores per assistir a víctimes de violència de gènere es cobraven a 168 euros fins ara. Però a partir d'ara es cobraran a 60 euros si no cal assistir a cap víctima. Si se n'assisteixen una, dues o tres es cobraran 168 euros, i 337 en el cas que se n'assisteixin més de tres. L'any passat més de 4.700 serveis de guàrdia van acabar sense cap assistència a víctimes.

Per últim, l'últim mòdul afectat per la reducció és el de procediment penal abreujat. Fins ara, tots els tipus de procediment penal, tant abreujat, com general i sumari, es cobraven a 438 euros. Ara, la instrucció del procediment abreujat es cobrarà a 206 euros, i, a part, es cobraran 188 euros per la vista oral del mateix tipus de procediment, cosa que en total suposaran 395 euros, un 10% menys. Catalunya, segons Justícia, seguirà sent la comunitat que millor paga aquests procediments.

El departament ja ha pagat 4,3 milions als advocats d'ofici corresponents al mes de gener.

Per la seva banda, el conveni que properament firmaran la Conselleria i els col·legis de procuradors establirà una reducció del 4% de la despesa general, i sis dels mòduls es pagaran un 6,5% més barats. Aquestes mesures més el descens previst de litigiositat fa preveure que la despesa total es reduirà un 5%. Els procuradors ja han cobrat 400.000 euros corresponents a les actuacions del mes de gener, i està previst que el 8 de maig cobrin les actuacions del febrer.

stats