Societat 16/12/2013

Luisa F. Cabeza: "Tots els que treballem en l'àmbit de l'energia sabem que és impossible continuar amb aquest ritme de vida"

La catedràtica de la Universitat de Lleida farà aquest dijous, 19 de desembre, l'última conferència del cicle ICREA-CCCB de 'Reptes energètics'

2 min

Després de saber el futur negre que li espera al petroli, les implicacions econòmiques d'una reducció del consum energètic i els reptes que afronta l'energia solar, el cicle ICREA-CCCB de 'Reptes energètics' s'acomiadarà aquest dijous, 19 de desembre, amb la conferència de la catedràtica de la Universitat de Lleida Luisa F. Cabeza sobre energies renovables i regulacions internacionals.

"La utilització de les energies renovables presenta tres grans problemes", explica Luisa F. Cabeza. El primer problema és tecnològic, perquè estem a l'inici del desenvolupament d'aquest tipus d'energia i "els rendiments són molt baixos". Fem servir l'energia solar, però "la quantitat d'energia que recuperem respecte la quantitat d'energia que rebem encara és molt baixa".

"El segon gran repte és de costos, les energies renovables són més cares que els combustibles fòssils, per tant, és més car escalfar una casa amb energies renovables que amb petroli o carbó", diu la investigadora ICREA. "A banda, l'emmagatzematge està sent una de les grans barreres, perquè, del nostre cotxe, el punt feble és la bateria".

Per acabar, el tercer gran repte de les energies alternatives és el repte social: "les energies renovables no són sempre acceptades i conegudes al món. La gent no està disposada a tenir-les a casa o a pagar una mica per tenir-les a casa, no se sap quins avantatges tenen respecte de la resta d'energies convencionals". En aquest sentit, la catedràtica de la UdL és pessimista sobre el futur que ens espera: "Tots els que treballem en aquest àmbit sabem que és impossible continuar amb el ritme de vida que portem".

Segons Cabeza, "hem de canviar de forma de vida, però no se sap ben bé com fer-ho, perquè no és fàcil dir a la gent que ara que ens hem acostumat a tenir calefacció i aire condicionat a casa de sobte serà massa car i ja no podrà tenir-ne. O bé que no podrem anar en cotxe a tot arreu, i la gent es pensa que perquè no puguis anar en cotxe aniràs amb avió, però amb avió tampoc hi podràs anar, tot tornarà a ser com fa 30 anys, quan agafar un avió era realment car". "La tecnologia es desenvoluparà molt, però mai arribarem a tenir el miracle del petroli", conclou Luisa F. Cabeza.

L'entrada a les conferències és gratuïta. També es poden seguir en directe per internet i a Twitter amb #debatsICREA.

stats