POLÍTICA MUNICIPAL
Societat 14/05/2016

El PSC torna al govern de Barcelona i liderarà Empresa, Cultura i Innovació

Les bases hauran d’avalar un pacte que dóna als socialistes la representació al Mobile, la Zona Franca i la Fira

Maria Ortega
5 min
El cap de files del PSC, Jaume Collboni, i l’alcaldessa, Ada Colau, a punt de presentar el preacord de govern.

BarcelonaNomés cinc anys després que Jordi Hereu quedés superat a les urnes pel convergent Xavier Trias, el PSC tornarà ara -si així ho avalen les seves bases i també les de Barcelona en Comú- al govern de la capital. I ho farà amb l’alcaldessa Ada Colau, que, en campanya electoral i durant els seus primers dies de mandat, va enviar dards emmetzinats als socialistes, que feia responsables del “genocidi financer” i definia com un “partit del règim”. Ara, després de mesos d’intenses negociacions i de molts estira-i-arronses, l’alcaldessa i el cap de files socialista, Jaume Collboni, defensen que han tancat un preacord que és “bo per a Barcelona” i que anteposa els objectius de la ciutat als interessos partidistes.

De fet, a les portes d’una nova campanya electoral d’àmbit estatal, tant socialistes com comuns insisteixen a desmarcar el seu acord municipal de qualsevol decisió que es pugui prendre en altres àmbits, tot i admetre que es poden trobar, a curt termini, defensant opcions diferents a l’Estat. “No hem fet càlculs electoralistes”, va argumentar Collboni, que va insistir que el paper dels socialistes hauria sigut més “còmode” a l’oposició, i que l’acord “no va contra ningú” i molt menys contra el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que té, va dir, tot el seu suport. I tant l’alcaldessa com el socialista van insistir a mantenir la porta oberta a ERC i la CUP per fer més ampli i transversal el nou govern d’esquerres. Però les dues formacions no han estalviat crítiques al fet que Barcelona en Comú s’hagi acabat aliant amb qui ha governat la ciutat durant 32 anys. I han acusat l’alcaldessa de “trair el somni” i de “pactar amb la màfia”, respectivament.

Colau, per la seva banda, va admetre que l’aliança permet descarregar de feina els 11 regidors de Barcelona en Comú i, tot i que ara el govern tindrà 15 regidors i, per tant, seguirà lluny de la majoria de 21, això els donarà estabilitat. Després de mesos d’especulacions i d’unes negociacions que han portat diferents membres del govern a haver de fer un pas enrere per permetre l’entrada dels regidors socialistes, ahir es va fer pública la nova proposta d’organització municipal, que només anirà endavant si la setmana que ve rep l’aval de les militàncies de les dues formacions. Jaume Collboni passarà a assumir la segona tinència d’alcaldia, la d’Empresa, Cultura i Innovació.

El paper del PSC al nou govern

Sense compartiments estancs

Això suposa que Collboni serà el segon home fort del govern de Colau, només per darrere del primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello. El moviment implica que la fins ara segona tinent d’alcalde, Laia Ortiz, passi a assumir la tercera tinència; Jaume Asens ostentarà la quarta, i Janet Sanz, la cinquena. Els socialistes, a més, com va detallar aquest diari, passaran a capitanejar tres districtes. La voluntat amb què s’ha bastit l’aliança és, però, que el nou govern no funcioni amb “compartiments estancs” i que, per tant, les responsabilitats entre les dues formacions siguin compartides. La tinència que lidera Pisarello, la d’Economia, és l’única que queda sense cap presència de regidors socialistes. La segona, la de Collboni, comptarà amb el regidor de Barcelona en Comú Agustí Colom, que s’ocupa d’Empresa i Turisme -aquesta és una de les àrees en què socialistes i comuns ja han deixat clar que discrepen en aspectes com la moratòria hotelera-, i amb la socialista Montserrat Ballarín, que capitanejarà l’àrea de Comerç i Mercats. El comissionat de Cultura passarà ara a mans de Xavier Marcé. A més, dins d’aquesta àrea, Collboni assumeix les funcions de promoció de la ciutat a través de la Fira, la Fundació Mobile i el Consorci de la Zona Franca, i passa a responsabilitzar-se, també, de les relacions institucionals amb la Generalitat i l’Estat. Els socialistes assumeixen també l’empresa municipal més important, Barcelona de Serveis Municipals, que gestiona serveis com els aparcaments o el Zoo.

Canvis a Esports

Pel que fa a la tercera tinència d’alcaldia, la de Drets Socials, que capitaneja Laia Ortiz, el principal canvi és la incorporació de la socialista Carmen Andrés com a regidora d’Infància, Joventut i Gent Gran. I, com a conseqüència de la reestructuració, la regidora de Feminismes i LGTBI, que fins ara depenia d’Ortiz, passa ara a estar sota el paraigua de Jaume Asens a la quarta tinència d’alcaldia, la de Drets Civils.

L’àrea d’Asens inclou també un altre canvi: la parcel·la d’Esports passa a mans socialistes, ja que el PSC ha designat David Escudé com a comissionat de l’àrea. I en la cinquena tinència, la d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, que lidera Janet Sanz, és on se suma l’altre regidor socialista, Daniel Mòdol, que passarà a ser regidor d’Arquitectura, Paisatge i Patrimoni.

Tot i que ahir Colau i Collboni, que van presentar el preacord, van fugir d’entrar en qualsevol polèmica, aquesta àrea també pot comportar terrenys pantanosos per a l’entesa dels futurs socis, que tenen idees diferents, per exemple, sobre el futur de Can Vies o la cobertura de la ronda de Dalt. Però en el programa de consens que van presentar ahir -i que està molt centrat en la lluita contra l’atur i les desigualtats- enterraven la destral de guerra i esmentaven com a consensuats projectes fins ara espinosos, com el d’enllaçar el tramvia per la Diagonal.

Mòdol també serà vicepresident de l’empresa municipal Bimsa i membre del comitè executiu de l’agència Barcelona Regional. El moviment implica, d’altra banda, canvis en el mapa de districtes. Mòdol assumirà la regidoria de Sarrià, que fins ara ostentava Pisarello. Paradoxalment, però, les urnes van deixar els socialistes sense cap representant en aquest districte. Ballarín serà regidora de l’Eixample, un càrrec que, fins ara, assumia Agustí Colom, que passarà ara a les Corts. I Carmen Andrés serà regidora a Sant Andreu en substitució de Laia Ortiz. El moviment implica, també, alliberar el tinent d’alcalde Asens del dia a dia de Sants-Montjuïc, una regidoria que passarà a Laura Pérez. El que s’ha buscat, segons Colau, és treure feina als tinents d’alcalde i, de fet, l’única que mantindrà un districte és Janet Sanz, que continua a Nou Barris, feu electoral de comuns i socialistes i l’àmbit en què els de Colau no estaven disposats a cedir.

El punt més espinós per salvar és ara l’aval de les bases de Barcelona en Comú -el de les socialistes es dóna més per fet-. La votació es farà online i el veredicte es farà públic divendres que ve. Tenen dret a vot unes 14.000 persones.

Codi ètic: sense dietes i obligats a dimitir si són acusats de corrupció

Més enllà de fixar prioritats d’actuació i un nou cartipàs municipal, el preacord que van presentar ahir Colau i Collboni estipula, també, principis d’un codi ètic que hauran d’assumir els regidors socialistes. Així, tot i no estar obligats, com fan els regidors de Barcelona en Comú, a limitar-se el sou a 2.200 euros -el PSC va ser un dels partits que va impedir la rebaixa de sous dels càrrecs electes que defensava l’equip de Colau-, sí que hauran de renunciar al conjunt de les dietes. Tant a les de l’Ajuntament com a les d’altres ens supramunicipals, fundacions, consorcis i empreses. A més, durant quatre anys no podran accedir a càrrecs de responsabilitat en empreses privades que hagin sigut beneficiàries de contractes públics. I encara un punt més: si algun membre del govern és investigat per delictes de corrupció haurà de posar el seu càrrec a disposició de l’alcaldessa, i si algú acaba sent acusat de manera formal de corrupció, haurà de dimitir immediatament. Collboni està sent investigat en aquests moment per la seva presumpta relació amb el cas de corrupció Mercuri i, per tant, fixar aquest punt era necessari per bona part de la militància de Barcelona en Comú.

stats