Societat 12/04/2017

Salut es compromet a limitar a 24 hores el temps d'espera a urgències

La conselleria presenta el pla nacional d'urgències, que crea cinc nous CUAP, potencia l'atenció a domicili i amplia el 061 amb una línia pediàtrica i una de salut mental

Laia Vicens
2 min
El servei d’urgències de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell ha registrat un increment de l’activitat que ha provocat situacions de col·lapse.

BarcelonaQue cap pacient estigui més de 24 hores esperant en un box d'urgències. Aquest és l'objectiu que el departament de Salut s'ha fixat com a prioritari per tal de combatre la saturació a les urgències dels hospitals catalans. De moment, la conselleria liderada per Toni Comín s'ha compromès a reduir aquest any i a cada hospital un 10% el nombre de pacients que s'esperen més de 24 hores. En quatre anys, segons la conselleria, cap pacient hauria d'esperar més d'un dia entre el moment que l'admeten a urgències fins al registre del primer acte a la sala d'hospitalització.

En pics d'activitat, en hospitals com la Vall d'Hebron, el 50% dels pacients esperen més de 24 hores a urgències. Al Clínic i a Sant Pau les xifres no són tant altes, però tot i així tres de cada deu pacients poden esperar més d'un dia a ser ingressats. La directora de l'Àrea d'Atenció Sanitària, Cristina Nadal, ha dit que és un "objectiu ambiciós".

Reduir un 10% el nombre de pacients que s'esperen més d'un dia a urgències és una de les principals conclusions del pla nacional d'urgències, que el departament ha presentat aquest dimecres. Toni Comín, això sí, ha admès que "el problema no s'arreglarà en sis mesos". Malgrat tot, ha presentat fins a 30 mesures concretes per millorar l'atenció a les urgències, moltes de les quals són d'estratègia i coordinació general. Algunes –les més urgents– estan pressupostades en els comptes d'aquest 2017, però les que són a llarg termini no tenen cap pressupost establert encara.

Segons ha explicat, hi ha dues vies per solucionar la saturació als hospitals: millorar-ne el servei i "modificar el comportament dels ciutadans". Pel que fa la primera via, el Govern crearà ja cinc nous CUAP a Girona, Mataró, Badalona, Reus i Lleida, que donaran atenció a les urgències de primària tots els dies de l'any. A més, es potenciarà l'atenció sanitària a domicili (i l'hospitalització, quan sigui possible), sobretot en les zones menys poblades.

Salut també preveu crear equips de suport integral a la cronicitat, perquè els pacients crònics no saturin les urgències dels hospitals a Casernes, Dos de Maig, Cotxeres i Sant Martí-, que tindran una inversió de mig milió cadascun; així com un helicòpter medicalitzat nocturn

Pel que fa l'altra via, la conselleria vol reeducar els pacients perquè evitin acudir a urgències si no és totalment necessari. Segons xifres de la conselleria, un 52% de les urgències es podrien haver resolt en un CUAP i un 12% en un CAP. En aquest sentit, Salut vol potenciar el servei del 061 com a "porta d'entrada" i evitar que pacients no urgents acudeixin als hospitals, atenent-los per telèfon o bé derivant-los als CUAP. Per aconseguir-ho, el Govern obrirà una línia pediàtrica i de salut mental les 24 hores del dia i es potenciarà la derivació inversa. Això vol dir que des dels hospitals com el Trueta de Girona o l'Arnau de Lleida es podrà demanar als pacients que acudeixin a un CUAP o un ambulatori si els queda a prop.

stats