Societat 09/02/2013

Sàtira, música, color, tradició: cada terra fa son Carnaval

Rues amb comparses, molt humor i tradicions amb un fort accent local, com la penjada el ruc a Solsona. Milers de catalans han sortit al carrer disfressats a Tarragona, Lleida, Torelló, Platja d'Aro i moltes altres poblacions

Acn / Ara
4 min
Carnaval de Torelló / DAVID BORRAT

Tot Catalunya celebra el Carnaval aquest cap de setmana i a cada població es fa a la seva manera: en alguns indrets amb rues de l'estil brasiler, en d'altres aprofundint més en la sàtira i en alguns, com Solsona, amb tradicions amb un fort accent local com la penjada del ruc.

Tarragona: rua de l'Artesania

Hi ha desfilat una trentena de comparses amb més de 2.000 participants que han resistit al vent i a les baixes temperatures. Entre les carrosses s'hi ha vist algunes crítiques a l'Ajuntament i al govern espanyol entre d'altres tocs de sàtira. Entre les disfresses, hi ha hagut lloc per a les més tradicionals, com els víkings i les sirenes, però també hi ha hagut tocs d'actualitat, com el famós ball 'Gangan style'.

Milers de tarragonins i han omplert els carrers de la ciutat per gaudir de l'espectacle que ofereixen les comparses, que cada any renoven les coreografies i els vestits, alguns al més pur estil brasiler. El Carnaval tarragoní ha comptat amb un pressupost curt, similar al de l'any anterior, d'uns 15.000 euros, el que representa un 85% menys respecte el Carnaval de fa dos anys.

Reus, Cunit, Calafell, Godall

Municipis com Reus, Cunit i Calafell o Godall, també han celebrat les rues de carnaval. La ciutat reusenca ha donat el tret de sortida a la Rua de Lluïment amb la companyia del Rei Carnestoltes i la Reina Pimpolla. Godall s'ha pintat de color blanc amb la tradicional batalla de la farina que ha tingut lloc aquest dissabte a la tarda i amb l'elecció del millor fariner o farinera. La vila de Godall també destaca pel tradicional ball de màscares on el misteri de la màscara arriba més enllà. A la costa, Calafell celebra la rua de carnaval dissabte a la nit a la mateixa platja de la ciutat.

Lleida: amb Sa Majestat Pau Pi

Milers de lleidatans han sortit aquest dissabte al carrer a Lleida per acompanyar la gran rua del Carnaval. Enguany han participat en la rua 67 carrosses, 9 comparses i unes 5.000 persones, que han fet el mateix recorregut que en les últimes edicions. L'Ajuntament de Lleida ha reduït enguany un 55% el pressupost, de 55.000 euros a 25.000. Ha retirat la subvenció e 300 euros per a cada carrossa participant i a canvi, ha convocat un concurs de carrosses amb premis de 600, 400 i 200 euros per als tres primers classificats.

La cercavila ha sortit dels Camps Elisis i després passar per la rambla de Ferran ha tornat pel Pont Vell al mateix punt de sortida. La rua ha arrencat amb la lectura solemne del pregó de Carnaval a càrrec de Sa Majestat Pau Pi, amb la ironia i l'humor característics. Pau Pi s'ha referit a diverses qüestions d'actualitat, com ara l'atur, els problemes a l'educació i la sanitat o la situació dels bancs, entre altres, i ha donat la indulgència a tots els lleidatans perquè passin un bon Carnestoltes. Tot seguit ha començat la desfilada, amb la Guàrdia Suïssa al capdavant acompanyant Sa Majestat, seguida de les carrosses i les disfresses més originals i variades.

Platja d'Aro: destinació per a molts gironins

La Gran Rua de Carrosses i Comparses del carnaval de Platja d'Aro ha aplegat 69 colles de quinze poblacions d'arreu de les comarques gironines amb més de 4.500 figurants. Les collen optaven a gairebé 6.000 euros en premis, distribuïts en quatre categories: carrossa gran, carrossa petita, comparses i colles locals. El Carnaval de Platja d'Aro d'enguany, organitzat per la regidoria de turisme de l'ajuntament i la Federació de Colles de Carnaval de Castell-Platja d'Aro, ofereix del 2 al 13 de febrer una trentena d'activitats que tenen el carrer com a escenari principal, on s'hi fan dues terceres parts del programa.

Solsona i els mata-rucs

Solsona ha acollit aquest dissabte els actes centrals del Carnaval 2013 que han arribat al seu punt àlgid amb la celebració d'un dels moments més esperats pels solsonins i que ha donat popularitat a la festa, la tradicional penjada del ruc del campanar. Milers de persones s'han aplegat a la plaça del Ruc per entonar 'A Solsona, bona gent' mentre ascendia l'animal penjat del coll. La tradició prové d'una llegenda que diu que a Solsona van enviar un ruc a menjar-se les herbes que creixien al campanar però com que l'entrada era molt estreta, els encarregats van decidir pujar l'animal penjat del coll i d'aquí que, fent ús del sentit de l'humor, els solsonins simbolitzen la penjada el dissabte de Carnaval, amb un animal de cartró pedra.

La baixada dels gegants des de la plaça de l'Ajuntament ha donat el tret de sortida a dos quarts de set de la tarda als actes centrals. Un dels trets distintius de la festa són els anomenats 'gegants bojos', una paròdia dels gegants de la Festa Major amb faccions molt marcades i aspecte grotesc que desfilen durant el Carnaval.

Posteriorment, ha fet acte de presència Sa Majestat el Rei Carnestoltes, enguany a l'avinguda del Pont, i una rua amb unes 130 comparses participants, ha amenitzat amb bon música la festa. Tot seguit, s'ha dut a terme la Bramada i el nomenament del Mata-ruc d'Honor 2013, amb què enguany ha estat distingit el pilot de raids Marc Coma.

El Carnaval de Solsona va ser declarat l'any 1978 Festa d'Interès Turístic Nacional i ha mantingut sempre la mateixa estructura. L'organització calcula que durant els nou dies de festa visiten Solsona entre 50.000 i 60.000 persones.

Torelló: Carnaval de Terra Endins

La població osonenca ha tornat a atraure milers de persones que cada any es disfressen per participar en el Carnaval de Terra Endins, que atrau habitants de moltes poblacions de la comarca i de les comarques properes, com el Ripollès.

stats