SOCIETAT
Societat 06/11/2012

30.000 matrimonis homosexuals, pendents aquest dimarts del Tribunal Constitucional

El ple del TC podria avalar la llei aprovada per Zapatero, que va permetre el casaments entre les parelles del mateix sexe. El PP hi va presentar un recurs

Agències
2 min
Gallardón va casar el 2006 Javier Gómez i Manuel Ródenas / EFE

Madrid30.000 matrimonis homosexuals estan pendents aquest dimarts del Tribunal Constitucional. L'alt tribunal es reuneix aquesta tarda i, entre d'altres qüestions, podria pronunciar-se sobre el recurs que el PP va interposar el 2005 contra la llei del matrimoni homosexual. Els magistrats del tribunal de garanties constitucionals estudien el recurs des del mes de juliol, però en les últimes setmanes s'han culminat els debats sobre la llei que va aprovar el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, que ha permès 30.000 matrimonis entre persones del mateix sexe, segons dades de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals

A partir de les cinc de la tarda seran a la sala 11 magistrats. Tots menys Francisco José Hernando, que després de redactar un informe contrari a la Llei al 2005 -quan era president del CGPJ- va sol·licitar quedar apartat de les deliberacions del recurs, fet que el ple del TC va acceptar.

La ponència redactada per Pablo Pérez Tremps previsiblement obtindrà el suport de sis d'aquests onze magistrats, tots els del bloc progressista. Tot fa pensar que el text que Pérez Tremps sotmetrà al criteri dels seus companys rebutja els arguments del recurs del PP i avala per tant l'ús del terme "matrimoni" per certificar la unió entre dues persones del mateix sexe.

Tot i això, fonts de l'alt tribunal citades per l'agència Efe han assegurat que no es pot preveure la decisió i han qualificat de "conjectures" qualsevol avançament que es faci sobre la decisió que es pugui adoptar. També han insistit que podria ser que avui tampoc hi hagués cap decisió.

Sigui com sigui, en el cas que el Constitucional es pronunciï sobre la legalitat o no del matrimoni entre persones del mateix sexe, el tribunal faria pública només la seva decisió –la sentència tardaria encara un temps a conèixer-se– si, com es preveu, hi ha unanimitat en la decisió.

El recurs que va presentar el PP el 30 de setembre del 2005 afirmava que la llei que regula el matrimoni homosexual desnaturalitza "la institució bàsica del matrimoni", tal com ha estat entesa fins ara. Concretament el recurs afirmava que la llei vulnera l'article 32 de la Constitució que diu literalment: "L'home i la dona tenen dret a contraure matrimoni amb plena igualtat jurídica". Segons els populars de l'article se n'extreu que la Constitució entén el matrimoni com la unió entre un home i una dona. A més, el PP entén que la Llei de matrimoni homosexual atempta també contra els articles 10.2, 15, 39, 53.1, 9.3 i 167 de la Constitució.

Tot i que el PP va recórrer la llei, entre les files populars van aparèixer veus crítiques que van donar suport al matrimoni entre persones del mateix sexe. De fet, el mateix ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, quan era alcalde de Madrid va celebrar bodes entre homosexuals, inclosa una entre dos militants del PP, Javier Gómez i Manuel Ródenas.

stats