SOCIETAT
Societat 30/12/2011

Ascó lamenta que la decisió de situar el cementiri nuclear a Villar de Cañas sigui "política, no tècnica"

El consistori retreu al govern espanyol que hagi optat per "l'opció políticament més senzilla i que hagi obviat altres consideracions"

Acn
3 min

AscóL'Ajuntament d'Ascó s'ha limitat a emetre un comunicat en què lamenta "profundament" i posa de manifest la seva gran decepció davant l'elecció de Villar de Cañas (Conca) per acollir el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears al qual també aspirava.

Segons el consistori, es tracta d'una "decisió política, no tècnica", per part del govern espanyol, a qui ha retret que s'hagi decantat per "l'opció políticament senzilla i hagi obviat altres consideracions" de caire tècnic i econòmic.

Considera que l'elecció del municipi castellà suposa que Catalunya hagi "perdut l'oportunitat d'aconseguir una inversió de primer ordre" que generaria "centenars de llocs de treball".

"Lamentem profundament que l'executiu central hagi optat per l'opció políticament més senzilla, i que hagi obviat altres consideracions, com la capacitat de la zona triada per aportar treballadors i empreses qualificades al projecte i rendibilitzar la inversió. La Ribera d'Ebre, sense dubte, està ben preparada en aquest sentit tot i la desinversió que ha fet la indústria química en els darrers anys a Flix", assegura l'Ajuntament. Per tot plegat, consideren que el "conjunt de Catalunya ha perdut l'oportunitat d'aconseguir una inversió de primer ordre amb capacitat per generar centenars de llocs de treball directes, indirectes i induïts".

L'alcalde, el convergent Rafel Vidal, el gran valedor de la candidatura d'Ascó al cementiri nuclear, al qual fins i tot CiU va amenaçar d'obrir-li un expedient per aquest motiu, ha declinat fer cap tipus de declaració pública sobre el tema. El fet que Ascó sortís de partida com un dels municipis favorits, juntament amb Yebra (Guadalajara) –les dues candidatures apadrinades per l'AMAC, l'associació de municipis nuclears–, per aconseguir la instal·lació ha multiplicat el desencís al consistori, que havia fet de la bandera al cementiri nuclear una de les seves apostes estratègiques de futur per a la població.

Des del consistori recorden que el criteri del ministeri d'Indústria els va situar segons, per darrere de Zarra (València), i que encapçalaven els rànquings d'altres informes sol·licitats per avaluar la idoneïtat dels emplaçaments."Ascó és l'únic municipi candidat que compta amb ferrocarril. Ascó també seria l'emplaçament idoni per minimitzar el transport terrestre del combustible gastat. Aquests criteris tècnics, entre d'altres, són els que va tenir en compte el Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC) el setembre de 2010, en un informe que situava Ascó com el candidat més ben valorat. Yebra (Guadalajara) era el segon classificat; Zarra (València), el tercer; i Villar de Cañas (Conca), el quart", assegura el comunicat municipal.

Felicitació a Villar de Cañas

Més enllà dels retrets i lamentacions, el consistori ha valorat la notícia de la construcció de l'MTC com "una gran notícia des del punt de vista de la seguretat", en la mateixa línia que ho ha fet l'AMAC. "Avui, el combustible gastat es guarda a Ascó, Vandellòs, Cofrents, Trillo, Garoña, Almaraz i Zorita en diferents solucions tècniques, la majoria de les quals requereixen electricitat i l'acció d'operaris per funcionar. L'MTC és una instal.lació passiva, que millora la seguretat". "Felicitem sincerament l'Ajuntament de Villar de Cañas per l'impuls a l'activitat econòmica, la creació neta de llocs de treball i la generació d'oportunitats de desenvolupament basades en la recerca i la investigació científica que suposarà aquesta inversió", afegeix el comunicat.

Finalment, l'equip de govern municipal –format per CiU i PSC– assegura que el procés acabarà "reforçant la cohesió social del poble" i reitera el suport social i polític a la frustrada candidatura com el seu aval. "L'equip de govern d'Ascó afronta avui el futur del municipi amb la mateixa il·lusió que ahir, amb un manifest suport social expressat de forma majoritària a les darreres eleccions municipals i carregat de raons per buscar noves solucions de futur per una comarca històricament oblidada i mancada d'inversió pública".

stats