Societat 18/10/2014

Què pot fer el 'shinrin-yoku' per la teva salut?

Diferents estudis confirmen els beneficis de passejar pel bosc, la 'nova' moda que arriba del Japó i causa furor arreu

Ara
3 min
Un passeig de només quinze minuts pel bosc redueix de forma dràstica l'hormona de l'estrès / GETTY

BarcelonaHi ha moltes pràctiques humanes amb segles, o mil·lennis d'activitat, que formen part de les nostres vides sense que ningú hi vegi res d'especial. Però aleshores algú hi posa nom a la cosa, li atribueix una sèrie de propietats, i aconsegueix que molts descobreixin com a novetat allò que no té res de nou. Passa sovint amb el menjar —el kamut, la quinoa...— i també amb l'exercici físic. I ara ha passat de nou: el món occidental sembla haver descobert... els passejos pels boscos.

Tant se val si vostè sempre ha anat a caminar pel bosc. El cas és que aquestes caminades forestals han estat 'descobertes' a Occident fins al punt de convertir-se en moda. Tot, gràcies als japonesos, que li han posat nom a la pràctica, han estimulat l'interès dels científics per estudiar els seus avantatges, i han animat milers de persones a anar als boscos —o, en el cas que ja ho fessin, a fer-ho amb una nova consciència, amb una nova intenció.

Quan els japonesos parlen de 'shinrin-yoku' estan parlant de fer una passejada curta per un bosc. No es tracta d'un exercici aeròbic, ni de fer muntanyisme. És un simple passeig fàcil on l'únic requisit és tenir una mica de temps. L'objectiu és, senzillament, relaxar-se. Ja han passat tres dècades des que l'Agència Forestal del Japó va començar a recomanar-la com a part d'un estil de vida saludable. Però no ha estat fins recentment que les passejades pels boscos han passat a formar part de qualsevol teràpia que busqui combatre l'estrès i promoure el benestar.

Ara, diferents estudis avalen allò que els terapeutes recomanen. El 'shinrin-yoku' —que vol dir, literalment, bany forestal— aporta al cos uns beneficis semblants als de l'aromateràpia. Això és així perquè mentre caminem pel bosc respirem els olis essencials que desprenen els arbres, components volàtils amb tota mena de propietats, entre elles lluitar contra els microbis. Els experts apunten que, mentre que viure en una ciutat estimula tota mena d'alèrgies i provoca asma i desordres inflamatoris crònics, els arbres dels boscos generen substàncies que ajuden el nostre sistema immunològic. Científics de la Universitat d'Arizona i del University College London, dos centres de referència a l'hora d'estudiar la relació entre el medi ambient i la salut, apunten a la vida urbana com un focus de malestar amb conseqüències greus per a la salut. En el centre del problema hi ha, sempre, la incapacitat del sistema immunològic de funcionar de forma correcta en un context urbà.

15 minuts

Els experts apunten que un passeig de només quinze minuts pel bosc —o per un parc amb praderes i arbres, com els de Londres, per exemple— redueix de forma dràstica l'hormona de l'estrès, regula la pressió de la sang i millora el ritme cardíac. Dues hores en el bosc, i el sistema immunològic rep un estímul molt important: les cèl·lules que el suporten, les mateixes que resulten imprescindibles per lluitar contra els tumors i els virus, augmenten d'un 37%.

Però no només els experts en el sistema immunològic lloen les virtuts de caminar pel bosc. També els neurocientífics i els psicòlegs troben virtuts en la pràctica, els primers perquè diuen que estimula la creativitat, i els segons perquè diuen que augmenta l'autoestima i és una medicina natural contra la depressió. De fet, la lluita contra la depressió és un dels motius que han posat de moda el 'shinrin-yoku' al Japó, un dels països amb un nombre més grans de persones que pateixen aquest trastorn, i on també hi ha un alt percentatge de suïcidis.

stats