Societat 16/05/2013

Barcelona tindrà una oficina del Banc Mundial per fomentar les ciutats intel·ligents

Els experts de la institució treballaran per exportar l'experiència de la capital catalana als països en desenvolupament

Efe
2 min
Imatge de la façana del Banc Mundial a Washington / ACN

WashingtonBarcelona acollirà en els pròxims mesos una oficina permanent del Banc Mundial destinada a l'observació i exportació de les innovacions tecnològiques que han convertit la capital catalana en un dels estendards de les anomenades ciutats intel·ligents ['smart cities'].

L'alcalde de la ciutat, Xavier Trias, ha signat aquest dimecres a la seu del Banc Mundial (BM) a Washington el memoràndum d'entesa a partir del qual s'establirà l'oficina, que s'emplaçarà en espais propietat de l'Ajuntament barceloní, i a la qual es traslladaran diversos treballadors de l'organisme financer internacional.

"El Banc Mundial ha reconegut l'esforç dut a terme a Barcelona per ser ensenya en innovació", ha dit Trias als mitjans des de Washington. L'alcalde ha assegurat que la ciutat comtal, que "ja és un referent en telefonia mòbil", vol posicionar-se ara també com a exemple de ciutat intel·ligent.

"No busquem competir amb altres ciutats. Busquem sinergies i col·laboracions amb elles, per això iniciarem aquesta estreta col·laboració amb el BM", ha matisat l'alcalde, que ha qualificat de "sense sentit" ser una ciutat intel·ligent si no és "per millorar la vida de la gent".

Les anomenades 'smart cities' són aquelles que, mitjançant l'aplicació de noves tecnologies, milloren i proveeixen d'eficiència i sostenibilitat els serveis que ofereixen a la ciutadania, com ara il·luminació, control del trànsit, tractament d'aigües i residus, atenció mèdica, etc.

"Volem fixar-nos en l'exemple de Barcelona i aconsellar altres ciutats sobre com establir el seu propi model", ha explicat als mitjans la vicepresidenta del Banc Mundial per al Desenvolupament Sostenible, Rachel Kyte, una de les signants de l'acord amb Trias, al costat del cap de l'institut del BM, Sanjay Padhan.

"Per això, hem establert aquesta aliança amb una ciutat que està desenvolupant una marca global en innovació com a vila intel·ligent", ha reblat Kyte, per a qui proveir de serveis bàsics de manera intel·ligent constitueix "el futur del desenvolupament" de les ciutats arreu del planeta.

La "petita oficina", segons la va definir el mateix Trias, del BM s'emplaçarà en espais que actualment ja ocupa l'Ajuntament de Barcelona i, d'inici, comptarà amb "uns quants" treballadors de la institució financera que es traslladaran de forma fixa a Barcelona per, a més d'impregnar-se del coneixement de la ciutat en aquesta matèria, "ajudar" a dur a terme nous projectes.

Trias es troba aquests dies de viatge oficial als Estats Units i, abans d'aterrar aquest dimecres a Washington, ja va passar per San Francisco i Los Angeles (Califòrnia), on es va reunir amb els seus respectius alcaldes. Està previst que avui mantingui una reunió a Nova York amb el seu homòleg, Michael Bloomberg.

stats