Protestes al carrer
Societat 16/06/2011

En directe: El ple del Parlament comença a les 9 h amb total normalitat

El president de la Generalitat arriba pocs minuts abans en el seu cotxe oficial. Els Mossos continuen desplegats als accessos de la Ciutadella tot i que no hi ha cap concentració a l'entorn. Un centenar d''indignats' s'han concentrat durant la nit davant la comissaria de les Corts per reclamar la llibertat dels sis detinguts. Estan acusats dels delictes de desobediència a l'autoritat i resistència a l'autoritat

M. Ortega / L. Bonilla / M. Català / M. Colomer / A. Balanzà / J. Serra
13 min
Mas ha arribat en cotxe oficial al Parlament / ACN

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } 09:15

El ple del Parlament ha començat a les 9 hores amb total normalitat i tal com estava previst. El primer punt de l'ordre del dia ha sigut una interpel·lació sobre justícia. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha arribat pocs minuts abans en el seu cotxe oficial, igual que la resta de consellers i altres líders polítics. La resta de diputats ha travessat la Ciutadella a peu sense cap incident, sota la mirada encara d'agents dels Mossos d'Esquadra.

Els primers diputats s'han felicitat per haver mantingut el normal funcionament de les institucions malgrat la pressió externa. En la primera intervenció del dia, i abans d’interpel·lar la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, sobre modernització de la justícia, la diputada socialista Agnès Pardell s’ha felicitat per haver aconseguit mantenir l’activitat institucional ahir malgrat la pressió i agressions que van rebre els diputats des de fora. Durant avui, el ple té previst homenatjar Jordi Solé Tura i celebrar la sessió de control al Govern i al president, Artur Mas.

08:34

A menys d'una hora perquè es reprengui el ple al Parlament, el parc de la Ciutadella presenta un aspecte de normalitat. Tot i que aquest matí no hi havia cap concentració d'indignats, els Mossos d'Esquadra continuen custodiant el parc. Des d'un quart de vuit, els primers diputats ja han començat a arribar a la cambra. Una trentena de diputats han pogut entrar a peu sense cap problema mentre que diversos parlamentaris han entrat amb els cotxes oficials.

07:23

Un centenar de joves indignats s'han concentrat durant la nit davant la comissaria dels Mossos d'Esquadra de les Corts. Allà estan detingudes les sis persones relacionades amb els aldarulls de dimecres al matí a les portes del Parlament. Se'ls acusa dels delictes de desobediència a l'autoritat i resistència a l'autoritat. A més, segons el balanç final del SEM, durant els incidents van registrar-se 45 ferits lleus. Divuit d'aquests ferits van ser traslladats a l'Hospital del Mar per ser atesos.

A l'entrada de la cambra, ningú ha fet nit, tot i que l'acció dels indignats preveia acampar-hi també aquesta passada nit. A partir de les 9 h, comença la segona sessió del ple que ahir va rebutjar les esmenes a la totalitat als pressupostos. Els Mossos mantenen, però, el dispositiu especial de seguretat per si es registren noves concentracions.

21:50

A la porta del parc de la Ciutadella hi regna la tranquil·litat. Els Mossos han retirat el cordó policial, i agents policials tanquen el parc. La majoria de les persones que s'havien concentrat a la porta han anat marxant, però un centenar aproximat hi esperen que surtin les furgonetes que encara queden a l'interior.

Uns 200 indignats caminen per ronda Sant Pere en direcció a la comissaria de les Corts. Mentrestant, un altre grup amb pancartes de protesta està a punt d'arribar a plaça Catalunya.

21:10

La comitiva de cotxes oficials està sortint per la porta principal del parc de la Ciutadella, davant de les increpacions dels indignats. Felip Puig encara és al davant del Parlament, i serà un dels últims a abandonar la cambra catalana. El recinte quedarà tancat sense personal, diputats ni periodistes.

La resta de diputats han marxat tots junts, a peu, per la sortida del carrer de Pujades en confluència amb el carrer Nàpols. Els protegia un cordó policial, tot i que en aquells moments quedaven pocs indignats en aquella zona.

20:55

Els diputats han sortit del Parlament i s'esperen a la porta. Alhora, els manifestants de plaça Sant Jaume estan arribant a Arc de Triomf.

20:30

Ja hi ha les dades oficials del dispositiu policial d'aquest matí, facilitades per Interior. En total, hi han participat 350 mossos i s'hi han concentrat 3.000 manifestants en els moments de màxima afluència. Els Mossos d'Esquadra hi han efectuat 6 detencions. Un total de 32 persones, entre membres del Govern i altres diputats, han sigut traslladades al Parlament en 10 viatges en helicòpter. D'altra banda, 6 furgons dels Mossos han desplaçat 50 diputats més.

20:25

Finalment, la marxa no anirà a les Corts sinó a l'Arc de Triomf, on ara hi ha els arrestats. Així s'acaba de votar a Sant Jaume. Les altres opcions eren quedar-se a la plaça Sant Jaume, descansar o anar a les Corts.

20:10

La marxa dels indignats de la plaça Sant Jaume es desplaça a la comissaria dels Mossos d'Esquadra del barri de les Corts, on hi hauria detinguts pels incidents del matí.

Per la seva banda, els diputats no marxaran del Parlament fins que no s'acabi el ple, tot i que els Mossos ja han obert la porta principal del parc de la Ciutadella, tocant al passeig de Picasso.

19:45

p { margin-bottom: 0.21cm; } Els Mossos d'Esquadra estan traient les tanques, cartrons, pancartes i altres materials que hi havia a les reixes de la porta principal del parc de la Ciutadella, al passeig de Picasso. En aquests moments estan acabant de fer-ho, i uns 6 furgons de la policia acordonen la porta. Hi ha un gran desplegament policial, però pocs indignats. Això coincideix amb la imminent acabada del ple del Parlament.

A la plaça Sant Jaume, acaben de fer un minut de silenci per "condemnar les víctimes del moviment".

19:15

Més de mitja plaça Sant Jaume està plena en aquests moments. Molts agents s'amaguen al Palau de la Generalitat i a l'Ajuntament. Els manifestants entonen "L'estaca".

Molts indignats arriben a Arc de Triomf, al ritme de cassolades, aplaudiments i tamborinades. Criden "¿dónde está el número de placa?".

19:00

Un miler de manifestants dels indignats han cobert sense incidents, només alguns xiulets al pas per davant de la seu de CCOO, la marxa entre el Parlament i la plaça Sant Jaume. Aquesta ha estat la protesta central del moviment 15-M a Barcelona després de l'assetjament al Parlament d'aquest matí. A Sant Jaume hi haurà una assemblea. A hores d'ara encara arriben a la Generalitat des de la Via Laietana, que ha estat tallada. La marxa avança a crits de "que no ens representen" i "Puig dimissió".

A l'Arc de Triomf, mentrestant, els Mossos d'Esquadra han muntat un cordó policial –el qual ha permès obrir el pas a diversos cotxes oficials, que han entrat al Parlament–. Segueix arribant gent a les portes del parc, però la pressió del matí ha afluixat i el gruix dels indignats són a la plaça Sant Jaume.

Finalment, Felip Puig no compareixerà avui per valorar els fets i actuacions policials de la jornada.

16:25

Els indignats han decidit després d'una llarga assemblea que es concentraran a les cinc de la tarda davant del parc de la Ciutadella i que aniran fins a la plaça de Sant Jaume per fer una protesta "no violenta". No s'ha arribat a votar una condemna de les agressions del matí, però la majoria d'intervencions han estat crítiques. La majoria de les persones que han intervingut coincideixen a dir que els fets d'avui embruten la imatge del moviment del 15-M. Algunes de les intervencions han destacat que cal condemnar els "quatre violents" que han dut a terme les agressions als diputats però encara no s'ha votat res. De moment, només s'han posat d'acord en exigir un referèndum sobre les retallades. L'assemblea ha sabut que el president Mas ha anunciat que es farà un "ús legítim de la força" contra la protesta quan els diputats vulguin sortir de l'hemicicle. L'assemblea ha debatut com actuar en cas que es produeixin escenes de violència. “La resposta no ha de ser violenta sinó argumentada”, han dit.

16:15

Tots els grups han denunciat les agressions dels indignats. Els portaveus han anat compareixent un a un al faristol de la cambra. A les quatre de la tarda tocades s'ha reprès el ple dels pressupostos.

14:31

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha sortit als faristols del Parlament després que la presidenta del Parlament hagi llegit la declaració conjunta dels grups. Mas s'ha felicitat perquè el text representa "una defensa inequívoca de la democràcia i una condemna inequívoca de la violència" i ha destacat que s'ha aprovat "per unanimitat". "Avui s'han traspassat les línies vermelles", ha sentenciat el president, que considera que "no és tolerable que s'actuï per la vía de la violència". Mas ha confessat que ha sentit "tristesa" pels fets que han tingut lloc aquest matí però ha destacat que "hem volgut convertir en normalitat una certa excepcionalitat".

El president ha volgut transmetre un "missatge de confiança en el que representem i en tot allò que tenim". "Prefereixo una democracia imperfecta que el caos violent que avui s'ha instal·lat a les portes del Parlament", ha dit Mas. El president també ha avançat que "en les properes hores" podrien produir-se episodis d'"ús legítim de la força" i ha demanat "comprensió". Mas també ha emplaçat a les declaracions que faran a continuació els presidents i portaveus de la resta de forces parlamentàries.

14:17

Els grups del Parlament han aprovat una declaració conjunta per denunciar els intents d'agressió que hi ha hagut a l'exterior de la cambra. La declaració l'ha signat el president de la Generalitat, Artur Mas, i tots els grups. El text recorda que "el Parlament és l'expressió de la voluntat popular del poble expressada a les urnes" i afegeix: "Rebutgem rotundament les agressions i coaccions als representants del poble, rebutgem l'intent d'aturar el Parlament”. “Fidels a la democràcia, no pot acceptar-se que res ni ningú puguin aturar el treball d'un parlament democràtic com el nostre. La democràcia garanteix que es puguin expressar els desacords però mai des de la coacció i la violència”. El text l'ha llegit la presidenta de la cambra Núria de Gispert. Els diputats han tancat la lectura amb una ovació.

13:40

El Servei d'Emergències Mèdiques apuja el balanç de ferits per les càrregues que s'han produït a les portes del Parlament fins a 36. Dotze d'aquests ferits són Mossos i la resta són indignats. A l'interior de la cambra, on ja hi ha tots els diputats, la sensació general era d'enuig i de rebuig a les agressions que han patit alguns dels parlamentaris. El president Mas i el conseller Puig s'han reunit per anallitzar la situació. Poc després de les 13 h, la sessió s'ha suspès mentre la junta de portaveus es reuneix per proposar una declaració conjunta sobre els fets d'aquest matí.

11:40

Els Mossos comencen a carregar contra els indignats, després que alguns d'ells hagin llençat objectes per sobre de les tanques. Els agents han sortit del recinte del parc per carregar contra els concentrats i un cop els han dispersat han tornat a l'interior. Els indignats increpen ara els agents. Hi ha 23 persones ateses pels serveis mèdics arran de les càrregues. Tres dels atesos són agents de la policia i tres persones més han estat traslladades a l'Hospital del Mar.

10:59

Un sete helicòpter ha traslladat fins a la cambra el conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries; la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i la portaveu d'ERC a l'hemicicle, Anna Simó. A l'Estació del Nord encara hi ha una vintena de diputats que no han pogut accedir al Parlament i que la policia ha reunit en aquest punt de la ciutat. Els Mossos els han traslladat en furgonetes al Parlament, on ara ja hi són tots els diputats. Entre els últims a arribar hi ha el diputat de Democràcia Catalana, Joan Laporta, i els exconsellers socialistes Joaquim Llena i Marina Geli. L'exconsellera de Salut també ha patit un intent d'agressió. En total, han tingut problemes Joan Boada, Alfons López Tena, Marina Geli, Joaquim Llena i Montserrat Tura.

10:38

Després de Mas i De Gispert, cinc helicòpters més han traslladat la majoria dels consellers i alguns dels caps de grup parlamentari dels diversos partits. La vicepresidenta Joana Ortega; el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell; el cap del grup socialista, Joaquim Nadal; la seva número 2, Montserrat Tura; el cap del grup republicà, Joan Puigcercós; el conseller de Salut, Boi Ruiz; la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal; el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí; i el d'Empresa, Francesc Xavier Mena, han fet servir aquest mitjà de transport. També ha accedit amb helicòpter el conseller d'Interior, Felip Puig. A l'interior de l'hemicicle, Mas-Colell ja explica els eixos del projecte de comptes que presenta el Govern.

09:57

El president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, han hagut d'accedir en helicòpter al Parlament, ja que els ha estat impossible fer-ho pel carrer. Tot i que el fort dispositiu policial que envolta el parc de la Ciutadella s'ha reforçat per permetre l'entrada dels cotxes oficials on viatjaven les màximes autoritats del país, Mas i De Gispert han hagut de recórrer als mitjans aeris. Ja dins de la cambra, Mas ha lamentat que s'hagi produït "violència" al carrer contra els diputats i ha qualificat d'"intolerable" que s'hagin de fer servir mètodes d'aquest tipus per exercir les funcions polítiques.

09:14

El diputat ecosocialista Joan Boada ha estat perseguit per un grup d'indignats quan ha intentat arribar al Parlament. Boada, que no ha passat pel cordó de seguretat dels Mossos, s'ha trobat enmig dels integrants de la protesta, que l'han reconegut i l'han començat a perseguir pel carrer. Boada, que ha arrencat a caminar ràpid, ha arribat a rebre alguna empenta per part d'algun exaltat, fins que ha arribat a l'alçada d'un altre cordó de seguretat i ha pogut accedir a la cambra. A TV3, la diputada socialista Montserrat Tura ha explicat que li han pintat una X amb esprai a la gavardina. Tura ha remarcat que han estat només "algunes persones" les que han mantingut l'actitud bel·ligerant i ha destacat que no ha tingut "dificultats per avançar entre mig dels manifestants".

Passat un quart de nou, els parlamentaris ja han pogut entrar a peu per la confluència dels carrers Wellington amb Pujades, protegits pels antiavalots. Abans de Boada, un dels primers diputats a entrar ha estat el convergent Jordi Turull, escridassat pels concentrats, que cridaven consignes com "ningú ens representa". Els socialistes Joan Ferran, Celestino Corbacho i Ernest Maragall, i el popular Enric Millo també han pogut accedir a peu a la cambra. La situació davant del recinte del parc de la Ciutadella és de forta tensió i els Mossos han anunciat que alguns dels diputats arribaran amb cotxe oficial.

08:07

El cordó de seguretat que ha format la policia ha aconseguit el seu objectiu i uns quaranta cotxes tant dels Mossos com de la Guàrdia Urbana han aconseguit entrar al parc. El fort desplegament policial ha desfet el bloqueig dels indignats i ha obert un carril perquè els cotxes de policia poguessin entrar. A dins dels vehicles hi anaven, suposadament, alguns dels diputats, segons informa l'ACN.

Poc després també han accedit al parc furgonetes del grup de suport als antiavalots. A dins d'aquests vehicles, preparats i homologats per traslladar detinguts, hi podria haver també diputats, tot i que era impossible veure-ho des de fora, perquè porten totes les finestres enfosquides. L'entrada al parc continua fortament custodiada per un grup molt nombrós de furgonetes dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra, protegides al seu torn per un altre cordó policial.

07:19

Augmenta la tensió de bon matí a les portes del parc de la Ciutadella, on uns 2.000 indignats han passat la nit per intentar impedir aquest dimecres que els diputats puguin entrar al Parlament, en un dia en què comença el ple que ha d'aprovar els pressupostos. A primera hora del matí, un dispositiu policial format per unes 40 furgonetes dels Mossos d'Esquadra ha arribat a les portes del parc i ha començat a desplegar-se per formar un cordó de seguretat per on puguin passar els diputats.

La resistència d'unes 300 persones que s'han quedat assegudes al carrer ha provocat que els agents disparessin les primeres salves de pilotes de goma. La cantonada dels carrers Wellington i Pujades, on hi ha un dels accessos secundaris a la cambra, ha sigut l'escenari de les primeres carreres, a mesura que els antiavalots avançaven.

Dimarts 14

22:30

Els acampats segueixen concentrats principalment a la porta propera a l'Estació de França, a la confluència entre el passeig de Picasso i l'avinguda del Marquès de l'Argenteria. S'ha acabat ja el discurs d'Arcadi Oliveras, en què ha analitzat la crisi econòmica. A hores d'ara s'està convidant la gent que no es quedarà a dormir a anar marxant cap a casa. El nombre de concentrats és d'uns 2.000.

També hi ha alguns centenars de persones que s'han dispersat cap al passeig de Lluís Companys i al carrer de Pujades. Com que el parc té molts accessos, és de preveure que se situïn a diferents indrets, ja que la seva intenció és impedir que demà al matí els diputats puguin accedir al Parlament.

21:35

A les 21 hores hi ha hagut la tradicional cassolada de cada nit, i ara, un cop acabada, tots els participants estan asseguts i escolten la xerrada d'Arcadi Oliveres i Miren Etxezarreta a les portes del parc. Allà mateix han informat amb un megàfon que la seva intenció és quedar-se en aquesta porta, la propera a l'Estació de França, a passar la nit.

21:10

Fonts de la conselleria d'Interior han explicat que han mantingut una reunió amb alguns dels indignats, i que respectaran el seu dret de manifestar-se. La conselleria manté obertes les vies de diàleg, expliquen, tot i que els acampats no reconeixen Interior com un interlocutor vàlid. Les dues parts haurien acordat, expliquen aquestes fonts, que els acampats dormin aquesta nit al passeig de Lluís Companys.

20:45

Diverses assemblees en marxa arriben al parc de la Ciutadella, com les de Sants, el Baix Llobregat o el casc antic. L'avinguda del Marquès de l'Argenteria, davant de l'Estació de França, és plena de gent. L'ambient és festiu, hi ha una batucada i els concentrats criden consignes com "Puig dimissió" i "Aturem el Parlament".

20:15

La marxa de Gràcia baixa per la Via Laietana. Alguns indignats han cremat un taüt de cartró per simbolitzar la mort de la universitat.

20:00

La marxa del Poblenou ha arribat i la protesta a la porta del parc de la Ciutadella propera a l'Estació de França s'ha animat. També ha arribat un grup d'immigrants tot cridant "Fora la llei d'estrangeria", i gent provinent d'altres portes del parc.

Uns quants centenars de persones s'hi apleguen, molts dels quals porten sacs de dormir. La seva intenció, expliquen, és dormir al llarg del passeig de Picasso, en les zones enjardinades que hi ha. El primer pas, però, seran les xerrades d'Arcadi Oliveres i de Miren Etxezarreta a les 21:30 hores.

Algunes de les consignes més repetides són "No ens representen" o el recordatori que són gent pacífica. Un jove ha intentat saltar la porta del parc, però la resta l'ha recriminat i no ho ha fet. També demanen als mossos d'esquadra que ensenyin la placa i no s'amaguin.

Entre els que protesten hi ha Sebastián Ledesma, el noi que va en cadira de rodes i que protagonitzava unes fotos que van encendre el debat al voltant de l'actuació dels Mossos del passat 29 de maig. Duu un cartell on hi posa "A mi no em protegeix ningú".

Els parlamentaris Dolors Camats i Ernest Maragall han sortit del parc i han sigut rebuts amb crits de "No ens representen" i de "Vividors".

A la porta del parc que dóna a Arc de Triomf també s'hi reuneix, en aquests moments, un grup nombrós de protestants.

La plaça de Catalunya, per la seva banda, s'ha animat quan hi ha passat la marxa provinent de Gràcia, que es dirigeix cap al Parlament. Fan una crida a sumar-s'hi a tothom que camina pel carrer, i la marxa transcorre en un ambient festiu.

19:45

Mentrestant, a la plaça de Catalunya l'activitat és molt baixa. Mentre la majoria d'acampats s'han traslladat a la Ciutadella, han quedat a la plaça només representants d'algunes comissions. Una de les més actives és la d'informació, els integrants de la qual estan responent a preguntes de persones que s'hi apropen. La majoria volen informació sobre la manifestació o sobre quan pensen acabar l'acampada. En aquest sentit, diversos ciutadans han expressat la seva preocupació perquè creuen que està desprestigiant-se i que s'hauria de seguir l'exemple de Madrid.

Fonts de la comissió d'informació expliquen que la intenció és desmantellar l'acampada un cop s'hagi establert la del parc de la Ciutadella i s'hagi traslladat als barris. També han denunciat que, segons ells, hi ha un intent de boicot per part de la policia per desprestigiar-los (l'acusen d'animar drogoaddictes o sense sostre a unir-s'hi). En aquest sentit, una de les mesures que tenen en ment és fer que la cuina funcioni menys que ara per evitar les persones que hi anaven només a menjar. La resta d'acampats que hi queden dormen o fan gimnàstica. Una pissarra informativa detalla els horaris i les localitzacions de la manifestació.

19:10

Un centenar de persones s'apleguen a la porta del parc propera a l'Estació de França. Esperen les marxes de diferents barris que desembocaran allà, tot fent una cassolada i cridant consignes com "Aturem el Parlament" i en contra de les retallades. Entre els assistents s'hi veu alguna bata blanca.

18:00

Els Mossos d'Esquadra estan desallotjant el parc de la Ciutadella, després de tancar-lo a primera hora de la tarda. Ho fan per ordre de l'Ajuntament de Barcelona –ja que es tracta d'un espai públic de la ciutat–, en col·laboració amb la conselleria d'Interior.

A hores d'ara estan traient les persones que quedaven dins del parc, que eren sobretot grups d'escolars. Els infants han hagut de sortir acompanyats pels seus monitors perquè als pares no se'ls ha permès l'entrada.

A dins, doncs, hi queden només Mossos, i a les portes del parc, a l'espera que arribin els indignats, s'hi apleguen els periodistes, acompanyats d'alguns pares, curiosos i turistes.

17:30

L'Ajuntament i Interior han decidit tancar el parc de la Ciutadella. Davant del dubte de com reduir els possibles problemes que es puguin originar demà quan els diputats hagin d'entrar al Parlament, la conselleria ha decidit tancar el parc. A hores d'ara, treballadors del parc de la Ciutadella estan fent fora els visitants abans que comencin les manifestacions convocades pels acampats del 15-M.

L'Ajuntament ha confirmat que almenys fins demà el parc no obrirà les portes, però malgrat que Interior encara no ho confirma, el parc podria estar tancat fins dijous.

stats