Societat 01/09/2016

Confirmats els dos primers casos de febre hemorràgica Crimea-Congo a Espanya

Un home de 62 anys ha mort a Madrid i una infermera que el va tractar està ingressada. Sanitat té 200 persones en vigilància

Dani Sánchez Ugart
3 min
La febre hemorràgica Crimea-Congo és una malaltia causada per un virus de tipus Nairovirus, transmès per la picada d'una paparra

MadridAmb el record per la psicosi que van generar els contagis d'Ebola encara molt recent, els hospitals de Madrid han rebut aquest dijous la notícia d'un nou contagi per una febre hemorràgica desconeguda fins ara a Espanya. Les autoritats sanitàries madrilenyes van informar que un home de 62 anys va morir el 25 d'agost a l'hospital Universitari Gregorio Marañón infectat per la febre hemorràgica de Crimea-Congo (bunyavirus). I com si es repetís el guió d'aquella història, aquesta vegada també s'ha produït el contagi d'una de les infermeres que el va tractar, que es troba ingressada a l'UCi, en règim d'aïllament. Què és la febre hemorràgica? 10 preguntes amb resposta

L'home, va ingressar a l'hospital després que una paparra li piqués en una excursió a Àvila, i va acudir a l'Hospital Infanta Elionor amb un quadre de febre. Els metges no van sospitar que es pogués tractar d'un virus d'aquest tipus -les paparres poden transmetre diverses malalties víriques o bacterianes-, i no van aplicar mesures de seguretat més enllà de les estàndards. Sense les mesures de seguretat especials, l'infermera va poder entrar en contacte amb els fluids del pacient mentre l'atenia a l'UCI de l'Infanta Elionor, i es va contagiar.

El centre nacional del microbiologia va confirmar ahir el que és el primer contagi d'aquesta malaltia que es produeix a Europa Occidental de manera autòctona (sense que s'importi d'una altra regió). La sanitat madrilenya està fent un seguiment a 200 persones que han estat en contacte amb els dos pacients els últims dies, i fins ara, cap no presenta cap símptoma. La majoria d'aquestes persones han de prendre's la temperatura dos cops al dia, tot i que els que han estat en contacte més directe amb els infectats estan en aïllament.

La febre hemorràgica produeix, a més de febre elevada, diarrea, dolors i petites taques de sang a les extremitats i el tronc, i pot derivar en una disminució de les plaquetes a la sang, i una fallada multiorgànica amb fallada hepàtica, segons un document enviat per la direcció d'un hospital madrileny al seu servei d'urgències. La taxa de mortalitat per aquest virus és del 10% al 40%, i sobrevé dues setmanes després dels primers símptomes, que apareixen d'un a nou dies després del contagi. Els pacients que superen la malaltia acostumen a millorar a partir del novè dia de malaltia.

"Les comparacions amb l'Ebola són inevitables", explica el metge d'un hospital madrileny, que recorda que, després d'aquell cas, els metges van haver de fer cursos per aprendre a evitar contagis i que fins i tot hi havia personal mèdic que no volia atendre els sospitosos de tenir aquesta malaltia. Les autoritats sanitàries insisteixen a demanar calma, i eviten fer comparacions amb l'Ebola. Però quan la informació del contagi es va fer pública, ahir, ja van començar a arribar els primers pacients espantats per si els seus símptomes encaixaven amb la febre hemorràgica, relatava un altre membre del personal sanitari.

El ministeri de Sanitat va activar ahir mateix el protocol fixat per la xarxa estatal de vigilància epidemiològica i els "mecanismes de coordinació" amb totes les comunitats autònomes. Però als hospitals encara no els havien arribat instruccions concretes de les autoritats sanitàries. Alguns serveis mèdics van haver d'improvisar protocols d'actuació i repartir-los entre els seus metges. En un d'aquests documents, enviat al servei d'urgències pediàtriques d'un hospital de la capital espanyola s'explicava que "fins que es rebi informació oficial" caldria "extremar les precaucions habituals de contacte (bates, guants, mascareta opcional, neteja del box)".

També s'establia un protocol d'actuació per als pacients amb símptomes inespecífics (febre, diarrea, etc.): s'aconsellava al personal sanitari especial precaució amb els fluids i "preguntar en tots els casos per possibles picades d'insectes". Per als que acudissin per la picada d'una paparra però no tinguessin símptomes, aconsellaven el seguiment per part de la unitat d'infecciosos i un control de la temperatura cada vuit hores.

stats