Societat 25/10/2012

Les farmàcies tanquen 24 hores per protestar contra els impagaments de la Generalitat

Asseguren que encara no han cobrat. 371 establiments obriran aquest dijous en serveis mínims

Acn
3 min
Les farmàcies tanquen aquest dijous com a protesta pels impagaments / FRANCESC MELCION

BarcelonaPrimera tancament total de farmàcies de la història a Catalunya. L'únic antecedent que hi ha és de l'any 2000, quan les farmàcies van baixar les persianes un matí. Els farmacèutics abaixaran la persiana tot aquest dijous com a mesura de protesta pels impagaments de la Generalitat i la manca de garanties sobre el cobrament de futures factures. La incògnita es va mantenir fins ahir a la tarda després que el Govern i el mateix president de la Generalitat, Artur Mas, assegurés que "gairebé segur" es faria la transferència pendent de l'octubre. El president del Consell del Col·legi de Farmacèutics, Jordi de Dalmases, va deixar clar ahir que el pagament encara no s'havia fet efectiu i que la convocatòria serviria per "aixecar una senyal d'alarma" per una situació que "cal arreglar". Durant la jornada, 371 farmàcies garantiran els serveis mínims (troba la farmàcia oberta més propera).

El president del Consell del Col·legi de Farmacèutics, Jordi de Dalmases, va justificar la convocatòria perquè la situació "ja no es pot suportar més". En total, de Dalmases, calcula que el Govern deu 180 milions d'euros, sumant juliol i agost, i que la factura del mes de setembre pujarà a 93,5 milions d'euros.

Dimarts passat, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern, el portaveu Francesc Homs, va assegurar que el pagament es faria en les següents 48 hores, tot i que ja va advertir que el problema no quedava "resolt de per vida". El conseller de Salut, Boi Ruiz, va assegurar aquest dimecres al vespre a Girona que "segurament" les farmàcies cobrarien aquest dijous, coincidint amb el tancament.

El deute s'arrossega des del passat 5 d'octubre quan la Generalitat no va fer efectiu dins del termini fixat els concerts a les escoles concertades, entitats socials i residències, centres sanitaris concertats i farmàcies.

Els tres primers col·lectius van cobrar els diners quatre dies després un cop es van rebre 568 milions procedents del Fons de Liquiditat Autonòmic destinats a cobrir despeses corrents, però van quedar 99 milions pendents per a les farmàcies. Actualment, el pagament de les factures es produeix entre 65 i 90 dies, situació que ha obligat a algunes farmàcies a recórrer al finançament bancari, mentre que d'altres han entrat en concurs de creditors.

D'altra banda, el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques va anunciar també dimarts a través d'un comunicat que avançaria 99 milions a la Generalitat perquè pogués afrontar el pagament i "evitar els greus perjudicis" que suposaria per als catalans la vaga del sector prevista per aquest dijous, una convocatòria que tampoc ha pogut acabar evitant.

Serveis mínims

Durant la jornada de protesta obriran el 12% de les aproximadament 3.000 farmàcies que hi ha a Catalunya entre les nou del matí i les deu de la nit, temps que dura el tancament. Segons de Dalmases, es tracta d'un serveis mínim "generosos" i ha garantit que obriran més farmàcies allà on la població viu més dispersa.

Pel que fa el Departament de Salut, ha dictat uns serveis mínims que estableixen que durant el tancament patronal hauran d'obrir com a mínim les farmàcies que ja tenien el torn assignat per aquest dia i en horari ordinari.

Per la seva part, els farmacèutics que tanquin el seu negoci estan convocats a través de la Plataforma FARM a un acte de protesta a les dotze del migdia a la Rambla Catalunya, davant de la conselleria d'Economia.

stats