Societat 25/11/2015

El 3 de 9 sense folre, el nou castell ‘impossible’?

Les colles de 10 clouen la temporada 2015 amb l’ARA

3 min
El 3 de 9 sense folre,  el nou castell ‘impossible’?

La temporada castellera 2015 es va acabar formalment diumenge a la plaça Vella de Terrassa, i ahir l’ARA hi va posar la cirereta amb l’entrega de la primera edició dels premis de la secció de castells del diari, i una taula rodona sobre les construccions de deu pisos amb representants de les cinc colles que els han portat a plaça. Al final del debat, la majoria dels castellers d’aquestes colles punteres van explicar quin pot ser el següent repte impossible, després que els Minyons van trencar diumenge el sostre que hi havia fins ara -el 4 de 10 amb folre i manilles-: el 3 de 9 sense folre, “un castellàs”, segons Xavier Pinsach, dels Minyons de Terrassa.

Al costat de Pinsach, van compartir els seus respectius punts de vista sobre els castells de deu pisos, així com l’experiència i relació de cada colla amb aquestes monstruoses construccions, Aleix Masana, dels Castellers de Vilafranca; Manel Sanromà, de la Colla Jove Xiquets de Tarragona; Albert Martínez, de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, i Jaume Galofré, de la Colla Joves Xiquets de Valls, en un debat moderat pel periodista especialitzat Efren Garcia.

Xavier Pinsach va explicar, encara amb l’emoció al cos pel 4 de 10 acabat d’assolir, que personalment ell creia en aquest castell des del primer moment, i que la clau de l’èxit dels Minyons rau en gran part en les proves dutes a terme l’any passat a assaig i la feina feta durant tot aquest any a plaça, que els ha servit per observar quines eren les peces clau de l’estructura i els canvis imprescindibles que s’havien de dur a terme per aconseguir portar aquest castell a plaça. Xavier Pinsach concloïa sobre aquesta qüestió: “Jo crec que aquests castells tan al límit o te’ls creus i hi vas amb convicció o no els fas. I després del que va passar diumenge s’ha demostrat que el quatre de deu amb folre i manilles es pot fer”.

En un aspecte en què totes les colles van estar d’acord és l’esforç humà que fer castells d’aquesta envergadura implica i l’esforç encara més gran que implica mantenir-los i portar-los fora de casa. En canvi, el que sí que és eternament subjectiu i particular per a cada colla és la manera d’assajar i afrontar aquest castell. Així, mentre que els Minyons de Terrassa no passen mai de col·locar sisens, sense laterals, la Colla Vella dels Xiquets de Valls sempre busca col·locar setens amb els laterals per estimular la colla i agafar confiança al castell.

L’última qüestió del debat va ser quin castell demanarien als Reis d’Orient, inèdit o que no s’hagi aconseguit assolir mai, de cara a la temporada vinent. La resposta no ha deixat gaire marge a variacions. Els Minyons de Terrassa, la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls van confessar que cobegen el tres de nou sense folre -o net-, un castell que cap colla ha aconseguit coronar fins ara, mentre que la Colla Jove Xiquets de Tarragona optaria per demanar el quatre de nou net o el quatre de deu amb folre i manilles, i els Castellers de Vilafranca voldrien treure’s l’espineta del dos de nou amb folre, i sense manilles, i descarregar-lo. El que va quedar clar és que les colles castelleres no tenen ni volen tenir cap sostre.

Els premis de la temporada

La gala d’ahir va començar amb l’entrega dels premis Ara Castells: el premi rànquing Estrella -segons la puntuació del concurs de castells- ha sigut per als Castellers de Vilafranca. La colla més popular, per votació dels lectors a través de les xarxes socials, per als Castellers d’Andorra. La colla que creix més són els Nens del Vendrell. La colla més segura -amb menys caigudes-, la Colla Castellera Jove de Barcelona. I la colla més innovadora, els Castellers de Sants. I la foto castellera de l’any és la del petó de dos castellers sobre un folre, feta per Elena Gavaldà Dattoli.

stats