Societat 11/02/2016

Santa Eulàlia: els imperdibles de la festa major d'hivern a Barcelona

Les festes de la copatrona de la ciutat porten gegants, correfocs i espectacles lumínics de l'11 al 14 de febrer

S.soro
4 min
El festival Llum Bcn se suma a les celebracions de Santa Eulàlia amb espectacles sonors i lumínics / AJUNTAMENT DE BARCELONA

BarcelonaDes d'avui i fins al proper 14 de febrer Barcelona es guarneix per a la seva festa major d'hivern, que arriba a la capital catalana de la mà de Santa Eulàlia, copatrona de la ciutat. Aquest dijous, el Pregó dels Infants ha inaugurat el programa d'actes. El text l'han construït en xarxa un total de 814 infants d'arreu de la ciutat. Algunes de les seves peticions han estat convertir l’espai del Fòrum en un parc verd de cara al mar, omplir la ciutat de més carrils bici o disposar de wifi gratuït a tots els barris. És el tret de sortida a quatre dies d'una celebració que, aquest hivern, arriba plena de llum i tradicions: a banda de Santa Eulàlia se celebra també el festival Llum BCN. Aquí teniu les cites que no us podeu perdre:

Els Protocols de l'Àliga

La cercavila de gegants culmina a Santa Maria del Mar

'Dansem amb la llum' és el nom de l'espectacle que aquest dijous a les 20 hores inaugurarà les festes de Santa Eulàlia, i consisteix en un xou musical amb pèndols de llum i làsers. També com a tret de sortida tindran lloc els Protocols de l'Àliga, la cercavila que surt de plaça de Sant Jaume i culmina amb un dels actes més emotius i solemnes de la celebració: el tradicional ball de l’Àliga al presbiteri i davant l’altar major de la basílica de Santa Maria del Mar, amb els gegants, els trabucaires i la Coronela de Barcelona.

El tradicional ball de l’Àliga al presbiteri de Santa Maria del Mar / AJUNTAMENT DE BARCELONA

La balladeta de la Laia i les sardanes

Se la podrà trobar als voltants de plaça de Sant Jaume

La cercavila segueix, per als més matiners, el divendres 12 a les 8.45 hores. Passarà pel Palau de la Virreina, la Rambla, el carrer de Ferran i la plaça de Sant Jaume. Per a la diada de Santa Eulàlia, totes les gegantes de Barcelona canvien de nom i passen a dir-se Laia, per celebrar un dels actes més antics i significats de la festa major d’hivern.

Després de trobar-se a la plaça de Sant Josep Oriol, les gegantes inicien una processó encapçalada per les Laies de la plaça Nova i del Pi i per la gegantona Laia, en un passeig que les durà fins a la plaça de Sant Jaume. Els més ballarins podran continuar amb la festa amb la XIII Trobada Sardanista Infantil de Santa Eulàlia, a les 12 hores i a les 18.30. La Cobla Ciutat de Cornellà serà l'encarregada d'amenitzar la jornada.

Festival Llum BCN

Barcelona es transformarà a través d'un espectacle lumínic

És el principal atractiu de la festa major d'hivern d'enguany. El divendres 12 i el dissabte 13 de febrer, de 18.30 a 24 h, i el diumenge 14, de 18.30 a 23 h, quan es faci fosc, Barcelona transformarà gràcies al festival Llum BCN la fesomia d’alguns dels seus edificis, places, patis i racons més singulars, a través d'un espectacle lumínic. En total, seran 20 les instal·lacions lumíniques que transformaran l'aspecte d'edificis i patis de Ciutat Vella cada dia quan es faci fosc.

Algunes d'elles són el Pati Llimona, el Palau Mercader, el Palau Centelles, el Museu Frederic Marès, el MUHBA, el Cercle Artístic Sant Lluc o el Museu Picasso, entre d'altres.

L'arpa làser que s'exhibirà a la Plaça Sant Felip Neri / AJUNTAMENT DE BARCELONA

Ruta Eulalienca

Una passejada nocturna per la ciutat amb música de fons

Descobrir els indrets i racons de Barcelona relacionats amb la llegenda de Santa Eulàlia. Aquesta és la proposta de la Ruta Eulalienca, una passejada nocturna a peu per la ciutat, el divendres 12 a les 21 hores a la plaça del Pedró. Tindrà acompanyament musical i cal demanar plaça a través del web (haureu de córrer, perquè s'esgotaran de pressa).

Diada castellera

Mataró és la ciutat convidada per a aquesta edició

Les colles castelleres de Barcelona, Sants, la Vila de Gràcia, el Poble-sec, la Sagrada Família, la Jove de Barcelona i, enguany, també els Capgrossos de Mataró, la ciutat convidada per a aquesta edició, es congreguen a la plaça Nova a les 12 del migdia de diumenge per sortir plegades en cercavila cap a la plaça de Sant Jaume, on començaran a aixecar els seus castells.

També divendres, de bon matí (10.30 hores), els Falcons de Barcelona aixecaran a la plaça de Sant Jaume les seves figures humanes. L'Escala o la Pira són les construccions clàssiques de la colla castellera. Dissabte serà el torn dels bastoners, que a partir de les 10 hores iniciaran la cercavila a la plaça Nova.

Correfoc de Santa Eulàlia

És recomanable anar equipats amb una gorra, un mocador al coll i màniga llarga

El Correfoc de Santa Eulàlia farà, el dissabte 13 a partir de les 20 hores, el recorregut des de la plaça Nova fins a l'avinguda de la Catedral. Inauguraran la celebració els nens i nenes, amb el correfoc dels diables petits. Més tard arribaran ja el Drac, la Víbria o la Tarasca, i altres figures de les colles de diables i bestiari de foc dels barris de Ciutat Vella, el Gòtic i el Casc Antic.

Per anar al correfoc és recomanable cobrir-se el cap amb una gorra, el coll amb un mocador i portar màniga llarga. S'han d'evitar també els materials sintètics i optar pel cotó.

Diumenge a les 18.15 també tindrà lloc la mostra de foc de Mataró, la ciutat convidada, que mostrarà el Drac, el Dragalió i les diablesses, entre altres figures de foc, abans de tornar en cercavila al Palau de la Virreina.

Mataró, ciutat convidada a Santa Eulàlia, oferirà un espectacle de foc / AJUNTAMENT DE BARCELONA

Fira d'artesania de Santa Eulàlia

L'avinguda de la Catedral s'omplirà de parades

Per Santa Eulàlia, artesans del ram de la fusta, la terrissa, el metall o l’alimentació natural munten les seves parades a l’avinguda de la Catedral per oferir als barcelonins els seus productes elaborats a mà. Hi seran divendres i dissabte (de 10 a 21 hores) i diumenge (de 10 a 15 hores).

stats