Societat 24/01/2012

La investigació pel naufragi del 'Costa Concordia' podria ampliar-se més enllà del capità

Segons l'advocat de Francesco Schettino, el capità, la investigació podria incloure també els propietaris de l'embarcació, Costa Cruceros

Acn
2 min
El buc del Costa Concordia, enfonsat a l'Illa de Giglio, Itàlia / EFE

BarcelonaLa investigació judicial sobre el vaixell naufragat 'Costa Concordia' podria ampliar-se, segons ha revelat aquest dilluns l'advocat del capità Francesco Schettino a l'agència Reuters. L'advocat ha afirmat que les proves del seu client sobre trucades telefòniques amb els propietaris de l'embarcació de 450 milions d'euros, Costa Cruceros, en el moment de l'accident, podrien fer que la investigació s'ampliés. Fins ara, els fiscals s'han centrat únicament en el caiptà, a qui es culpa de l'accident i que està acusat d'homicidi múltiple per abandonar el vaixell abans que acabés l'evacuació.

Els equips de rescat han localitzat aquest dilluns dos cossos més al vaixell que eleven a 15 la xifra total de morts. Les trucades telefòniques del capità amb el director d'operacions marítimes de la companyia Costa Cruceros "han obert més canals per a la investigació que podrien portar raonablement a un augment en el nombre de (persones) investigades", segons ha assegurat aquest dilluns l'advocat defensor Bruno Leporatti. Terceres persones "podrien almenys haver contribuït a crear aquest tràgic esdeveniment", ha reblat.

Schettino reparteix la culpa

D'acord amb les transcripcions filtrades per la investigació, Schettino ha admès que navegava molt a prop de la riba, i encara que el seu advocat ha assenyalat que l'oficial està disposat a assumir la seva part de responsabilitat, en l'accident hi van contribuir també altres factors.

Els investigadors argumenten que el capità va portar l'embarcació a 150 metres de la riba, una maniobra coneguda com a 'salutació' a l'illa i que segons Schettino era comuna, però que l'empresa diu que no pot fer-se tan a prop de la costa.

Costa Cruceros etziba "error humà"

Costa Cruceros, la major operadora de creuers del món, ha cessat el capità i s'ha presentat com a part afectada en el cas. L'empresa ha al·legat que la causa de la catàstrofe va ser un "desafortunat error humà" d'Schettino.

La xifra de morts ha ascendit a 15 i inclou els cossos de dues dones de nacionalitat encara desconeguda trobats dilluns pels bussos a la coberta número quatre, a la zona d'un cibercafè. Es tracta de dues dones, segons ha confirmat el cap de l'agència de protecció civil italiana, Franco Gabrielli. Els cossos encara no han pogut ser rescatats del vaixell, ni identificats i per tant encara es desconeix la nacionalitat de les víctimes. La xifra de desapareguts pot variar i no es pot concretar gaire més perquè es tem que hi havia passatgers que no figurava a les llistes oficials.

stats