Meteo 03/01/2016

Una càmera de vídeo va gravar el bòlid que es va veure dijous

Es va poder observar des de molts punts de Catalunya poc després de dos quarts de nou del matí. Alguns testimonis asseguren que s'hauria desintegrat a prop de Morella, al País Valencià.

Miquel Bernis / Oriol Rodríguez
2 min
El bòlid des de Teià, a la part superior dreta de la imatge. ALBERT VÀZQUEZ

BarcelonaEl bòlid que es va veure dijous passat poc després de dos quarts de nou del matí, batejat com a SPMN311215, va ser gravat per una càmera de vídeo. En les espectaculars imatges es veu com travessa part del cel i, uns segons després, comença a fer pampallugues fins a desaparèixer del tot.

Les xarxes es van omplir de piulades sobre una espectacular llum, verda per a alguns, blanquinosa per a uns altres, que va aparèixer al cel. Des del primer moment, tot feia pensar que havia estat la caiguda d'un bòlid, és a dir, alguna pedra que havia travessat l'atmosfera des de l'exterior i en desintegrar-se havia provocat aquest rastre de llum que, segurament per l'hora en què es va produir, va tenir un to molt verdós.

Alguns testimonis asseguren que el bòlid s'hauria desintegrat a prop de la comarca dels Ports. Segons fonts de la Policia Local de Morella, aquell matí cap a dos quarts de nou s'havia sentit un soroll molt fort al poble. Segons alguns veïns, similar al soroll d'una casa enfonsant-se. L'alcaldessa d'Ulldecona va explicar amb una piulada que en aquest municipi del Montsià també s'havia sentit "l'explosió". Entre un municipi i l'altre hi ha 45 km de distància.

Cada dia moltes petites pedres xoquen amb l'atmosfera sense que ho arribem a veure, la de dijous probablement devia tenir una grandària una mica més grossa per produir aquesta llum, però segurament no suficient com perquè n'arribessin restes a la superfície. Es calcula que cada any de mitjana arriben a la superfície uns 12 meteorits a tot el món, molts dels quals cauen al mar. Fins ara a Catalunya s’han trobat cinc meteorits, cap de recent. L’última troballa de la qual es té constància data de mitjans del segle XIX.

Els darrers precedents de bòlids que s'han pogut veure de forma general a Catalunya són recents, el febrer d'aquest any se'n van veure dos en menys de 24 hores, i el setembre de 2014 també en van caure dos amb poc espai de temps entremig.

Si vau veure el bòlid podeu ajudar a determinar-ne les característiques mitjançant aquest formulari de la Xarxa d'Investigació sobre Bòlids i Meteorits.

stats