SANITAT
Societat 09/11/2011

Els metges mantenen la vaga després de no arribar a cap acord amb el Govern

Metges de Catalunya, la Generalitat i les patronals no s'han entès en la reunió d'aquest dimecres. Tampoc s'han pogut pactar els serveis mínims

Acn
2 min

BarcelonaEs manté la vaga convocada per Metges de Catalunya el 15 i 16 de novembre. La reunió mantinguda aquest dimecres entre el sindicat, representants del departament d'Empresa i Ocupació, i les patronals ha finalitzat sense acord. Així ho ha confirmat el president de Metges de Catalunya, Albert Tomàs, després de la trobada. El sindicat reclama tornar als pressupostos del 2010, així com recuperar les condicions laborals i l'activitat d'abans de la tisorada, tot i que s'ha mostrat disposat a "calendaritzar" aquesta demandes perquè entén que la situació econòmica és complicada. Davant d'això, els representants de la Generalitat han informat que els pressupostos els decideix el Parlament.

La reunió s'ha allargat durant gairebé quatre hores. Entre els participants hi havia representants dels departaments d'Empresa i Salut, del sindicat i de les patronals La Unió, el Consorci de Salut i Social de Catalunya i l'Agrupació Catalana d'Establiments Sanitaris (ACES). Després de la sessió, Tomàs ha explicat que el denominador comú de la trobada ha estat la "cordialitat", però ha lamentat que la trobada ha finalitzat sense acord. Ha assegurat que Metges de Catalunya s'ha mostrat disposat a ser flexible. Els metges han proposat que s'estableixi un calendari per assolir les seves reclamacions perquè entenen que "no pot ser d'avui per demà". "El departament de Salut ha deixat la pilota a dalt de la teulada dient que els pressupostos no estan tancats, que els aprova el Parlament", ha declarat Tomàs.

El sindicat majoritari dels facultatius ha assegurat que durant el contacte amb el Govern "ningú ha dit amb rotunditat que no hi haurà retallada pressupostària". Tomàs ha fet aquestes declaracions després que aquest dilluns assegurés que li havien arribat informacions que indicaven que s'aplicaria una retallada del 4,8% al pressupost de Salut del 2012. Abans de finalitzar la reunió, totes les parts han signat una acata expressant les seves voluntats, però no s'han emplaçat a una nova trobada. Tot i això, Tomàs ha assegurat que "totes les línies estan obertes" per part del sindicat per poder continuar amb la negociació i que encara disposen de tres dies, fins divendres, per poder arribar a un acord. "Tal com estem, dimarts i dimecres hi haurà vaga", ha resumit.

En la reunió també s'han tractat els serveis mínims, tot i que no s'ha arribat a un acord perquè el sindicat proposa els que es van instaurar en una de les vagues del 2006 i l'administració fa una altra proposta. En tots dos casos, Tomàs ha dit però que entre un 30 i un 40% dels professionals mèdics hauran de treballar aquells dies. Metges de Catalunya ha volgut evitar la polèmica sobre el fet que els altres sindicats no s'han posicionat a favor de la vaga. "Metges de Catalunya dret a fer vaga i no ha de demanar permís a ningú", ha expressat Tomàs. El sindicat també ha lamentat que Salut hagi enviat a la negociació representants que no tenen capacitat per arribar a acords.

stats