DRETS LABORALS
Societat 12/08/2017

La Guàrdia Civil es prepara per substituir els vigilants del Prat

Els treballadors d'Eulen a l'aeroport votaran demà en l'última oportunitat per evitar la vaga total

Enric Borràs / Pau Esparch
4 min
Un agent de la Guàrdia Civil, aquest matí, a l'Aeroport de Barcelona.

BarcelonaL'últim episodi del conflicte dels vigilants dels controls de seguretat de l'aeroport del Prat ha implicat la intervenció de la Guàrdia Civil. Des d'ahir, el govern espanyol n'ha augmentat la presència als arcs per on passen els passatgers i dilluns els guàrdies podrien acabar substituint vigilants. El desembarcament de guàrdies serà progressiu, però si no es desencalla el conflicte laboral serà més evident a partir de dilluns, segons va advertir el ministre de Foment, Íñigo de la Serna. A partir de dilluns, la vaga parcial dels treballadors d'Eulen s'ha de convertir en total. L'última oportunitat per evitar-ho serà demà, al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, en una nova assemblea de treballadors en què es tornarà a votar la proposta impulsada pel Govern.

"En aquesta primera fase no es tracta de fer fora l'empresa", va concedir ahir De la Serna, referint-se a Eulen. De moment, la mesura consisteix a "intensificar" la presència de guàrdies –no en va concretar la quantitat– per garantir "la seguretat i l'ordre" a l'aeroport de Barcelona. No vigilaran només la zona dels accessos dels passatgers, segons De la Serna, sinó que seran a totes les línies dels controls i també als escàners d'equipatge. De fet, va assegurar que s'oferirà la formació necessària als guàrdies civils perquè sàpiguen interpretar les imatges dels radioescàners d'equipatge. L'objectiu és que siguin capaços d'assumir la feina dels treballadors d'Eulen en cas que sigui necessari.

Comitè de crisi

"Si aquesta mesura no és suficient, tornarem a reunir el comitè de crisi per acordar-ne d'altres", va assegurar De la Serna. De fet, ahir aquest primer comitè de crisi es va reunir a la Delegació del govern espanyol a Catalunya per intentar resoldre el caos de l'aeroport, on el ministre de Foment també va rebre els consellers de Territori, Treball i Interior. La reunió va acabar amb un missatge unitari de les dues administracions. Els executius català i espanyol es van posar d'acord i van anunciar que treballaran plegats sense traspassar les seves competències. "Volem subratllar el compromís de les dues institucions per solucionar la situació", va dir el conseller de Territori, Josep Rull. Abans d'aquesta trobada, el Govern havia posat a disposició de l'Estat els Mossos d'Esquadra per ajudar a "minimitzar les molèsties" als passatgers de l'aeroport de Barcelona.

Després de la reunió de l'Estat i el Govern, Rull va concretar que els Mossos es limitarien a reforçar la vigilància a l'espai públic de l'aeroport sense intervenir en els controls de seguretat, perquè el ministre de Foment va insistir que els accessos dels viatgers són competència de la Guàrdia Civil. Abans de la reunió, el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ja havia deixat clar que no els molestava que la Guàrdia Civil assumís els controls de seguretat, tenint en compte que l'aeroport és de competència estatal. L'Associació Unificada de Guàrdies Civils, en canvi, afirmava ahir que el conflicte és una conseqüència de la decisió de l'Estat de "privatitzar la seguretat pública" i que n'hauria d'assumir les conseqüències en lloc de carregar-les als guàrdies. CCOO, per la seva banda, considera que enviar guàrdies als controls és un atemptat greu contra el dret de vaga dels vigilants.

Laude forçós

Els representants dels dos executius van sortir de la reunió amb un acord clar i contundent: forçar la fi del conflicte laboral dels vigilants amb un laude arbitral forçós si no hi havia cap altra manera. De la Serna va explicar que per aturar la vaga estudiarien aquesta opció. Els serveis jurídics dels dos governs analitzen ara qui l'hauria de dictar. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també es va reunir ahir amb De la Serna. Va dir que arribar a aquest extrem "seria un fracàs" i va demanar "responsabilitat" als empleats.

L'última possibilitat d'evitar la vaga total convocada dilluns –que si es fa serà amb uns serveis mínims del 90%– és l'assemblea de treballadors que s'ha convocat per demà. El Govern va enviar ahir mateix un requeriment al comitè de vaga en què reclamava que es tornés a reunir l'assemblea abans de dilluns per votar sencera la proposta del Govern acceptada per Eulen. La seva aprovació aturaria la vaga definitivament. I el comitè de vaga va cedir.

Votar tota la proposta

A l'assemblea de dijous només es va votar l'aspecte econòmic de la proposta del Govern, un dels nou punts del document. Però ahir el comitè de vaga es va reunir i va decidir convocar l'assemblea demà, a les onze del matí, al Casal Cívic Delta del Llobregat, al barri de Sant Cosme.

Els punts no econòmics de la proposta del Govern no són un problema per als treballadors ni per al comitè, més enllà d'algun detall que falti concretar. La proposta, però, preveu un augment de sou de 200 euros en 12 pagues, i el que es va aprovar a l'última assemblea era de 250 euros en 15 pagues. La majoria dels membres del comitè de vaga tenen clar que no podran aconseguir l'augment que es va aprovar. Si els treballadors no accepten la proposta del Govern, però, el comitè no renuncia a tornar a insistir per ampliar-la de 12 a 15 pagues. Dijous ja van apostar per aquesta opció, tot i que, amb molt poca diferència, en va guanyar una de més ambiciosa. Si demà no se'n surten, la vaga no s'aturarà i caldrà continuar negociant.

stats