VENDA AMBULANT
Societat 11/08/2016

La mort de Sylla no ha aturat el ‘top manta’

Els manters admeten que el control policial ha crescut

Jordi Salvat
3 min
La mort de Sylla no  ha aturat el ‘top manta’

Salou / CambrilsAvui fa un any que va morir Mor Sylla, un senegalès de 50 anys, en caure des d’un balcó del seu domicili de Salou durant una operació dels Mossos d’Esquadra contra el top manta. Durant tot aquell dia es van produir greus enfrontaments entre la comunitat senegalesa de Salou i els Mossos d’Esquadra, que va acabar amb 24 ferits lleus, 13 detinguts, la via de tren de la costa tallada més de deu hores i destrosses al mobiliari urbà i en vehicles policials. Els familiars del mort i el Sindicat Popular de Venedors Ambulants demanen que es reobri el cas perquè hi ha “dubtes i omissions” en un cas que l’Audiència Provincial va tancar al febrer.

“Aquest any està costant més vendre. Hi ha més vigilància i la gent també compra menys”, explica en Fall, un senegalès que és un dels venedors del top manta de la zona del Cap Sant Pere de Cambrils, tocant a Salou, un dels principals punts d’activitat els últims anys. Durant tot el dia es poden veure patrulles de Mossos i Policia Municipal vigilant algunes zones del passeig marítim cambrilenc, però també com els venedors despleguen la seva mercaderia en espais no vigilats i aprofiten els moments que poden per intentar vendre diferents articles falsificats. Amb més dificultats que anys anteriors, la venda il·legal continua en una mena de joc del gat i la rata des del migdia fins a les set del vespre: quan hi ha més afluència de gent al passeig i la presència policial augmenta, no s’hi veu cap venedor. A més, a qui la policia enxampi in fraganti comprant als manters pot rebre una multa de fins a 300 euros. Els ajuntaments de la zona volen esperar al final de la temporada estiuenca per fer balanç de la tasca coordinada entre Mossos d’Esquadra i policies locals per reduir el top manta i intervenir material falsificat. Per exemple, aquest últim cap de setmana la Policia Local de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va decomissar mercaderies falses per un valor de 6.000 euros.

A Salou no es veu activitat de manters als seus carrers, tot i que la gran majoria hi viuen. Una gran part dels venedors ambulants són senegalesos, una comunitat molt nombrosa a Salou, amb més de mil empadronats. Tot i això, aquest estiu ja s’han fet tres intervencions per decomissar material falsificat com la que va acabar amb Mor Sylla caient del balcó.

En Fall explica que saben que el que fan és il·legal, però aquesta “és l’única forma de supervivència” per als que no han trobat “una feina legal”. Assenyala que aquest any hi ha més companys seus que han pogut trobar feina en els sectors de la restauració i l’hoteleria, però que, els que com ell no ho han aconseguit, han de continuar venent productes falsos. Durant la resta de l’any alguns troben feina en el sector agrícola.

Equilibri a Torredembarra

Al Passeig Marítim de Torredembarra també s’hi instal·len des de fa uns anys una desena de manters. Des de l’Ajuntament són conscients de la seva presència i, fins i tot, els tenen identificats. “Són persones que d’una manera o una altra resideixen al municipi. No ens hem proposat reprimir-los sinó mesures dissuasòries. La Policia Municipal patrulla per la zona i, quan algú avisa els venedors, recullen la mercaderia i marxen, i la policia s’hi queda una mitja hora. Fins ara no hi ha hagut enfrontaments ni s’ha decomissat mercaderia”, explica el regidor de Governació, José García, que assenyala que el comerç local tampoc s’ha queixat de la presència del top manta, ja que “és una zona on només hi ha restauració.” García diu que continuaran actuant així mentre la situació continuï com fins ara i no hi hagi un “efecte crida”.

La família organitza un acte d’homenatge públic aquest migdia

La plaça de la Pau de Salou serà l’escenari avui entre les onze del matí i la una del migdia d’un homenatge a Mor Sylla, per recordar que fa un any de la seva mort. L’acte l’han convocat els seus familiars. En declaracions a l’ACN, el seu germà Ibrahima ha apuntat que “després d’un any de silenci” l’acte pretén honrar la memòria de Sylla i fer públic l’agraïment a les persones que van col·laborar econòmicament en la repatriació del cos i a aquells que van fer costat a la família durant el procés judicial. A més, ha instat la comunitat senegalesa a assistir a l’acte per demostrar el seu caràcter “pacífic” i també ha estès la invitació a la ciutadania de Salou. El Sindicat Popular de Venedors Ambulants també fa avui un homenatge al manter mort davant del Consolat del Senegal a Barcelona.

stats