RELIGIÓ
Societat 19/08/2012

Els musulmans celebren el final del Ramadà amb la festa de l'Eid al-Fitr a les mesquites i espais públics de Catalunya

L'islam commemora el final del mes sagrat amb l'anomenada 'festa petita' a l'espera de la festa gran del Xai

Acn
2 min
Musulmans pakistanesos de Badalona fan l'última pregària del Ramadà al pati d'un antic institut del sud de la ciutat/ACN

LleidaLes comunitats musulmanes de Catalunya han celebrat aquest diumenge el final del Ramadà amb una pregària matinal comunitària que a la majoria de poblacions s'ha fet entre les 9 i les 10 del matí. Vestits amb les seves millors gales, els musulmans han demanat perdó pels seus pecats en una celebració que segons la tradició acaba amb una abraçada als éssers estimats i amb l'oblit dels malentesos.

Després, en la intimitat, els musulmans celebraran àpats i trobades familiars amb motiu de l'Eid al-Fitr, la festa petita de l'islam, a l'espera de la Festa del Xai, que se celebrarà a finals d'octubre. Des del 20 de juliol l'islam ha celebrat el Ramadà, caracteritzat pel dejuni durant les hores de sol. Després de 30 dies complint la tradició de l'islam, de no menjar, beure, fumar ni tenir relacions sexuals durant les hores de sol, en el marc del Ramadà, aquest diumenge els musulmans han posat fi a aquesta pausa anual que suposa un abans i un després al calendari musulmà.

Aquest diumenge els fidels s'han aplegat a les zones de pregària habilitades arreu del país per donar gràcies a Déu i redimir els seus pecats durant la celebració matinal que en molts casos s'ha fet en espais exteriors, atès l'increment de persones que hi han assistit en comparació amb les pregàries diàries.

De fet, la festa de l'Eid al-Fitr és una activitat familiar que ha congregat a les mesquites i espais de pregària tant les dones com els nens i els homes. La festa ha acabat amb les abraçades entre amics i familiars per celebrar una jornada que té la reconciliació com a principal element. Els actes han continuat a l'entorn familiar amb festes i àpats per celebrar el trencament del dejuni. El 26 d'octubre els musulmans celebren la principal festa de l'islam, la del Xai.

stats