SOCIETAT
Societat 27/10/2011

Pajín critica la gestió de la sanitat a Catalunya i recorda que el dret a l'assistència està recollit a la Constitució

La ministra assegura que la sanitat catalana "té l'obligació" d'atendre pacients d'altres comunitats "vinguin d'on vinguin"

Acn
2 min

BarcelonaLa ministra de Sanitat, Leire Pajín, ha assegurat aquest dijous que "no comparteix les decisions del govern de Catalunya" pel que fa a la sanitat i ha recordat al conseller de Salut, Boi Ruiz, que "la Constitució recull el dret a la salut dels ciutadans".

També s'ha pronunciat sobre l'atenció als hospitals catalans de pacients de les poblacions de la Franja de Ponent. Segons la ministra, Catalunya "té l'obligació d'atendre els ciutadans, vinguin de la comunitat autònoma que vinguin" i per tant "instarà" el govern de la Generalitat que "compleixi" amb la prestació.

En canvi, ha evitat pronunciar-se sobre el dèficit fiscal de Catalunya i que el Govern xifra en 16.500 milions. La ministra ha fet aquestes manifestacions en un esmorzar informatiu a Madrid.

Segons la titular de Sanitat, en aquests moments de dificultats les administracions s'han d'estrènyer el cinturó però poden prioritzar entre "el que és intocable i el que és prescindible". "Si la pregunta és si estic d'acord amb les mesures que en nom de l'austeritat estan prenent algunes comunitats autònomes com Catalunya i Castellà-la Manxa, la resposta és 'no'", ha dit, perquè "si hagués d'escollir entre l'impost de societats o garantir la sanitat, no tindria dubte, i si hagués de triar entre la prestació d'alguns serveis i la dependència, tampoc".

Pajín també ha fet referència al que ella considera la "privatització" de part dels serveis de sanitat per part del Govern. "La salut no pot ser mai un bé privat", perquè "la bona o mala salut no depèn d'un només, sinó d'on viu, de les condicions ambientals, de l'accés als aliments i fins i tot de l'aigua", i per tant és una "realitat pública". En aquest context, ha recordat al conseller Ruiz que "la Constitució, la llei general de sanitat i l'ordenament jurídic" recullen que la salut "és un dret dels ciutadans" i per tant "obliguen les administracions a vetllar per la salut i a prestar una sèrie de serveis comuns".

La ministra, en canvi, ha esquivat una pregunta sobre el dèficit fiscal que pateix Catalunya -que el Govern xifra en 16.500 milions- i si aquest fet és compatible amb la prestació de serveis de qualitat per part de l'administració catalana.

Pajín també ha fet referència al conflicte entre Aragó i Catalunya per l'atenció als hospitals catalans de pacients procedents de les poblacions de la Franja de Ponent. Segons la titular de Sanitat, "tots els ciutadans tenen garantida per llei la prestació sanitària" i per tant "totes les comunitats autònomes tenen l'obligació de prestar aquest servei al ciutadà sigui on sigui". "Catalunya té l'obligació d'atendre el ciutadà d'Aragó i al que vingui de la comunitat autònoma que vingui", ha dit taxativament.

Malgrat això, ha reconegut que aquest "és un problema que han de solucionar les comunitats autònomes entre elles mitjançant acords bilaterals". Segons la ministra, el govern espanyol "s'ha ofert una i altra vegada a fer de mediador i a posar instruments nous sobre la taula" i actualment està "a l'espera que el conseller d'Aragó els passi la informació detallada de quina és la realitat". Amb tot ha assegurat que "per descomptat un cop més instarem el govern de Catalunya que compleixi la seva obligació, que és una garantia que ha de prestar per llei".

stats