LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Política 26/10/2011

El Govern xifra en 17.000 milions, el 8,4% del PIB, el dèficit fiscal català del 2009

El conseller d'Economia ha fet pública la dada en una compareixença al Parlament per explicar els treballs del Govern sobre les balances fiscals. Aquesta setmana s'han d'aprovar les conclusions de la comissió parlamentària sobre el concert econòmic

Oriol March
1 min
Mas-Colell, durant la compareixença al Parlament

BarcelonaEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha xifrat avui el dèficit fiscal de Catalunya el 2009 entorn a 17.000 milions d'euros, un 8,4% del PIB, una dècima més que el calculat el 2005, malgrat el model de finançament del conseller Antoni Castells. Aquesta és la xifra que es desprèn del càlcul de les balances fiscals que està duent a terme el departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat, que ha optat pel mètode de 'flux monetari' (que imputa la despesa de l'Estat al territori on l'executa), i del que en resulta un dèficit més elevat que si es fes amb el mètode de 'càrrega benefici', que fa que s'imputi de forma proporcional als territoris inversions que es considera que, al marge d'on s'executin, tenen interès per a tot l'Estat (Segons aquest càlcul, part de la despesa de l'Estat a les seus ministerials de Madrid també s'imputen a Catalunya, en considerar que també se'n beneficia), cosa que perjudica el càlcul des de l'òptica catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas-Colell s'ha mostrat descontent amb el fet que el govern espanyol, en el seu càlcul territorialitzi els interessos del deute del sector públic estatal. Així, l'Estat imputa proporcionalment a Catalunya els interessos del deute públic estatal (1.700 milions) com si es tractés de despesa executada al país. Això, i en funció del mètode de càlcul que triï, permet a l'Estat estimar un dèficit fiscal català inferior al que estima el Govern. El conseller ha donat a conèixer la xifra en el marc de la compareixença parlamentària per informar sobre els treballs d'elaboració de les balances fiscals. La compareixença coincideix amb la votació, aquest divendres, de les conclusions de la comissió parlamentària pel concert econòmic.

stats