Suplements 23/10/2016

Cap on va la gastronomia?

El Fòrum Gastronòmic de Barcelona, que comença avui diumenge i acaba aquest dimecres, en recull les tendències

T.g.
2 min
Cap on va la gastronomia?

Pep Palau, codirector de Fòrum Gastronòmic de Barcelona, explica quines són les tendències de la gastronomia a partir dels grans eixos temàtics que es podran visitar a l’espai Fira de Barcelona.

La pastisseria i el pa, a l’alça

“Hi donem importància perquè en els nostres orígens, i també en l’evolució de la cuina catalana, la pastisseria té un paper important”, afirma Pep Palau. La importància va lligada al fet que hi ha un augment de l’interès per l’ofici de pastisser; que els restaurants tenen més clar que han de tenir-hi la figura del pastisser, i que, al carrer, els obradors tenen un nivell molt alt.

Al mateix temps, la pastisseria moderna sap que la creativitat que tant venera ha d’anar lligada a la salut, i d’aquí la tendència a reduir el sucre en les preparacions i també les investigacions per fer-ne sense gluten.

I encara més. El Fòrum Gastronòmic de Barcelona també recollirà la tendència de fer postres al moment. “És la mentalitat del cuiner aplicada a la pastisseria, que vol dir que no es fan grans pastissos, sinó que es preparen peces petites al moment; és la pastisseria individual”, diu Palau.

Per la seva banda, el pa, “que està salvat gràcies a una nova generació de forners que l’han defensat”, també tindrà un espai important al Fòrum.

La cocteleria, glamurosa com mai

El còctel apareix a taula des del principi d’un àpat fins al final. “És un nou concepte dins del restaurant, i la creativitat hi té un pes fonamental”, continua explicant Pep Palau. Al Fòrum hi haurà explicacions teòriques del cocteler Javier de las Muelas i també tallers.

La cuina natural

Els cuiners reivindiquem com mai la importància de tenir un bon producte, una primera matèria de qualitat per cuinar. “Hi ha una sensibilitat molt alta per la natura, i el cuiner busca un ingredient de confiança, de proximitat, que sigui de producció local i tingui tants valors afegits com sigui possible, com ara l’agricultura biodinàmica”, diu Pep Palau. Al Fòrum Gastrònomic, el xef Xavier Pellicer explicarà el seu camí fins a arribar al descobriment de l’agricultura biodinàmica.

Guia per atrapar algunes de les tendències al Fòrum Gastronòmic de Barcelona

Avui: A les 11 h, els dos germans Torres, del restaurant Dos Cielos, fan una ponència a l’Auditori sobre Essència i Estètica. A les 13 h, el xef Nandu Jubany farà un taller sobre la Cuina dolça del seu restaurant de Calldetenes. Durant tot el dia hi haurà més tallers de cuina dolça.

Dilluns 24: A les 12 h, la xef Carme Ruscalleda farà una ponència a l’Auditori sobre el Món dolç amb sal i pebre. Hi haurà també xerrades de cuiners (Víctor Quintillà) i pastissers (Raúl Bernal).

Dimarts 25: A les 11 h, el xef Jordi Cruz farà la ponència Tradició, avantguarda i creativitat en evolució. A les 16 h, Betina Montagne, de l’Espai Sucre, farà un taller de pastisseria sense gluten.

Dimecres 26: A les 11 h els cuiners del restaurant Disfrutar explicaran com hi treballen. A les 13.30 h, la fornera Anna Bellsolà, del forn Baluard de Barcelona, parlarà sobre el pa.

Per a més informació: forumgastronomicbarcelona.com

stats