Efímers 17/07/2015

CDC i ERC coincideixen a escurçar els tempos

Els dos partits presentaran dilluns amb les entitats un acord que busca detallar al màxim els terminis per garantir el procés

Oriol March / Roger Tugas
4 min
Raül Romeva, cap de llista de la candidatura sobiranista  el 27-S, va coincidir  amb Oriol Junqueras a Catalunya Ràdio.

BarcelonaLa superfície està enllestida, però els fonaments encara estan en construcció perquè els negociadors volen que siguin tan sòlids com sigui possible. Aquest és l’estat en què estan les converses entre CDC, ERC i les entitats del sobiranisme civil per acabar de rubricar una entesa per concórrer de manera conjunta a les eleccions plebiscitàries del 27-S. Definits els cinc primers números de la llista per Barcelona -Raül Romeva, Carme Forcadell, Muriel Casals, Artur Mas i Oriol Junqueras- i amb el repartiment posterior de càrrecs -sempre en cas de victòria- entre els dos principals partits del país, la firma de l’entesa quedarà pendent per dilluns vinent a l’espera de detallar al màxim els passos l’endemà de les eleccions del 27-S.

“Es preveu el termini màxim de divuit mesos per reduir incerteses, però el procés es pot fer més ràpid”, sostenen fonts negociadores, que assenyalen que el comissionat per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, està supervisant tot el marc legal i el calendari que estan polint els protagonistes de les converses. “Són aspectes difícils de planificar, perquè tot es pot anar accelerant o reduint en funció de la reacció de l’Estat”, assenyalen les mateixes fonts. El que queda clar és que l’endemà de les eleccions, si guanya la llista del sí -encara sense nom-, es farà una declaració “nominal” d’independència que establirà, de manera solemne, la voluntat d’arrencar el camí cap a l’estat independent. La declaració anirà dirigida a les autoritats espanyoles i europees per “negociar” la independència.

Un dels aspectes que encara s’està traçant és quin format ha de tenir la campanya electoral. De moment, queda clar que s’establirà un comitè -possiblement presidit per un independent- format per un representant d’ Ara és l’hora, un de CDC -Francesc Homs, que va deixar de ser portaveu del Govern per centrar-se en la campanya del 27-S- i un d’ERC -Lluís Salvadó, número tres dels republicans-. “S’estan debatent, també, qüestions purament logístiques”, apunten fonts coneixedores de la negociació. La primera reunió sobre aquests aspectes -actes i imatge de campanya, entre d’altres- va ser dimecres.

Tot i que entre els protagonistes de les converses hi ha “molt poca discrepància política” sobre quin rumb cal prendre en cas de victòria independentista, els negociadors republicans volen aplicar el “màxim detall” en la llei de transitorietat jurídica, fonamental per a la desconnexió. No volen trobar-se amb una situació com la del “nou 9-N”, quan el Govern va decidir substituir la consulta original per una jornada de participació davant del veto de l’Estat. “Hi ha d’haver garanties faci el que faci Madrid”, defensen.

Llista instrumental i terminis

El gran protagonista de dimecres, Raül Romeva, va evitar ahir qualsevol tipus de protagonisme propi i dels que l’acompanyaran en la llista que s’elaborarà per al 27-S. “L’objectiu és fer una papereta que diu «sí»”, va defensar en declaracions a Catalunya Ràdio. “Això no és una candidatura de noms. No és ni de Mas, ni de Junqueras, ni de Romeva, ni de ningú en particular. És una possibilitat de votar perquè no n’hem tingut cap altra”, va defensar l’exeurodiputat d’ICV, que va demanar que el procés sigui “clar, curt i ràpid” per “tornar al més ràpid possible a la normalitat”. Romeva va coincidir als estudis de la ràdio pública catalana amb Oriol Junqueras, amb qui es va abraçar.

El líder republicà, que durant mesos ha defensat que la millor via per concórrer al plebiscit del 27-S era amb llistes separades, va considerar que la candidatura és una “explosió de sensibilitats” que facilita una fotografia de “gran potència” de cara a l’exterior. Junqueras va aprofitar l’entrevista amb Mònica Terribas per fer públics alguns dels serrells que s’estan tractant en les converses per a l’acord. “Per què cal esperar divuit mesos si es pot fer en nou?”, es va preguntar el líder republicà, que negocia directament amb Mas la confecció de la llista.

La número dos d’ERC, Marta Rovira, és l’encarregada de portar les converses pel full de ruta, juntament amb Josep Rull, coordinador general de Convergència. Lluís Corominas, número tres dels nacionalistes, també forma part de l’equip negociador. CDC aprovarà aquest diumenge el full de ruta i l’acord amb ERC i les entitats -aquest últim ja referendat dimarts al vespre per la direcció-, i la cúpula té previst traslladar als quadres el detall del document sobre el rumb cap a la independència. Un cop acabi el consell nacional, Convergència celebrarà una convenció -inicialment prevista per dos dies- que tractarà sobre la refundació del partit.

Unió també té feina aquest cap de setmana. Els democristians celebren una convenció per definir el programa de cara al 27-S, que tindrà quatre eixos fonamentals: pobresa, família, sostenibilitat i economia. “A part del nacional, evidentment, que ja vam aprovar a la consulta del 14-J”, segons apunten fonts democristianes en referència al full de ruta sobre la “plena sobirania” que contenia sis línies vermelles sobre la manera d’arribar-hi.

Crítiques de Duran

Un cop trencada CiU, el líder d’Unió, Josep A. Duran i Lleida, ha apujat un grau les crítiques cap a CDC i cap a Mas. “Al final el president va en una llista encapçalada per algú que està als antípodes de Convergència”, va constatar en una entrevista a TVE. “Tot plegat no va enlloc”, va insistir, al mateix temps que va donar per fet que la comunitat internacional no reconeixerà una declaració d’independència. Les seves paraules, però, ja no influeixen en unes negociacions que Unió es mira des de fora.

Torra es perfila per substituir Casals a la presidència d’Òmnium

El vicepresident segon d’Òmnium i director del Born Centre Cultural, Quim Torra, és el nom que sona amb més força per substituir Muriel Casals a la presidència de l’entitat, segons ha pogut saber l’ARA. Després que Casals acceptés anar de tres a la llista unitària, Òmnium preveu que Torra ocupi el càrrec almenys fins passat el 27-S. Aleshores es convocarà una assemblea perquè els socis escullin nou president. El vicepresident primer, Vicent Sanchis, ha rebutjat assumir el lideratge de l’entitat.

stats