Efímers 07/01/2015

Jean-Pierre Filiu: “El problema no és l’islam ni la immigració: és la guerra de Síria”

L’historiador i exdiplomàtic francès Jean-Pierre Filiu és un dels principals experts europeus en jihadisme i ha seguit molt de prop la guerra de Síria i la gènesi de l’Estat Islàmic

Cristina Mas
3 min
Jean-Pierre Filiu: “El problema no és l’islam ni la immigració: és la guerra de Síria”

BarcelonaL’historiador i exdiplomàtic francès Jean-Pierre Filiu és un dels principals experts europeus en jihadisme i ha seguit molt de prop la guerra de Síria i la gènesi de l’Estat Islàmic. Respon a les preguntes de l’ARA en una entrevista telefònica des de París, quan els autors de l’atemptat contra Charlie Hebdo continuen fugits.

Vostè havia vaticinat que hi hauria atemptats a França si Occident mantenia la seva política a Síria.

Sí, és molt trist. El pla dels jihadistes se segueix fil per randa i nosaltres hi anem a remolc, sense anticipar-nos-hi. Temia que hi podia haver un atemptat en algun mercat aquest Nadal, però han atacat el més sagrat de França: la llibertat de premsa i d’expressió. Molts pensem que Charlie Hebdo era una provocació permanent, però el país està consternat. Han convertit un barri popular del centre de París en una zona de guerra.

Què dedueix de la manera com s’ha fet l’atac?

Encara hem d’esbrinar moltes coses, però queda clar que no es tracta de joves radicalitzats, sinó que tenen experiència directa en combat. És un tipus de violència professional, com la dels narcos. El problema no s’ha gestat a Europa: ve de Síria. Estem en guerra a Síria i l’únic que s’ha aconseguit fins ara allà és enfortir els dos problemes: el règim de Baixar al-Assad i els jihadistes.

¿No relaciona aquest atac amb l’encaix de les comunitats musulmanes a Europa?

Cal deixar tranquils els musulmans. No hem de caure en la trampa de reclamar condemnes, perquè n’hi haurà que hi respondran demanant-nos que condemnem les caricatures de Mahoma. Un dels policies morts es deia Ahmad i era musulmà. Això és la República contra els terroristes, no és un problema de religió ni d’immigració. El problema no ha sorgit a Europa: el tenim a Síria.

Però alguns analistes asseguraven que l’Estat Islàmic no volia atemptar fora del territori que reclama.

Prefereixo fer servir el seu nom en àrab, Daesh, perquè no es tracta d’un estat,i molt menys islàmic : el que fan és totalment contrari a l’islam. Tenen una força 100.000 vegades més gran que la d’Al-Qaida. Daesh és el resultat d’una política que ha preferit la dictadura a la democratització dels països àrabs. I això ha sigut molt clar a Síria, sobretot després que el règim perpetrés l’atac amb armes químiques contra els barris de Damasc, l’agost del 2013. La propaganda de Daesh diu: “Tota la parafernàlia de l’ONU i dels drets humans és mentida, perquè van permetre que el règim assassinés impunement dues mil persones amb gas nerviós i no van fer res”.

Per les reaccions que heu vist, ¿l’atac pot ser l’11-S francès?

Hi ha un clima d’11-S europeu. Ja és hora que Europa deixi clar als Estats Units que ja n’hi ha prou. Que el que està en joc al Pròxim Orient és la nostra pròpia seguretat, i que ja no vivim en la Guerra Freda, quan depeníem de Washington. No hem d’esperar el seu vistiplau, ni si el que fem interessa o no interessa a Israel o a l’Iran. Els debats sobre l’islam no solucionen res, només tiren sal a les ferides.

¿Creu que el Front Nacional pot capitalitzar aquest atemptat?

Intentaran aprofitar-ho per justificar el seu discurs islamòfob i antiimmigració a les eleccions de l’any que ve. A París no es respira un ambient favorable a la ultradreta, però fora de la capital és diferent.

stats