Efímers 11/03/2015

Què ha canviat després del desastre nuclear del Japó?

Cristina Mas / Albert Solé
3 min

Les preguntes

  1. Què ha canviat després del desastre nuclear del Japó
  2. L’energia nuclear pot arribar a ser segura?
  3. Encara és l’única alterna-tiva a la fi del petroli i a l’efecte hivernacle?

Marcel Coderch

  1. La primera conseqüència d’aquell accident és que paralitza la majoria de plans de construcció de nous reactors nuclears, cosa que ha fet que Areva, l’empresa pública francesa dedicada a aquesta construcció, hagi fet fallida. Els únics països que no han aturat la construcció de nous reactors són la Xina i Rússia: allà ningú es queixa. Els reguladors dels altres països han obligat a revisar totes les seves instal·lacions, i, per tant, a fer més inversions per fer modificacions.
  2. Segur al 100% no hi ha res. Es podria arribar al 99%, però això multiplicaria els costos. Com més segur és, més car resulta, i llavors pot deixar de ser competitiu.
  3. L’energia nuclear és l’única font que coneixem capaç de produir prou electricitat per suplir el petroli, que emet molt CO per culpa del transport. Ara, això haurà de passar amb un altre sistema de reactors, més segurs i competitius. Actualment no hi ha cap tecnologia nuclear al món capaç de generar ni el 20% de l’electricitat que es necessitaria per a tot el transport per carretera. L’equilibri entre seguretat i competitivitat no és fàcil.

Guillem Cortés

  1. Hi ha països que s’han replantejat la tecnologia nuclear, com Alemanya, i la resta van fer proves d’estrès a les seves centrals per saber si podien resistir un accident com aquell. Totes les centrals espanyoles van superar les proves, i només algunes han de fer petits canvis.
  2. La seguretat total no existeix, fins i tot un aerogenerador et pot caure al cap si es trenca la base. Els reactors de tercera i quarta generació són molt segurs, però encara no s’han començat ni a construir. El dilema entre costos i seguretat és relatiu, ja que totes les centrals es poden arribar a amortitzar perquè estan produint electricitat a totes hores. El problema és que cap empresa vol fer la inversió per por que una decisió política canviï les coses.
  3. Les energies renovables estan bé, però no tenen la capacitat de les nuclears per generar tota l’energia necessària per al transport. Però mentre els cotxes no siguin tots elèctrics, la nuclear encara no serà una alternativa real al petroli per deixar de contaminar.

Raquel Montón

  1. El desastre nuclear de Fukushima confirma el declivi de la generació d’electricitat d’origen nuclear a nivell mundial. També hem vist que un país com el Japó ha pogut funcionar durant un any i mig sense reactors nuclears i que Alemanya ha impulsat les renovables. Això demostra que un món sense nuclears és possible.
  2. L’evidència científica i l’experiència demostren que el risc zero no existeix. Hem tingut tres grans accidents greus en les últimes dècades (Three Miles Island, Txernòbil i Fukushima). I, a més, no hi ha solució per al problema dels residus. No podem deixar aquesta herència de milers d’anys a les generacions futures. L’energia nuclear és insegura i altament contaminant.
  3. La indústria nuclear s’amaga sota el pretext del canvi climàtic. L’Agència Internacional de l’Energia Atòmica reconeix que si s’arribessin a construir tots els reactors projectats només es reduirien les emissions de CO un 6%. A més, l’energia nuclear és cara: l’alternativa al canvi climàtic passa per les renovables i l’eficiència energètica.
stats