Política 21/06/2015

¿Com valora la proposta del president Mas? Els experts opinen

La proposta de Mas per concórrer al 27-S no genera unanimitat entre els experts consultats per l'ARA: Ferran Requejo, Pilar Rahola, Josep Maria Reniu, Elisenda Paluzie, Salvador Cardús, Josep Ramoneda, Núria Bosch i Esther Giménez-Salinas

Ara
5 min

Barcelona1. ¿Com valora la proposta del president Mas? 2. ¿Considera que aquest projecte és viable?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ferran Requejo, Catedràtic de Ciències Polítiques de la UPF

1. D’entrada és un reconeixement a les entitats de la societat civil que han estat darrere del procés des del 2010. Però crec que a les eleccions els protagonistes són els partits, que poden anar junts o separats, i això és decisió seva. Cap partit pot patrimonialitzar la societat civil, i hi havia un pacte des del gener segons el qual la llista única s’abandonava. Tindria sentit que el president Mas liderés alguna de les llistes, perquè és qui ha liderat el procés fins ara. Convindria que intentés ser el pròxim president.

2. Està bé la vocació d’unitat, però crec que les entitats no poden donar suport només a una llista, perquè en aquestes entitats hi ha gent de tots els partits, no només d’un, i per tant crec que no poden donar suport a un d’ells en concret. Una altra cosa és que hi hagi persones d’aquestes entitats que individualment s’hi vulguin sumar.

Pilar Rahola, Periodista

1. Em sembla la proposta més valenta que s’ha fet en la política catalana en molts anys. És posar el pes del procés i del projecte polític col·lectiu de l’estat propi en mans de qui realment l’ha impulsat. Al president Mas se li poden retreure moltes coses, però no que no sigui generós. La proposta té una víctima, que és CDC, però malgrat que hi ha persones que no podrien anar a la llista, la gent està entusiasmada. Això canvia el paradigma, ja res serà igual en la política catalana.

2. Crec que això farà que l’ANC, Òmnium i l’AMI facin un pas endavant. Ho veig molt possible, és un projecte molt transcendent, molt important. La societat civil no ha pogut liderar mai un projecte així i hi veig moltes possibilitats.

Josep Maria Reniu, Professor de Ciències Polítiques de la UB

1. Creia que aquest era un debat ja superat i que realment la tasca més important que han de fer l’ANC, Òmnium i l’AMI és la que ja estan fent: eixamplar l’espai sobiranista. El que no s’ha de fer és intentar concentrar en una llista els que ja estem convençuts, perquè una de les forces que té el nostre país és el pluralisme. No acabo de veure que la proposta que ha llançat Mas sigui la prioritat en aquests moments. Entenc que ja s’havia debatut i tancat i no li veig cap oportunitat en aquests moments.

2. Jo crec que des d’aquestes coordenades d’intentar abastar com més sobiranistes de tots els espectres millor no seria possible ni tampoc desitjable reduir tota aquesta riquesa plural que tenim a una única candidatura. Crec que es tracta d’una fórmula que no ens reportaria cap benefici i que era un debat que ja estava tancat.

Elisenda Paluzie, Degana d'Economia i Empresa de la UB

1. Es passa la pilota a les entitats, quan l’ANC ja va debatre en assemblea l’opció de fer una llista pròpia i la va descartar si hi havia acord dels partits. Aquest acord es va produir al gener i ara es torna a qüestionar. S’hi afegeix la proposta que Mas no encapçali la llista. No hi estic d’acord, tant si és una proposta sincera com si és una oferta enverinada de falsa modèstia.

2. Depèn de l’ANC i Òmnium que ho sigui, però aquest debat els ocasionarà una divisió interna. Són entitats plurals, amb socis d’ideologies diverses, molts dels quals són militants i simpatitzants de tots els partits sobiranistes. Considero un error generar aquesta tensió a la societat civil a 99 dies d’unes eleccions decisives.

Salvador Cardús, sociòleg

1. Em sembla una proposta agosarada i generosa; el president entén la magnitud del moment. Ara que té el partit endreçat sense Unió, que no ho utilitzi per encapçalar la llista i que personalment no vulgui ser a primera fila és un element de molta consideració. Vol tornar el protagonisme a la societat civil amb un reconeixement molt franc que ha sigut ella qui l’ha empès a fer tots els passos que ha anat fent. És una proposta molt consistent amb el que ha fet fins ara i un pas definitiu.

2. És possible, cal trobar la fórmula perquè la societat civil respongui positivament a la proposta de Mas sense que s’entengui com una confrontació cap a ERC o la CUP perquè, si fos així, es posaria en risc la mateixa iniciativa. Cal que es mantingui la mateixa generositat amb què està feta la proposta. La fórmula pot evitar que es reeditin confrontacions partidistes.

Josep Ramoneda, Filòsof

1. La proposta confirma un cop més que el president està decidit a portar la independència fins al final i que marxarà cap a casa si no se’n surt. Tot i així, sembla una mesura desesperada i impròpia d’algú que dóna tanta importància a la política institucional; sorprèn que un líder de la seva dimensió transfereixi una decisió així a la societat civil. A més, és inevitable veure-hi una intenció estratègica de capitalitzar el procés i una acció agressiva respecte a ERC i altres forces.

2. Em sembla francament complicat. No veig la raó per la qual l’ANC, Òmnium o altres entitats hagin de prioritzar la llista del president Mas respecte a altres actors que han deixat clar que no volen una llista única.

Núria Bosch, Catedràtica d'Hisenda Pública de la UB

1. El president continua amb la seva idea de fer una llista més enllà dels partits i amb el suport de la societat civil. Ho trobo positiu. En el seu moment veia bé la llista unitària que va proposar al novembre, poques setmanes després de la jornada de participació del 9-N. Ara no és qüestió de partits, sinó d’aconseguir la unitat per la independència. Ja que no es va poder fer la llista unitària que Mas va posar damunt la taula en un primer moment, em sembla molt bé que es vulgui bastir una llista forta de la societat civil, que és qui ha anat al davant dels partits des que va començar el procés sobiranista.

2. No ho sé. Caldrà veure quina és la resposta de l’ANC i d’Òmnium Cultural, perquè segur que dins les seves estructures hi ha diverses sensibilitats cap als partits polítics sobiranistes. No ho veig impossible.

Esther Giménez-Salinas, Catedràtica de Dret Penal de la URL

1. La idea plantejada pel president de la Generalitat em sembla molt intel·ligent i integradora. Entenc que el que busca Artur Mas amb la seva apel·lació a les entitats sobiranistes -l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència-és reunir un ampli suport popular independentista de cara al 27-S. A més, d’aquesta manera rebat les crítiques que se li feien de voler encapçalar un projecte personalista.

2. M’imagino que no serà fàcil que aquestes entitats de la societat civil vulguin anar en una sola llista a les eleccions del 27 de setembre. Crec que finalment tendiran a equilibrar el seu suport a les diferents forces.

stats