#novullpagar: s'estén la protesta contra els peatges de Catalunya

Conductors se sumen a la campanya de Josep Casadellà i deixen de pagar a les autopistes. Molts usuaris de Twitter li donen suport a la xarxa

Ara
4 min

BarcelonaL'animadversió contra els peatges a Catalunya sembla més significativa que en èpoques anteriors, sobretot des que hi ha la possibilitat que el govern espanyol rescati les deficitàries autopistes radials de Madrid a base d'allargar les concessions de les vies de pagament catalanes i del País Valencià. Aquesta proposta política, que la ministra de Foment, Ana Pastor, va posar sobre la taula, ha rebut el rebuig majoritari del Parlament de Catalunya i del Govern, i ara s'ha transformat en protesta directa en el punt de contacte entre l'autopista i la societat: les taquilles dels peatges.

Molts conductors han criticat a Twitter la proposta de Foment i han advertit que ells no pagaran als peatges quan arribin a la barrera. L'etiqueta #novullpagar vehicula les paraules i els vídeos d'usuaris com el cantant Cesk Freixas, que ha dit en un tuit: "#novullpagar, denunciant gestió privada, centralisme estatal i import excessiu". Roc Casagran es pregunta "què passaria si tots arribéssim al peatge i diguéssim que #novullpagar?", i insisteix: "Ens hi posem?".

Altres tuitaires, com Francesc Casadellà, recullen els vídeos que alguns usuaris de YouTube han penjat a la xarxa amb la seva aportació a la campanya de Josep Casadellà, l'iniciador de la protesta contra els peatges, que ha desencadenat la protesta amb aquest vídeo i que aquest cap de setmana ha estat atrapat entre dues barreres en un peatge de Maçanet, on han acudit els Mossos. El tuit de Francesc Casadellà adjunta tres vídeos de persones "valentes" que un cop davant la barrera es neguen a pagar. En aquest es pot sentir, fins i tot, quines conseqüències té per als conductors el fet de no pagar al peatge. El mateix Josep Casadellà ha fet referència en el seu Twitter a aquest vídeo de 6 minuts en què un conductor no vol pagar al peatge i és retingut durant una estona abans d'aixecar-li la barrera.

Entre la gran quantitat de comentaris que els usuaris de Twitter estan fent públics, també n'hi ha que es queixen de no poder participar en la iniciativa perquè passen per peatges que estan automatitzats i no hi ha treballadors que puguin aixecar la barrera. Aquest és el cas de Joan Luengo, que assegura que aquest dilluns ha agafat l'AP7 "i no volia pagar", però un cop "al peatge de Girona, tot és automàtic i he hagut de pagar".

Protesta el 20 de maig al peatge de Martorell

Aquesta protesta, que fins ara ha anat agafant força de forma individual, ara pren cost també en una convocatòria col·lectiva oberta a tothom per al dia 20 de maig al peatge de Martorell. Segons publiquen diversos mitjans, una pàgina de Facebook, que aquest dilluns al matí havia estat clausurada, convoca una caravana de cotxes per per passar sense pagar pels peatges d'aquesta autopista.

stats