Societat 10/10/2021

Els castells no són el mateix des de la cadira

El sector reclama una rebaixa en les limitacions per al públic

Efren Garcia
2 min

BarcelonaLes persones interactuem davant de diferents situacions i entorns de manera diferent. En una reunió laboral ens mostrem seriosos i eficients, en un entorn d’oci ens desinhibim i ens deixem anar, al teatre fem més silenci que al cinema, on, per cert, alguns ens prenem la llicència de menjar crispetes i beure. No actuem igual en un concert de música clàssica que en un de rock, i els castells no es viuen igual dempeus, al bell mig de la plaça, que assegut en una cadira.

Quan la calor no dona treva i les colles alcen les seves construccions més grans, les passions es desfermen, el públic salta, s’abraça i reacciona desmesuradament. L’aficionat que segueix la diada des de casa, al davant de la televisió, actua inevitablement diferent.

Per a Jordi Cubillos, folklorista i cronista casteller, el nou format d’actuació –amb limitació d’aforament, amb el públic assegut en un espai delimitat i amb reserva d’entrades– fa que es “perdi absolutament tota l’essència castellera”. “La modificació del protocol es va fer a correcuita”, argumenta de forma crítica, i es lamenta que no s’hagin fet servir els mateixos paràmetres de prevenció en uns casos que en d’altres: “Tot el que té a veure amb la cultura popular ha quedat absolutament discriminat”.

La torre de set d'ahir dels castellers de Vilafranca.

Aquest nou paradigma planteja algunes dicotomies, no exemptes de riscos: “¿Els castells ara són cultura popular o senzillament un espectacle?”, es pregunta Cubillos, que afegeix: “Perquè ara hi ha un públic que no és necessàriament fidel sinó que ha tret una entrada per veure un espectacle”. Així mateix, considera que el canvi no només afecta el públic sinó que “pot fer que, de forma no volguda, els actuants vagin per feina; no tenen temps per discutir, comentar o interactuar amb el seu públic” i això arribi a transformar l’activitat.

En aquest sentit, el folklorista Nil Rider considera que “no és el mateix el públic d’un concert que hi va a consumir un espectacle que el d’una diada castellera, on el públic tria participar-hi”. “Estem entrant en el fenomen cultural del consum, encara que es tracti d’entrades gratuïtes i entitats subvencionades o sense ànim de lucre”.

Aquest canvi afecta la composició del públic, que majoritàriament ara és local, i a la seva quantitat, que queda limitada, però també a la mobilitat. “L’única actuació normal amb públic assegut en el món casteller és el Concurs, que és una actuació que per si mateixa ja no és normal”, apunta Guillermo Soler, antropòleg i exgerent de la Coordinadora de Colles Castelleres. “Fins i tot a la Tarraco Arena el públic pot moure’s i baixar a l’arena”.

Tot i que el nou sistema no satisfà cap de les parts, per a Soler “té més sentit de cara a les colles que de cara al públic”. “Aquestes actuacions tenen sentit per activar tronc i canalla; des d’un punt de vista tècnic és una pretemporada o una arrencada de temporada, és com si la temporada 2022 l’estiguéssim començant ara”.

Apunts castellers
  • 1. Castells universitaris Els representants de les colles castelleres formades dins de l’àmbit universitari van trobar-se dissabte al local dels Castellers de Barcelona per acordar el calendari d’actuacions de la temporada d’hivern. A la reunió de “manaires” es van definir les cinc jornades que agruparan una tretzena d’exhibicions de novembre a desembre.
  • 2. A pantalla gran Valls presenta els propers dies dos documentals al voltant de les seves formacions. Dijous 14 s’estrena 'Fins al final. La muntanya russa de la Colla Joves', dirigit per Xavi Marimón. Una setmana més tard arriba 'El pas. Santa Úrsula 1981', sobre l’inici de la segona època d’or, escrit i dirigit per Maria Roig.
  • 3. Torna la torre Els Castellers de Vilafranca continuen avançant feina durant la represa. Dissabte van estrenar el primer dos de set de la temporada a la Granada, en la celebració de la Festa del Most. També van descarregar-hi de nou el quatre de vuit i dos castells de la gamma alta de set, el cinc i el quatre amb el pilar.
stats