L’anàlisi d’Antoni Bassas: ‘Rivera menteix i, en canvi, és notícia’

"Si en algun país s’ha bloquejat l’accés de l’extrema dreta al govern ha estat, precisament, a França. Sembla mentida que Rivera ho ignori"

Han enganxat Albert Rivera mentint. Algú pot preguntar-se on és la notícia. Doncs bé, la notícia és que qui l’ha enganxat mentint és Emmanuel Macron, president del República Francesa. Rivera va a Brussel·les a reunir-se amb els liberals, li pregunten per les crítiques de Macron per haver pactat amb l’extrema dreta i Rivera ho nega.

Rivera treu pit de tenir l’aval de Macron i l’Elisi el desmenteix

El problema és que minuts més tard fonts de l’Elisi fan arribar a tothom que no l’han felicitat “ni en públic ni en privat, ni de prop ni de lluny” i diuen: “No sabem d’on ve aquesta idea”. I que “es tracta d’una informació errònia”, perquè no han parlat “des de les eleccions”.

La ficada de pota de Rivera és de nota. Si en algun país s’ha bloquejat l’accés de l’extrema dreta al govern ha estat, precisament, a França. Quan l’extrema dreta ha arribat a la segona volta de les eleccions presidencials i l’altre rival era la dreta, l’esquerra ha demanat el vot per a la dreta. Sembla mentida que Rivera ho ignori. Però amb la seva dèria d’homologar-se amb Macron i fer veure que són el mateix, Rivera ha tornat a fugir cap endavant, i al final s’ha trobat amb una bufetada internacional de primera categoria.

Avui s’acaba el curs escolar, comença l’estiu i un llarg cap de setmana amb revetlla de Sant Joan inclosa, déu-n’hi-do. Per això els deixo amb un pensament de l’escriptor marroquí Abdelfattah Kilito, un pensament que va recollir Bernardo Atxaga en una conferència recent a Barcelona sobre les llengües, en què deia que el motor de la llengua és la repetició, que aprenem a parlar repetint les paraules que sentim i que per això: “La llengua és el contrari del sabó. Com més s’usa el sabó, més es gasta; com més s’usa la llengua, més creix, més gran i forta es fa.”

Llibertat per als presos polítics, per als processats, per als exiliats.