L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Insults al centre de vacunació de La Maquinista'.

Per això penso que de la pandèmia n'hem sortit tal com érem. El que era conspiranoic ho continua sent (excepte si ha passat pel llit d’un hospital), el que ho deixava tot per a l'últim dia continua anat amb el fanal apagat, el que era maleducat ho continua sent, i la majoria complidora, que era silenciosa, continua sense fer soroll

2 min

Abans-d'ahir, el centre de vacunació covid del centre comercial La Maquinista de Barcelona atenia persones sense cita prèvia. S'hi van presentar més persones de les vacunes que es tenien i, quan els responsables de l’operatiu van sortir a informar la gent de la cua que no hi hauria vacunes per a tothom, va haver-hi insults i una situació violenta fins al punt que van decidir administrar totes les dosis que tenien previstes per a altres dies i van plegar dues hores més tard.  Un sanitari comentava que tots han passat a la vida per alguna situació de tensió amb algun pacient per alguna raó, però que l'altre dia van passar por.

Això no pot ser, per una raó elemental de civisme, però també perquè és profundament injust: fa gairebé un any que la sanitat catalana està vacunant milions de persones i l’operatiu ha estat, en línies generals, impecable.

Què ens està passant? Doncs que persones que han tingut mesos per vacunar-se ara hi van a correcuita per por de no poder entrar a un bar, ara que és obligatori ensenyar el certificat des d’aquest matí, o per por que algun dia els demanin el certificat a la feina, o hagin de pagar una multa, o els confinin, o senzillament tenen por de morir-se, perquè ara ha quedat clar que la vacuna no et salva d'encomanar-te necessàriament, però redueix en gran manera el risc d’ingressar a un hospital o a una UCI, o de morir-se.

A la vista de la demanda, Sanitat haurà de revisar això dels punts sense cita, perquè a ningú no li fa gràcia fer una cua per a no res. I de la mateixa manera que hi ha gent que a bona hora es vol vacunar, la setmana passada també hauríem pogut dir que Sanitat va tenir mesos per enrobustir la seva pàgina i protegir-la dels milers de persones que es volien descarregar el certificat.

Això ens porta a un dels llocs comuns de la pandèmia. Ens ha fet millors o pitjors? Debat impossible de mesurar amb criteris objectius. És veritat que hi ha una electricitat en l’ambient que es nota en la manera de conduir, de comportar-se, de divertir-se com si no hi hagués demà, o a les cues de La Maquinista. Tots estem tips d’obligacions i de restriccions. Però també és veritat que la immensa majoria de la gent, més d’un 80%, s’ha vacunat en pau, i que el sistema ha repartit aquestes vacunes amb eficàcia. Per això penso que n'hem sortit tal com érem. El que era conspiranoic ho continua sent (excepte si ha passat pel llit d’un hospital), el que ho deixava tot per a l'últim dia continua anat amb el fanal apagat, el que era maleducat ho continua sent, i la majoria complidora, que era silenciosa, continua sense fer soroll.  

Un record per als exiliats i per als represaliats. Bon dia.

stats