L'anàlisi d'Antoni Bassas: "Millores?"

Què deixa flotant en l’ambient aquesta remodelació? Que Sánchez considera que ja ha fet prou amb els indults, i que ara venen “millores”. Caldrà que Esquerra, Junts i la CUP, que tenen representació al Congrés, es facin valer

2 min

No em puc resistir de repetir el que ens ha dit aquest matí el doctor Antoni Trilla, cap de medicina preventiva de l’Hospital Clínic de Barcelona quan li hem demanat un consell per passar l’estiu. La resposta: que sigui un estiu “minimalista”. Evitar multituds. Mascareta allà on sigui de sentit comú. 

La transmissió de la Covid va a una velocitat “brutal”, ha dit el doctor Trilla, i la societat i els governants anem amb la llengua fora per seguir-la. L’èxit de les vacunes ens va donar sensació d’invulnerabilitat, com si ja no ens pogués passar res, quan, en realitat, les vacunes eviten que el 99% no es morin i el 85% no emmalalteixin greument, però no és un escut, com ha dit el doctor Trilla, és una mascareta interior que no ens estalvia haver-nos de posar l’exterior.

Mentrestant, aquest matí s’ha reunit per primera vegada el nou consell de ministres espanyol i continuem fixant-nos en els efectes per Catalunya que pot tenir la crisi de govern que Pedro Sánchez ha fet aquest cap de setmana.

A l’ARA subratllem el que va passar ahir en el relleu de Miquel Iceta. Una, que Iceta va reconèixer obertament que no hauria volgut deixar el càrrec, i dues, que la seva substituta, Isabel Rodríguez, va esquivar la carpeta catalana –no va esmentar-la en cap moment–, però sí que va fer un parell de declaracions d'intencions en què va confirmar que, un cop aprovats els indults, Sánchez no vol que Catalunya continuï sent un dels principals debats a l’Estat. Així, Rodríguez va elogiar l’estat autonòmic, que “garanteix la igualtat de tots i que solidàriament compensa els territoris i cohesiona la societat”. I és que la nova ministra de Política Territorial ve de Castella-la Manxa, és pròxima al president d’aquella comunitat, García-Page, que va criticar els indults. Sàpiguen que Iceta creia tenir alguna possibilitat de ser el nou portaveu del govern, però, segons diu avui El País, Pedro Sánchez no volia que després dels indults Catalunya continués sent el monotema del consell de ministres, i amb una ministra com Rodríguez serà més fàcil d’evitar que amb un ministre català.

A l’ARA expliquem avui que la idea de Sánchez sembla que passa per traslladar el debat català a aspectes més sectorials com infraestructures, inversions o llengua. Des de Madrid, El País ho tradueix així en llenguatge de portada: "El govern espanyol ofereix millores a Catalunya i pactes a l’oposició". Què deixa flotant en l’ambient aquesta remodelació?  Que Sánchez considera que ja ha fet prou amb els indults, que més enllà no pot anar i que ara venen “millores”. Caldrà que Esquerra, Junts i la CUP, que tenen representació al Congrés, es facin valer.

Un record per als exiliats i per als represaliats. I que tinguem un bon dia.

stats