La carpeta catalana espera al nou consell de ministres

Vilagrà avisa que el canvi pot retardar la Comissió Bilateral

i
GERARD PRUNA
3 min
Pedro Sánchez i Pere Aragonès durant la seva reunió a la Moncloa el 30 de juny.

BarcelonaEls nous ministres de Pedro Sánchez prendran possessió avui i demà ja seuran a la Moncloa en la seva primera reunió del consell de ministres, una cita en què ja trobaran sobre la taula les principals carpetes que té pendents el govern espanyol. I entre elles, en un lloc destacat, hi haurà la carpeta catalana. Els indults als presos polítics han suscitat un canvi d’etapa, però el conflicte és encara lluny de resoldre’s. En la reunió que van mantenir fa dues setmanes a la Moncloa, Sánchez i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, van donar forma als pròxims passos a seguir, entre els quals hi havia la convocatòria de la Comissió Bilateral abans de les vacances d’estiu i la preparació d’una nova trobada de la taula de diàleg a principis de setembre a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara, però, els canvis al govern espanyol poden trastocar l’escenari. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va avisar ahir que el relleu en alguns ministeris a Madrid pot retardar la celebració de la Comissió Bilateral. “Segurament ens suposarà tenir nous interlocutors i, en aquest sentit, pot ser que ens endarrereixi alguna de les feines que estàvem realitzant” en l’àmbit social i de les infraestructures, va apuntar la consellera. Per començar, el canvi al capdavant del ministeri de Política Territorial, en què Isabel Rodríguez assumirà el càrrec que fins ara tenia Miquel Iceta -ara a Cultura i Esports-, ja implica un relleu al capdavant de la part estatal que liderava la Comissió Bilateral. El mateix passa en altres carpetes importants com ara la de Transports, en què José Luis Ábalos deixa el seu lloc a la fins ara alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, que ahir es va acomiadar del consistori.

El nou paper del PSC a l’executiu serà una de les claus de la nova etapa en les relacions entre la Generalitat i l’Estat. Si bé és cert que els socialistes catalans dupliquen la seva presència a l’executiu espanyol amb l’arribada de Sánchez a Transports, també és veritat que perden la carta de tenir el seu primer secretari al capdavant de Política Territorial. Ahir el líder dels socialistes al Parlament, Salvador Illa, va assegurar que el PSC “guanya pes” a la Moncloa i que, tot i el canvi de paper d’Iceta, els socialistes catalans tindran “molt a dir en el procés de diàleg entre el Govern i el nou executiu de Pedro Sánchez.

A canvi, el PSC ha situat una de les seves alcaldesses del Baix Llobregat al capdavant de Transports, una cartera clau en els assumptes que s’hauran de tractar a la Comissió Bilateral. Des d’allà liderarà debats com ara l’ampliació de l’aeroport, però també el canvi de model de peatges, la limitació dels preus del lloguer -les competències d’habitatge també pengen d’aquest ministeri- o l’eterna reivindicació de Rodalies.

El factor Redondo

Més enllà dels ministres, però, un altre dels canvis fets dissabte per Sánchez té un impacte clar en les relacions entre la Generalitat i l’Estat. L’adeu del fins ara cap de gabinet del president espanyol Iván Redondo obliga a construir nous ponts entre la plaça Sant Jaume i la Moncloa. Durant la reunió de Sánchez i Aragonès de finals de juny, es va produir també una altra cita entre Redondo i el director de l’oficina del president català, Sergi Sabrià, amb l’objectiu de greixar les relacions entre dos homes clau en la relació entre executius. No obstant, tots dos havien de preparar la taula de diàleg del setembre vinent.

Tanmateix, ahir Aragonès va voler treure ferro a l’impacte de la remodelació duta a terme per Sánchez. “L’important no és com s’organitza el govern espanyol, sinó que es portin a terme les decisions que són necessàries”, va dir el president català. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, en canvi, es va mostrar “pessimista” i va dir que no li semblava que els canvis puguin portar a una resolució del conflicte.

stats