L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'La Moncloa diu ara que també l'han espiat'

Tenint en compte que la ministra va justificar l’espionatge legal i que ara diu que l’han espiat, ¿ens estan dient que hi va haver un espionatge legal i un d’incontrolat? Això, en tot cas, no l’exculparia a ella o al ministre de l'Interior. Voldria dir que no controlen tot el que s’hi fa, als seus ministeris

4 min

Aquest matí a les set la Moncloa ha convocat els periodistes per a dos quarts de deu. Era una convocatòria gens freqüent, i més tenint en compte que avui és 2 de maig i a Madrid és festa.

Compareix el ministre de la presidència, Félix Bolaños, i anuncia que tenen la confirmació oficial que els telèfons del president Pedro Sánchez i de la ministra de Defensa, Margarita Robles, van ser infectats amb el sistema Pegasus. El de Sánchez el maig del 2021, i el de Robles, el juny del 2021, i que el govern ho ha portat a l’Audiència Nacional perquè ho investigui.

Qui va infectar amb aquest programa d’espionatge els mòbils del cap de l’executiu espanyol i de la ministra? Bolaños ha qualificat les intrusions “d'il·lícites i externes”. I quan li han preguntat si "externes" volia dir "de l'estranger", atenció a la seva resposta: "Quan diem que és una intrusió externa, el que volem dir és que és aliena als organismes estatals i que no compta amb autorització judicial. Bé, en aquest cas no s'ha produït i tampoc s'ha portat a terme per algun organisme oficial. Per això qualifiquem aquestes intervencions d'il·lícites i externes".

Si "externes" no vol dir "estrangeres", doncs, vol dir que són “externes als organismes estatals”.

Bé, analitzem això: si Pegasus és un programa que només pot ser adquirit per estats, què vol dir “externes als organismes estatals”? ¿Que l’han fet servir persones que treballen en organismes estatals però pel seu compte, fora de la cadena de comandament i, per descomptat, sense demanar autorització al jutge? Perquè recordem que cada infecció s’ha de demanar a l’empresa israeliana que ha fabricat el software. ¿I amb quins diners s’ha pagat, si les punxades telefòniques són externes als organismes de l’estat? 

La dimensió política del cas és gran. En cinc minuts, el govern espanyol ha fet un anunci que canvia els termes de la situació política tal com la teníem. Ara resulta que els espiats no només són els independentistes catalans o periodistes, sinó dos membres del govern espanyol, un dels quals és la ministra Defensa, de la qual el president de la Generalitat havia demanat la dimissió. Com pot ser que sigui ella la responsable dels espionatges i a ella també l’hagin espiat? Es referia a això Margarita Robles quan va dir dijous al Congrés que, quan es descobreixi realment qui va espiar, els que ara s’escandalitzen s'enduran una sorpresa. Però també va justificar l’espionatge legal. 

Recordin l’advocat Gonzalo Boye en aquest plató: això és “la mare de totes les clavegueres” (si han espiat el president espanyol sembla que va per aquí) i no pot ser cosa d’un sol ministeri (apuntant a Interior).

Que en un moment que l’independentisme català tenia la iniciativa en tant que víctima de l’espionatge surti la Moncloa i digui que al president Sánchez també, arrabassa la iniciativa i desvia la responsabilitat. La primera reacció del president Puigdemont ha estat la de subratllar el greuge: “La Moncloa ha hagut d’esperar que hi hagués una infecció amb Pegasus als mòbils del president del govern espanyol i de la ministra de Defensa per considerar que és un assumpte d’extrema gravetat i per investigar-ho. Quan ho denunciàvem els catalans no mereixíem tanta consideració”.

I al cap d’un quart d’hora, més en fred, el president a l'exili hi torna: “La violació de la intimitat de Pedro Sánchez i la ministra Robles és un crim gravíssim que amenaça la democràcia. La meva solidaritat amb ells, com a víctimes, i la meva màxima exigència cap a ells, com a responsables de no haver fet res fins a l’esclat del Catalangate”.

Més consideracions: a Sánchez el van espiar el maig del 2021 i a Robles el juny del 2021. Primer, fa un any i ens n'assabentem ara, un any més tard? Amb els mitjans que té l’Estat, ara ho han sabut? Ara que el govern està sota sospita d'espionatge? En política no hi ha casualitats, o molt poques, i aquest seria de les grosses.

I què passava el maig i el juny del 2021? Que el govern espanyol estava a punt de concedir els indults als presos polítics catalans. ¿Potser algun element incontrolat volia fer fracassar la concessió dels indults? Recordin que fins i tot s’hi va fer una manifestació en contra, on Ayudo va preguntar-se si el rei els firmaria.

Tenint en compte que la ministra va justificar l’espionatge legal i que ara diu que l’han espiat, ¿ens estan dient que hi va haver un espionatge legal i un d’incontrolat? Això, en tot cas, no l’exculparia a ella o al ministre de l'Interior. Voldria dir que no controlen tot el que s’hi fa, als seus ministeris.

Ja veuen que hem posat més preguntes que respostes sobre aquesta taula. Si a Sánchez i a Robles els van espiar fora de la llei, cobra més força que mai l’expressió de Boye: “Estem davant de la mare de totes les clavegueres”. I per més que la Moncloa prengui a l’independentisme el paper de víctima, alguna cosa fa molta pudor a l’Estat que és incompatible amb l’estat de dret.

stats