L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Les negociacions PSOE-Junts encara no han començat'

De seguida parlem de com estan, realment, les negociacions entre el PSOE i Junts, però abans, mig minut per a Feijóo, a qui, una vegada més, li han marcat el que ha de fer. Aquesta vegada ha estat Aznar, que li ha dit: tu, a manifestar-te contra l'amnistia que donaria un govern que encara no existeix i quan tu encara no t’has presentat a la teva pròpia investidura. Doncs bé, ara sentin Feijóo justificant la manifestació. Si Rajoy els semblava el rei de l’obvietat, ara descobriran que els rècords existeixen per superar-se. Feijóo: “Doncs fer un acte del PP, a Madrid, en defensa de tots els espanyols i dels acords d'Estat. I a partir d’aquí, al PP el dirigeix el comitè executiu del PP. I a més, m’agrada haver coincidit amb el president Aznar, o Rajoy, o el que sigui, dient que el PP defensarà la Constitució espanyola. Això abans ho defensàvem el PSOE i el PP. Ara si només ho ha de defensar el PP, amb molta honra”.

Insisteixo en una idea d’ahir que em sembla clau: per a Aznar i el PP sempre es trenca Espanya. Ara és per l’amnistia, abans pels indults, fa uns anys per l’Estatut. Si no, pel català a l’escola o perquè Gas Natural vol comprar Endesa. I Aznar vol que oblidem que ell va pactar amb Pujol retirar la Guàrdia Civil de les carreteres. Però esclar, a ningú li va semblar que es trenqués Espanya aleshores.

Però, com els deia, ¿ha començat la negociació a fons entre el PSOE i Junts? Resposta: no. Hi ha contactes, amb bon to, però encara en els preliminars. Estan definint de què estem parlant quan parlem del conflicte Catalunya-Espanya. Junts ho té clar: que Espanya reconegui Catalunya com una nació d’una vegada per totes. A part que el PSOE encara ha de pronunciar-se obertament sobre les condicions de Junts: amnistia i negociador.

Perquè, recordem-ho un cop més, per a Junts la negociació per a la investidura va associada a la negociació de la legislatura i la resolució efectiva del conflicte, i això demana unes condicions marc que han de quedar clares des del principi. Doncs encara no s'ocupen d'aquestes qüestions, i sembla que el PSOE està esperant que passi el ple d’investidura de Feijóo, a finals de mes, per posar-se a negociar. A Junts hi ha qui creu que el PSOE està sent un pèl temerari amb la gestió del temps. I no els fa cap gràcia veure que el català a Europa no està tan clar després del pronunciament de Suècia, i s’ho pren com un senyal que el ministeri espanyol d’Exteriors no s’ho està prenent prou seriosament.

Junts està disposada a renunciar a alguna cosa? Doncs sí, al seu compromís de no investir Sánchez. Ara, per començar hi ha d’haver amnistia i mediador. Junts, a diferència del que ahir acceptava Teresa Jordà, d’Esquerra, no es refia del PSOE ni amb un document signat. Per això volen el mediador, perquè del mediador sí que se’n refiarien. 

Per tant, no és que el més calent sigui a l’aigüera, però poc n’hi falta. 

Bon dia.

stats